Jednotky Berkut palbu na Majdanu nezahájily, tvrdí ruský server

14.05.2014 13:45

Server kremelské televize Russia Today tvrdí, že neexistuje žádný důkaz o tom, že by v únoru do lidí z kyjevského Majdanu stříleli příslušníci jednotek Berkut. Vyplývá to ze závěrů, k nimž dospěla ukrajinská vyšetřovací komise. Zabíjení ale mohli páchat „členové veřejných organizací, kteří nebyli pod kontrolou,“ uvedl Gennadij Moskal. Známá sniperská kauza prý ale může zůstat nedořešena podobně jako vražda J. F. Kennedyho.

Jednotky Berkut palbu na Majdanu nezahájily, tvrdí ruský server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Žádná z kulek, které na náměstí Majdan zraňovaly a zabíjely, se totiž neshoduje s kulkami ze zbraní jednotek Berkut. Moskal tvrdí, že první výstřel vyšel od jednoho z příslušníků ukrajinské tajné služby SBU. Tito byli mezi protestujícími. Již dříve navíc Moskal prohlásil, že vyšetřování případu střelby bylo zastaveno na popud SBU a ministerstva vnitra, protože noví vládci v Kyjevě nestáli o skandál.

Začátkem dubna bylo kvůli střelbě zadrženo 12 příslušníků jednotek Berkut, ale stávající důkazy ukazují, že jsou nevinní. Sluší se dodat, že současná kyjevská vláda obvinila z vydání rozkazu ke střelbě bývalého prezidenta Viktora Janukovyče, ten to však popírá. Ruská strana nejčastěji tvrdí, že za střelbu odpovídají ukrajinští pravicoví radikálové. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…