Jiří Čunek odsoudil Haškův podraz. Pak navrhl pracovní povinnost pro nepřizpůsobivé

07.11.2013 7:27

ROZHOVOR Říká se, že politika je svinstvo a za tento názor veřejnosti prý podle senátora Jiřího Čunka mohou i lidé jako je Michal Hašek. Senátor ostře odsoudil lhaní „pučistů“ o schůzce v Lánech. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz pak také navrhl razantní řešení romské otázky.

Jiří Čunek odsoudil Haškův podraz. Pak navrhl pracovní povinnost pro nepřizpůsobivé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Stále u Vás přetrvává dobrý pocit z toho, že se lidovci dostali do sněmovny, nebo Vám kazí radost povolební tahanice?

Mám velkou radost, že se lidovci do sněmovny dostali. Žádné drama, kromě toho, co se děje u sociálních demokratů, se nekoná. Když se podíváte do sousedního Německa, tak tam se o vládě vyjednává měsíce. Problémy ve vyjednávání nejsou nic nestandardního. Spíš si myslím, že nefér podrazy a lži poškozují obraz politiky.

Tím zřejmě narážíte na aktuální spor v ČSSD. Podle Vás šlo o podraz ze strany „pučistů“ vůči předsedovi?

Určitě. Po volbách se pokusili vyměnit právoplatně zvoleného předsedu způsobem, kterým se ve slušné společnosti nepostupuje.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Měl by pan Hašek a spol. odejít?

Myslím si, že ano. Lidé říkají, že politika je svinstvo. Právě takové velmi negativní hodnocení vzniká proto, že lidé si myslí, že v politice je lež legitimní nástroj k získávání moci a ohlupování občanů. Já s tím zásadně nesouhlasím. Politik, když nechce něco říci, raději ať mlčí, ale nemá lhát.

Jakou roli si myslíte, že sehrává v těch aktuálních nesvárech v ČSSD prezident?

Nelibost pana prezidenta vůči Sobotkovi je dlouhodobě známá. To, že schůzku v Lánech připustil, jeho účast podtrhuje.

Jak vnímáte zřejmě budoucí koaliční partnery ve vládě, teď mám na mysli ANO pana Babiše?

Tak daleko ještě nejsme, aby se mluvilo o vládě. Politici jsou o volbách zodpovědní za to, že vůli občanů přetaví do reálné dohody. Nemůže to být tak, že si politici řeknou: „Občane, blbě jsi volil, tak teď ještě jednou.“ To je nesmysl. Názor KDU-ČSL je většinově takový, že se do vlády nepohrne. Pro nás není prioritou být ve vládě. Pokud se ale ukáže, že bez KDU-ČSL nebude sestavení vlády možné, tak vyjednávat budeme. Reagujeme na výzvy od těch, kteří ve volbách uspěli lépe.

Vy osobně, stál byste o ministerské křeslo?

Stál bych o zodpovědnost za řešení problémových Romů v ČR. Vláda ČR musí přestat strkat hlavu do písku.

Pojďte připomenout, jak by měla podle Vás nová vláda řešit romskou otázku?

Česká republika by se měla ucházet o významné miliardy korun z Evropské unie, které bychom mohli získat na integraci. Za tyto peníze bychom nabídli práci mnoha tisícům nezaměstnaným mladým vysokoškolákům, kteří by se po rekvalifikaci mohli stát vychovateli, k doučování romských dětí. Pomáhali by jim v přípravě na vyučování. Základem je, aby děti absolvovaly školní docházku a pak šly do zařízení, kde se jim budou věnovat vychovatelé, kteří s nimi udělají domácí úkoly. Není možné předpokládat, že dítě je schopné se něco naučit například v bytě, kde žije osm lidí v jednom pokoji.

Druhá podstatná věc je vytvoření systému, který by otce těchto dětí přivedl do práce. Ti, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní, by měli mít s ohledem na dávky, které dostávají, tak zvanou pracovní povinnost. Museli by přijmout práci, kterou jim stát dá. Je úplně jedno, jestli bychom tyto lidi třeba sváželi někde autobusy za prací. Mohli by být velmi užiteční například při úklidu veřejných prostranství. I jim by to přispělo ke zvýšení sebevědomí. Dostávali by konečně plat a odváděli práci. Tento nový prvek by měl očistný vliv na to, aby se tato skupina nepropadala do sociálního vyloučení. Kdybych měl možnost se na těchto změnách v České republice podílet, určitě by mě to zajímalo.

Vraťme se ještě k osobnosti státního zástupce Ištvana. Před časem jste v souvislosti s jeho postupem v kauze Nagyová uvedl, že patří před kárný senát. Sledujete dál jeho postup a vyšetřování?

Sleduji to a má slova se čím dál tím více potvrzují. Policie a státní zástupci se nemohou chovat tak, že si kauzy budou vybírat podle atraktivity. Tehdy pan Ištvan vypadal před národem jako velký borec, který chce očistit společnost od všech nešvarů. Já se ptám, proč se takový člověk raději neblýskne tím, že vyřeší mnohamiliardové kauzy a úniky? Otevřeně se mluví o tom, že se v České republice rozkrádá stát po milionových částkách. Darebákům se nevěnují. Ať chytají skutečné lumpy, kteří okrádají a vysávají český státní rozpočet.

Věnují se hloupostem, jestli někdo dostal nebo nedostal nějakou trafiku. Jsou to věci, které se mají řešit, ale ne jako priorita. Navíc dával do souvislosti věci, které spolu nesouvisely: Zatčení a to, že se našly kilogramy zlata. Pan Ištvan si chtěl udělat dobré jméno, aby se vyrovnal státní zástupkyni Bradáčové a teď se ukazuje, že celá bublina splaskla. Jsem přesvědčený o tom, že šlo o uměle vytvořený příběh. Udělal i další hroznou věc, a to, že zaměstnal spousty policistů na řešení marginálních věcí a ty zásadní neřeší. Pak se nabízí otázka, zda takový postup není záměrný. Vytvoří se příběh, kterému se věnují všechna média a mezi tím někdo rychle loupí skutečně po miliardách někde jinde. Trvám si na tom, že by měl být kárně potrestán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…