Joch: Nerozdávejme. Naučme Romy vydělat si prací

20.09.2010 22:33

Budoucí poradce premiéra v oblasti lidských práv má návod na řešení romské otázky v zemi. A to „takový sociální experiment", který by odpověděl i na to, zda chtějí Romové skutečně pracovat.

Joch: Nerozdávejme. Naučme Romy vydělat si prací

Romská otázka je podle Romana Jocha specifická oblast a mohlo by se podle jeho názoru zvážit, zda by tato věc měla být vůbec zahrnuta pod agendu lidských práv, zauvažoval v rozhovoru pro server iDnes.cz.

„Důležitým cílem je integrovat je do společnosti a zajistit jim přístup ke kvalitnímu vzdělání a práci," navrhl Joch a zároveň přiznal, že se budou utrácet peníze daňových poplatníků pro účel pouze části společnosti, ale „o tom je sociální stát", dodal.

K řešení romské otázky by mohla dobře posloužit také Agentura pro sociální začleňování, kterou již založil bývalý zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb. „Do zákona bych však agenturu limitoval časem, úřad by mohl fungovat například deset let, poté by jej samozřejmě mohli poslanci prodloužit, pokud budou přesvědčeni, že dělá dobrou práci. Nic není totiž tak věčné, jako dočasný státní program," uvedl Joch.

Nižší daně těm, kdo zaměstná Romy

Druhým nápadem je cesta k integraci, která by jen nerozdávala peníze, ale naučila ty lidi, aby si peníze vydělali. Část města, ve které Romové třeba bydlí, by byla podle Jocha prohlášena za podnikatelskou zónu. „Kdokoliv, kdo by tam založil firmu a zaměstnal místní nezaměstnané lidi, platil by nižší daně. Takový sociální experiment, je podle mého dobrým přístupem. Tento model by vyřešil i otázku, zda tito lidé skutečně chtějí pracovat. Vyzkoušejme to," vyzval.

Zdali je to reálné uskutečnit, Joch zaváhal, ale je prý lepší dát 400 milionů ze státního rozpočtu na takový experiment, než je investovat na sociálně vyloučené oblasti a doufat.

„Nemyslím si, že se to vyřeší za pět nebo deset let, ten problém tady bude. Ale může se to zlepšovat a jediné zlepšení vidím v tom realistickém pozvednutí romské komunity vzděláním a prací. Mnohé věci se vyzkoušeli v zahraničí a už se ukázalo, co fungovalo a co ne. To je například integrace černochů v Americe. Lze se poučit," řekl Joch.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…