Jiří Krampol: Církve budou mít majetek, a lidi budou chcípat hlady

02.03.2013 11:27

ROZHOVOR Herec, moderátor a taky glosátor Jiří Krampol je přesně typ člověka – co na srdci, to na jazyku. Současná situace ve státě ho štve, stejně jako například teď církevní restituce. Jak sám pro ParlamentniListy.cz řekl, je věřící, ale církve dostanou teď to, co jinde může zcela vážně chybět.

Jiří Krampol: Církve budou mít majetek, a lidi budou chcípat hlady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Krampol

Pane Krampole, jak vy se díváte jako věřící člověk na problematiku církevních restitucí?

Podívejte, já jsem věřící, to jistě a neberu nikomu právo na to, aby dostal, co mu někdo vzal, ukradl. Ale nemyslím si, že to, co se tu odehrává je správné. Vždyť stát je v situaci, kdy lidi jsou nemocní nebo umírají, protože si nemůžou dovolit drahé léky, vystěhovávají je z bytů, končí pod mostem. To nemluvím o nějakých sociálně nepřizpůsobivých nebo o nějakých nemakačenkách. Ale co lidí dělalo celá léta, pracovali čtyřicet, padesát let, a co dneska mají? Pět šest, osm tisíc důchodu. Z toho mají vyžít? Můj kamarád žije ve Švýcarsku, a celý život dělal nějakou průměrnou práci, dneska bere 82 tisíc korun, tomu říkám důstojný život.

Dobře, ale vraťme se k těm restitucím. Jak to vnímáte celé?

Je to složité, ale víte, co mě na tom děsí? Že se to vleklo přes dvacet let od revoluce a najednou mávnutím kouzelného proutku to prošlo. Podepsali to za zavřenýma dveřma a konec. Tohle by se jinde stát nemohlo.

Jak si myslíte, že by církve s tím majetkem měly naložit?

Myslím si, že třeba dobré by bylo, aby například podpořily nějaký domov seniorů, nemocnici, nebo za nějaké ty peníze nějaké takové zařízení vybudovaly. K čemu bude, když nějaké opatství bude mít zahradu, sady, domy, když se o to stejně nebude moc starat. Nevěřím, že se o to budou starat dobře. Podívejte se, kolik kaplí a kostelů je pořád v strašném stavu. Oni prodávají fary. Chudáci faráři, kteří pak chtějí něco dokázat a zachraňovat. Těm se stejně ty peníze nakonec moc nedostanou.

Co říkáte na to, že zástupci církví s premiérem Nečasem podepisovali dohody o církevních restitucích za zavřenými dveřmi, bez médií?

To je na tom to nejhorší. Mělo by to být transparentní a zatím s tím dělají takový tajnosti. Ať jdou vážně do.. prostě někam do pryč. Tohle je demokracie? Vždyť je to horší, než za těch komoušů. Hlavně něco říct by do toho měli snad mít taky lidi, veřejnost, občani. Ne jenom pár vyvolených.

Co myslíte, že s tím majetkem získaným od státu a s penězi církev – církve udělají?

To by mě taky zajímalo! Myslím, že to zase bude o spekulantech. Když chtěli vracet to, co tedy mělo být ukradeno, měli udělat odluku od státu. Doufám, že se snad nějak pohlídá, aby se nevracel majetek, který jim nikdy nepatřil.

Co Vás v současné době v Česku nejvíce štve?

Všechno! Vždyť se podívejte, jak to tu funguje? Když jsme v 89 zvonili těma klíčema, bláhově jsme si mysleli, jak to bude dobré, lepší a postupně nejlepší! A zatím? Žijeme v rozkradeným státě, kde rozhoduje partička vyčůránků a my jim to žereme. Vždyť není na nic. Lidi se bojí marodit, aby je nevyhodili z práce, pak je tolik rakovin, infarktů a tak dále. Na starý a nemocný lidi se kouká jako na póvl. Zatímco ve vyspělém světě si mladá generace té staré váží, u nás se hází špína na důchodce. Oni si neuvědomují, že oni budou taky jednou staří. A že my, důchodci, protože jím jsem taky, jsme celý život pracovali. Já opravdu od svých 14 let, když nepočítám vojnu, jsem makal. Platil jsem odvody a co je dneska. Když jdu do nemocnice, musím si ještě platit. Za chvíli si snad budeme platit všechno! Upřímně je mi vážně líto těch ubožáků, chudáků lidí, kteří mají důchod šest osm, deset, dvanáct tisíc a nemůžou si přivydělat! To je strašný.

A co mi vadí, je neúcta dnešních mladých a takzvaně „úspěšných“ ke stáří. Starší člověk se nebere jako zkušený a světem protřelý, ale jako pomalý, neefektivní, přítěž. To je hrůza! To svědčí o tom, jaký vztah my máme k našim předkům, rodičům. To mě vážně štve!

Co je podle Vás špatně v řízení státu a ve financování potřebných věcí?

To, že se krade. Vždyť to člověk pořád slyší, jak se támhle ztratilo a zašantročilo tolik milionů nebo miliard. Támhle se něco podělalo, támhle byla předražená zakázka. No, kde to jsme? Vždyť to je strašný. Tak malá země, a tak zlikvidovaná, rozkradená, zkorumpovaná. Ano, krade a korumpuje se po celým světě, ale jak my jsme maličký, to si nikdo neuvědomuje. Nedivme se, že pak vítězí komouši ve volbách. Ti lidé jsou už zoufalí! Nikdy jsem nebyl ve straně, nikdo z naší rodiny. Nám komunisti hodně ublížili, ale to, co je teď, je hrůza a komunisti prostě posilujou, protože lidem chybí i ta základní jistota, přežít!

Vadí Vám, že se komunisté dostali do vedení krajů, co říkáte na kauzy, kdy jsou tam třeba i bývalí rezidenti StB?

Víte, že mě to nepřekvapuje? Ale co mi vadí daleko víc je, že bývalí komunisti jen přehodili kabát a jsou dneska zase nad vodou. Mají se skvěle, rozlezli se do všech možných, především takzvaně pravicových stran a dělají ze sebe jako strašný, jakože demokraty! To mě štve, a to to říkám, ještě hodně slušně.

Pořád se přetřásá jméno Jiřiny Švorcové. Přitom tahle ženská, která nikdy nikomu neublížila, si aspoň zachovala svoji hrdost! Nikdy, opakuju nikdy jsem s ní politicky nesouhlasil, měl jsem k ní tisíc výhrad, ale jako člověk mi neublížila a myslím, že nikomu a umřela skutečně se stranickou legitimací v kapse. Vadí mi víc, ty co vykřikujou, jak je to strašný, ti komunisti, ale kde jsou ti bývalí soudruzi. Sakra, vždyť před rokem 1989 bylo pomalu 90% národa ve straně. Kde jsou všichni? A rozhodně ještě všichni nepomřeli. To je otázka. Samozřejmě, že se o sebe někteří dokázali zase dokonale postarat, ovšem na úkor druhých.

Jaké máte přání do budoucích let?

Aby se tenhle národ vzpamatoval, abychom si začali vážit sami sebe. A aby politici jen nemleli nesmysly a konečně se zajímali o lidi a stát, o jeho potřeby. Ne, aby si pořád plnili kapsy a rozkrádali stát. Přeju si hlavně zdraví, abych ještě chvíli mohl dělat a nepošel jsem hlady a všem lidem, kteří musí žít z nějakého minima, aby to ustáli, aby nemuseli mít strach o střechu nad hlavou a o to, jestli zítra budou mít co jíst!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…