Jiřina Bohdalová se vrátila až do listopadu 1989. A mluví o Zemanovi

15.01.2013 16:25

ROZHOVOR Před druhým kolem prezidentských voleb vytáhl Miloš Zeman eso z rukávu - herečku Jiřinu Bohdalovou. Ta jej má veřejně podporovat třeba i tím, že s ním vystoupí veřejně na tiskové konferenci. Proč se ale vlastně Bohdalová na stranu Zemana přidala a jak vidí jeho šance na to stát se prezidentem? Jak hodnotí osobu Karla Schwarzenberga? Na to odvětila v rozhovoru ParlamentníchListů.cz.

Jiřina Bohdalová se vrátila až do listopadu 1989. A mluví o Zemanovi
Foto: hns
Popisek: Jiřina Bohdalová podpořila Miloše Zemana

Proč si myslíte, že by byl Miloš Zeman lepším prezidentem nežli Karel Schwarzenberg?

Přímá volba prezidenta nám všem dala možnost výběru pečlivého zvážení všech pro a proti. Osobně už jen tuto skutečnost vnímám jako dar svobody a v mém případě - po mnoha soukromých úvahách – vyšel Miloš Zeman jako ten nejlepší. Nic víc na mé volbě nehledejte.

Co podle Vás může Miloš Zeman oproti Karlu Schwarzenbergovi udělat pro tuto zemi?

Může jako hlava státu dobře vládnout, hymnu se učit nemusí, je zkrátka na tento úděl kvalitně připraven. Svou minulostí, přítomností i budoucností. Dobře ví, do čeho jde. Proti panu Schwarzenbergovi ale nic nemám. Naopak, celý svůj život se živím slovy - a v tomto ohledu mne tento šaramantní muž velmi dobře baví.

Jeden z bulvárních deníků napsal, že Vám Miloš Zeman prý z přátelství chtěl sehnat chaloupku poblíž jeho chalupy na Vysočině. Můžete k této jeho „nabídce“ poznamenat něco vtipného?

Vy chcete patrně slyšet, že si mne pan Zeman chce vzít, aby bylo veselo...Nechce... Je to ale jinak prosté: Na Vysočině se nachází vesnička Bohdalov a Miloš Zeman tam zorganizoval setkání. Stala jsem se tam čestnou občankou, protože ta vesnice je tak trochu i „moje“. Samozřejmě tam byl i Miloš Zeman, dobře jsme se bavili, pro fór oba nejdeme daleko a místní taky ne. Pan Zeman mne poučil o mnoha historických souvislostech místa, z fleku mi také zarecitoval kousek Shakespeara (to jsem tedy zírala). Zkrátka: zajímavý a vzdělaný muž. Odnesli jsme si z toho setkání oba dobrý pocit a od místních rybářů i kapra. A tím naše potkávání na Vysočině skončilo. Chaloupku, že mi nabízel, si ani nepamatuji, ale já už v realitách nepodnikám. Stačí mi ta, kterou mám.

Jak dlouho jste s Milošem Zemanem přátelé?

To používáte silná slova, já mám opravdových přátel jen pár. Pana Zemana si ale vážím, a nějaký ten pátek už ho znám. Byl u nás v divadle v době, kdy jsme v listopadu 1989 stávkovali. Už tenkrát se mi líbil jak v argumentech, tak ve vtipu. Takže naše „známost“ je vlastně dlouholetá.

Líbilo se Vám, jak si Miloš Zeman počínal v době, kdy byl premiérem?

To, promiňte, nebudu hodnotit. Nejsem totiž politik. Ale vážila jsem si, že mne pozval na oběd společně s ministrem Pavlem Dostálem na mé sedmdesáté narozeniny do Kramářovy vily. To se mi stalo poprvé a naposledy.

Mohla byste, prosím, prostřednictvím našeho webu ParlamentníListy.cz sdělit lidem důvody, proč by měli volit právě Zemana?

Nemohla, vždyť jsem už o tom mluvila! Svoboda každého z nás je přece už v té samotné volbě. Jděte k volbám – v tom to vězí! Zvolte si toho svého, co ho máte za jediného, jak se zpívá v Prodané nevěstě. Osobně si myslím, že by Miloš Zeman prezidentskou funkci zvládl důstojně a se ctí a ve prospěch naší země. Proto ho budu volit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …