Jiří Krampol: Kdejaké tele řídí ministerstvo. Hnus, co si Češi nechají líbit

18.12.2012 7:26

JINÝMA OČIMA Herec a moderátor Jiří Krampol odmítl kandidovat do Senátu, protože by se podle svých slov nemohl lidem podívat do očí. Veřejné dění však sleduje dál a je čím dál více zhnusen: Funkce prý dostávají nekompetentní lidé, například Karolína Peake. Jak by to dopadlo, kdybych se já přihlásil jako ředitel nemocnice? říká Krampol v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Jiří Krampol: Kdejaké tele řídí ministerstvo. Hnus, co si Češi nechají líbit
Foto: Miloš Schmiedberger
Popisek: Herec a moderátor Jiří Krampol se obává nejhoršího

Co si, pane Krampole, myslíte o současném stavu v naší zemi?

Je to opravdu děsivá, strašlivá doba. To je ten raný reálný kapitalismus, kdy se jen korytaří, krade, tuneluje a zcela bezostyšně. A kdy mnozí takzvaní politici rozkradli kdeco, nebo takzvaní „špičkoví manažeři“ - a ještě odešli se zlatým padákem na rozloučenou. To se vážně nevidí.

Co říkáte na obsazování důležitých postů čistě podle stranického klíče a politických dohod?

No to je vrchol. To se mi hnusí! Jak může ta ženská, jak se jmenuje, Peake, vůbec být šéfkou armády? Mně nikdy neublížila, neznám ji, ale jak může někdo takový vést armádu, rozhodovat o vojácích v misích, rozhodovat o zakázkách za miliardy a vést jeden z nejdůležitějších resortů? Jak mi řekl jeden můj kamarád z Ameriky, to si vážně u vás už děláte pr…l? To dopustíte, aby kdejaký tele vedlo resort, o kterém snad ví jen to, že je? Vážně jsme hlupáci a to je to, co mne mrzí. Nejsme hrdí na to, že jsme Češi a necháme si opravdu od politiků líbit cokoli.

Máte pocit, že se právě obsazování vrcholných postů za 23 let nějak změnilo?

Vůbec ne! Naopak! Za komoušů jsem pochopil, že přišel nějaký soudruh a tomu dali funkci kvůli tomu, že to byl třeba dobrý straník. Budiž, byla totalita a lidi neměli sebemenší šanci to ovlivnit. Ale dneska - v čem je to jiný? Kdejaký blb vede kdejaký resort, bere za to strašný peníze. A když už sám není odborník, měl by si tam vzít skutečné odborníky. Ale ono je to opačně, jako třeba ta Peake, ona vyhodí nejzkušenějšího člověka, kterého jsme vůbec měli. Ten by byl ve světě maršálem a ona se ho zbaví a nikoho se neptá. To je opravdu vrchol arogance.

To já taky můžu přijít do nějaké nemocnice a říct – mně je pětasedmdesát, jsem herec, už jsem v důchodu, tak já tu budu teď dělat primáře nebo ředitele. Asi by mne poslali do prčic a poklepali by si na hlavu. To nechápu.

Takže si myslíte, že by ministerstva měli řídit odborníci?

No rozhodně aspoň někdo, kdo něco umí a něco o tom ví. Obranu řídí nějaká dáma, která se kde se vzala, tu se vzala, udělala ohromnou kariéru, ale pořád nevím kde. Jinde je zase zubař, někde anesteziolog. To je neskutečný. Oni někteří nadávali na Jandáka, že byl ministrem kultury! Za prvý, Jandák je slušnej chlap, kromě toho, že je to můj kamarád. Za další, rozumí kultuře, resortu a je to skvělej manažer. Myšlení, jaké měl on už ve dvaceti letech, jsme neměli nikdo. Vždyť on si nejvíc peněz vydělal jako špičkovej manažer a podnikatel a nikdo mu nemůže podsouvat, že si vydělal v politice. On je ten poslední. Ale za tu dobu dal ministerstvo do pucu. Od té doby tam byli už jen zoufalci, kteří si s tím nevěděli a neví rady.

Co vy sám, nešel byste do politiky?

Ani náhodou. Mně nabízeli možnost kandidovat na senátora jako nezávislý. Odmítl jsem to, protože jsem říkal, že bych se tam ztratil. A neunesl bych to nervově. Přitom bych mohl mít k důchodu pěkný peníze, ale musel bych se sám ze sebe pozvracet. A nemohl bych se lidem podívat do očí.

Kteří lidé by podle Vás měli jít do politiky?

Víte, krásně to řekl před časem Miloš Zeman a dal tak voličům jasný vzkaz.

„Až půjdete k volbám, není důležitý, koho z jaký strany budete volit, zda zleva, zprava, zprostřed. Ale zjistěte si, co ten člověk zatím ve svém oboru, třeba komunální politice,  v lékařském oboru, ve vědě či jinde udělal, čeho dosáhl. Když dosáhl maxima, je to v pořádku… Podle toho se rozhodujte." Jak je vidět, asi si to mnozí nebrali k srdci.

V současné době po krajských volbách obsadili komunisté spolu s ČSSD spoustu odborů. Myslíte si, že je to v pořádku? Vadí Vám novodobí komunisté v krajích?

Tady je jedno nebezpečí, a to kdysi řekl jeden můj kamarád a výtvarník: Komunisti jsou jako břečťan, tady to ustřihneš a oni vyrostou z druhý strany… A to hovoří za vše. Já rozhodně nikoho neodsuzuji, že byl ve straně. Já naštěstí nikdy a třeba ani Šimek, Sobota, Nárožný. Měli jsme to štěstí v divadle. Ale byli tací, kteří v partaji byli a byli to moc fajn lidi a pomáhali druhým… Ale ve své podstatě já komunisty nesnáším. Už proto, že můj strýc v padesátých letech dostal trest smrti, nakonec pak to zmírnili na doživotí a pak si odseděl „jen“ 16 let. Ale myslím si, že kdyby se komunismus ve světě osvědčil, zůstal by. Jak vidíme, není v té pravé podobě, v jaké si ho oni pěstovali, téměř nikde. Nevadí mi odborníci, třeba komunisté, na úřadech, pokud ale neoblbují lidi svou ideologií. Ale tak je to s každým. Úředník, vedoucí, starosta, hejtman, prezident, mají tu být pro lidi. Stranické věci ať si řeší ve své straně.

Jakou radu máte pro to, aby se tahle země dostala z problémů?

Víte, v čem je problém, že my v takové malé zemičce se nenávidíme, nenávist je mezi stranami, firmami i jednotlivci a to je problém. Je tu spoustu závisti, nenávisti, ale i arogance. Třeba ze strany politiků.

Zjištění, že Kalouskovi, Nečasovi a jiným je jedno, že tu žijí lidé, důchodci, kteří celý život dřeli za šest, osm, deset tisíc. Že nemají ani na léky, na jídlo, na nájem. To je strašné. A zdražuje se čím dál víc a politikům, kteří berou statisíce, to nevadí. Ti vidí jen do své huby. To je to, co se mne strašně štve.

V neděli jsem se zúčastnil krásné charitativní akce Srdce pro děti, kde nás asi padesát umělců zcela zadarmo pomáhalo, a měli jsme dobrý pocit, že můžeme být prospěšní. V čem jsou prospěšní politici? Podívejte se, jakej pingpong tu hrajou zdravotní pojišťovny s nemocnicemi, to je taky katastrofa.

A myslíte, že za to může levice, pravice... Kdo?

Ale prosím vás. Tady v tomhle státě není a nikdy nebyla žádná levice ani pravice. To je jen takový „eseróčko“, kde si to někteří „kluci“ rozdělili a mají se z toho hrozně moc dobře a my jim děláme jako občani blbečky! To je celý problém. Občan státu je bohužel až ten poslední, kdo může něco říct, ovlivnit a na koho je brán ohled. To je celý problém.

Blíží se prezidentská volba. Máte svého favorita?

Jistě! Je to Miloš Zeman. Je to chytrej chlap, kterej se nebojí říct svůj názor a má prostě nějaké fluidum. A vždycky už v dávnověku byl vůdcem smečky, kmene, skupiny, státu ten nejsilnější, nejvýraznější. Navíc Zemanovi to opravdu pálí jako málokomu. Takže jeho bych tam rád viděl. Navíc on je opravdu „nadstranickej“, na rozdíl od pana prezidenta Klause.

Musí to být prostě takzvaně persona grata, ne nějakej směšnej človíček nebo úředníček, nebo někdo, kdo ničím nevynikne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…