Jiřina Šiklová kritizuje Zemanova Rusnoka a říká: Ať vládne Němcová

27.06.2013 10:31

ROZHOVOR Premiér Jiří Rusnok se už dříve několikrát neosvědčil. Jeho vláda dá prezidentu Miloši Zemanovi do rukou více pravomocí, než měl. Nejvhodnější by teď byla koaliční vláda v čele s Miroslavou Němcovou, aby před volbami dostaly šanci k profilaci a oslovení voličů nové politické subjekty a osobnosti. Tak posuzuje nynější dění chartistka a socioložka Jiřina Šiklová.

Jiřina Šiklová kritizuje Zemanova Rusnoka a říká: Ať vládne Němcová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřina Šiklová

Co si myslíte o jmenování Jiřího Rusnoka premiérem?

Považuji to za naprosto nevhodné, protože pan Rusnok už byl v řadě funkcí a v žádné se neosvědčil. Jeho jmenováním se nejspíše prokáže, že patrně i další členové kabinetu, které premiér zvolí, nebudou z nejschopnějších. Tím se prodlouží vliv Miloše Zemana na delší dobu, než kdyby tam jmenoval někoho opravdu kvalitního.

Takže se předpoklady, že si chce prezident Miloš Zeman uzurpovat více moci, naplňují?

Nejde o žádné naplnění předpokladů. On na to má právo, je to v jeho pravomocích. Když si někam zvolil méně schopného člověka, tak mu to samo dává více pravomoci, než kdyby si zvolil člověka, jenž vše zvládne sám bez jeho pomoci.

A stávající vláda v čele s Miroslavou Němcovou by ve vás budila větší důvěru?

Určitě větší, než lidé, co tam nyní zve Miloš Zeman. Po pádu vlády, kdyby zde byl tento lehce posunutý kabinet, v jehož čele by stála třeba také nevýznamná, ale bezesporu v politických jednáních více honěná, Miroslava Němcová, tak by se to asi do voleb dalo překlenout bez větších konfliktů.

Ještě na stole leží další možnost, tedy předčasné volby. Co si o tomto řešení myslíte?

To by bylo naprosto nejhorší řešení, které by mohlo nastat. Nezapomeňte, že přicházejí prázdniny. A kdo bude připravovat volby? Mají-li mít smysl, byly by v září. Za tu dobu se nemohou připravit žádné smysluplné subjekty a půjde jen o převzetí moci ČSSD. A nezmění se ani noha.

Podle jedné teorie tlačí ČSSD na volby kvůli tomu, že začne soud s Davidem Rathem. Co vy na to?

To nevím, ale je to možné. To, co vidím, je, že nyní dělat volby by bylo naprosto nevhodné. Navíc očekávám, že někdo zdůvodní, proč všichni ti lidé byli zavřeni. Povídání o cihlách zlata je dost bájná konstrukce.

Takže razie na úřadu vlády, ministerstvu obrany a v dalších státních subjektech byly podle vás vybájené?

Nejsem idiot, abych to nazvala bajkou. Mohu říci, že to byl zátah, po jehož uskutečnění by mělo do týdne padnout vysvětlení. Vysvětlení, proč byl ten zásah tak nutný, zatím nepřišlo. Buď tedy policie a lidé, co ji vedli, k tomu nedostali instrukce a v zákulisí se něco řeší, anebo vysvětlení neznají.

Rozuměl jsem tomu dobře, že je tedy podle vás nejlepším řešením vláda pod taktovkou Miroslavy Němcové až do termínu řádných voleb?

Ano. Rekonstruovat vládu, co tam je, a nechat ji pracovat. Vždyť do voleb už není tak daleko. Tak by bylo umožněno, aby se před volbami profilovaly mnohé další, než stávající, politické subjekty. Nebo alespoň jedinci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …