Ještě není tak zle. Na charitu každoročně přispějí dvě třetiny lidí

29.11.2011 17:17

Téměř dvě třetiny lidí každý rok finančně přispějí na dobročinné účely. Čtvrtina si však myslí, že charita je jen pro bohaté a desetina považuje dobročinnost za zbytečné vyhazování peněz. Vyplývá to z nedávného průzkumu Československé obchodní banky (ČSOB), který má ČTK k dispozici. Autoři průzkumu uvedli, že lidé v Česku nevnímají podporu charitativních projektů jako samozřejmou součást svého života, jak je tomu v západním světě, ale jako otázku náhody.

Ještě není tak zle. Na charitu každoročně přispějí dvě třetiny lidí

Z těch, kteří na dobročinnost přispívají, dá 64 procent lidí ročně částku do 500 korun, příspěvek většiny z nich činí nejvýš 100 Kč. Částky do 1000 korun dává 15,5 procenta, do 2000 Kč devět procent a do 3000 korun 4,2 procenta dotázaných. Necelá dvě procenta věnují na dobročinnost příspěvek do 5000 korun, stejný podíl dává částku do 10.000 korun. Jen necelé procento dotázaných uvedlo, že přispívá částkami od 10.000 do 50.000 korun.

Rodiče své děti k dobročinnosti příliš nevedou

Lidé nejčastěji posílají peníze obětem živelních katastrof, podporuje je asi 87 procent, 54 procent dává peníze handicapovaným a 52 procent dětem. Nejmenší zájem je o podporu seniorů, azylových domů nebo vzdělání, na tuto otázku odpovědělo kladně méně než deset procent účastníků průzkumu. Asi čtvrtina věnuje peněžní dary na pomoc obyvatelům třetího světa.

Názory na charitu se různí, více než třetina dotázaných si myslí, že přispět na charitu nikomu neublíží, 14 procent má za to, že pomoc potřebným je samozřejmá. Naopak 28 procent uvedlo, že charita je jen pro ty, kteří mají peněz nazbyt, a šest lidí zastává názor, že jde o citové vydírání těch, kterým nic nechybí. Desetina Čechů prý přispívá proto, aby se necítila hloupě, že se mají lépe než druzí.

Autoři průzkumu se také ptali, zda rodiče vedou k dobročinnosti své děti. Polovina lidí odpověděla, že tento aspekt při výchově zcela opomíjejí. "Pokud se lidé nebudou již od raného věku seznamovat s oblastmi, kde je lidská solidarita nezbytná, nebude otázkou let, ale desetiletí, než se stav české společnosti v otázce charity a dobročinnosti zoptimalizuje," uvedla manažerka společenské odpovědnosti ČSOB Pavlína Housová. Průzkumu se zúčastnilo 961 respondentů starších 15 let.

Související:

Petice „ANO CHARITĚ"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…