Jeden z deseti Čechů, každých pět minut. Drsná fakta o exekucích

18.01.2012 17:59

Jestli v něčem může vést Česká republika smutný prim, pak je to množství exekucí, ke kterým v posledních letech u nás dochází. Jejich počet překročil již dávno milion, jen v roce 2010 jich bylo tři čtvrtě milionu. To znamená, že se s tímto velmi nepříjemným postihem setkal během svého života každý desátý Čech, včetně kojenců i důchodců (ti mají bezmála v sedmdesáti tisících případech obstavené důchody právě kvůli exekuci). Denně je u nás nařízeno 2000 dalších exekucí.

Jeden z deseti Čechů, každých pět minut. Drsná fakta o exekucích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Pokud tento článek čtete průměrně pět minut, pak je jisté, že za tu dobu někde na území ČR se někdo s exekucí setkal na vlastní kůži nebo se právě o jeho dalším smutném osudu rozhodlo. A s největší pravděpodobností je takových lidí více. Možná pět, klidně i patnáct...

Každou minutu je na světě jedna nová exekuce

Den má přece 24 hodin. Jelikož zřejmě exekutoři nepracují v noci, i číslo následně uvedené se musí zřejmě ještě navýšit. Jednoduchými počty totiž vychází, že každou hodinu by v Česku mělo být nařízeno více než 83 exekucí. To je tedy více než jedna exekuce za minutu. A zřejmě ještě více.

Opravdu se Česká republika a Češi svojí platební morálkou tak výrazně liší od jiných zemí, že je třeba takto masívně lidi trestat? Navíc za poměrně drsných podmínek, které nejsou v této oblasti ani v jinak velmi nekompromisních Spojených státech. Ty podmínky v sobě zahrnují hlavně to, že v hledáčku exekutorů se objevují nejčastěji drobní dlužníci, jejichž dluhy se vyšplhají mnohdy až k astronomickým částkám. U dluhu do tisícikoruny v okamžiku jeho vymáhání exekutorem jde už totiž o obnos vyšší než 20 tisíc. Rozhodně nejde o obranu lidí, kteří nesplácejí své pohledávky, ale o to, že v okamžiku, kdy vymáhá pohledávku (o které mnohdy dlužník skutečně neví), je to již likvidační situace, ve které nejde o naplnění kapes věřitelů - ti totiž dostanou skutečně pouze svůj vymáhaný dluh, ale o naplnění kapes (a to v daleko vyšší míře) těch, co si z vymáhání dluhů udělali výnosný byznys.

Už několikrát v minulosti to vypadalo, že se nad tím zákonodárci zamýšlejí a upraví pravidla tak, aby drobní dlužníci své dluhy splatili, věřitelé dostali, co jim patří a nikdo nebyl dlouhodobě existenčně ničen. Na počátku často stojí třeba nezaplacená pokuta za MHD.

Předžalobní plnění a snížení odměn exekutorům i právníkům

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) totiž navrhl novelizaci občanského soudního řádu. Plánovaná změna – zavedení takzvaného předžalobního plnění – by tak nově ukládala povinnost věřitelům upozornit dlužníka na existenci nezaplaceného dluhu ještě před tím, než dojde k žalobě. S informací přišly Lidové noviny, podle kterých by navrhovaná úprava měla omezit výhodnost exekutorského byznysu. A právě z jejich strany se ozývá největší vlna nesouhlasu.

Podle informací, jež přitom LN získaly, se ve vládním návrhu také uvádí, že věřitel musí upozornit dlužníka na existenci dluhu a dát mu přiměřenou lhůtu na zaplacení. „Chceme zamezit přílišné tvrdosti práva. Když má někdo drobný dluh a neví o něm nebo na něj zapomene, měl by mít člověk právo být na dluh upozorněn a mít šanci ho zaplatit v původní výši,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

SLEDUJEME téma: Exekuce

Ústavní soud zakročil proti vymačům

Zajímavá je pak ještě jedna změna, kterou má resort spravedlnosti v plánu. A ta v sobě zahrnuje odměny pro exekutory a advokáty, které se mají snížit a omezit. U exekutorů by to mělo být dokonce až o polovinu.

Ministerstvo tím pokračuje v trendu, který započaly rozsudky některých soudů. Ústavní soud začátkem tohoto roku zamítl stížnost vymahačské firmy Bazcom a odmítl jí přiznat náklady na externí advokáty. Přiznal jí tak pouze náklady na soudní poplatek, dluh a tisícikorunovou pokutu, nikoli však již další několikatisícové náklady na advokáta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…