John Bok o vězení plném potkanů: Prdelí jsme v Evropě, mozkem v Sojuzu

21.09.2012 9:28

Vězení na Pankráci je plné potkanů. Odsouzení tyto hlodavce dokonce nazývají jmény jako Fantomas, Bílý či Oslík. To sdělil ParlamentnímListům.cz Gruzínec Mindia Kašibadze, jenž seděl přes dva roky proto, že úřady vyslyšely pomluvy z jeho země, přestože u nás zažádal o politický azyl. Přitom zrovna z gruzínských věznic pocházejí videa, v nichž jsou vězni biti, ponižováni a znásilňováni násadou od koštěte.

John Bok o vězení plném potkanů: Prdelí jsme v Evropě, mozkem v Sojuzu
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok, šéf spolku Šalamoun

„Jsme sice prdelí v Evropské unii, ale hlavou stále vězíme v Sovětském svazu, tedy v Sojuzu,“ řekl ohledně poměrů v českých věznicích John Bok, jenž je zakladatel spolku Šalamoun, který se zaměřuje na justiční omyly. Reagoval tak na vyprávění Gruzínce Mindii Kašibadzeho pro ParlamentníListy.cz. Ten strávil dva roky ve vazební věznici na Pankráci a zažil si tam své.

Potkaní království

„Po chodbách, když se jde k návštěvám, běhají potkani. Na dvorku jich jsou celá hejna. Dokonce jim tam vězni dali jména. Jeden se jmenuje Fantomas, druhý Bílý podle bachaře s bílými vlasy a třetí Oslík podle jiného s bradkou,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz Kašibadze. Ten dříve jako počítačový expert pracoval na úřadu vlády v Gruzii a když začal kritizovat poměry v zemi, kde vládne prezident Michail Saakašvili, musel opustit vlast. Z rodné země za ním do Česka nicméně doputovaly pomluvy o tom, že je vyšetřován v souvislosti se zpronevěrou, a tak strávil 653 dní v kriminále.

„Každý den jsem si psal o poměrech ve věznici deník, který se mi podařilo dostat ven. Stále tam vládnou sovětské pořádky. Pořád tam bojují proti švábům jedovatými postřiky. Člověk má právo volat jednou za dva týdny, nicméně mu to stejně někdy nedovolí. Když si jeden vězeň zakouří na místě, kde to není povoleno, tak za trest zavřou na té chodbě do cel na několik hodin všechny vězně. Mají tam pět cel podle evropského standardu a ty pořád ukazují návštěvám, ale ostatní cely jsou hrůzné,“ popisuje. Reakci na tyto námitky od mluvčího vazební věznice Praha Pankrác Jiřího Dolejšího nešlo sehnat, protože nebral telefon.

Mučení ve věznicích

Příběh Mindii Kašibadzeho vypadá jako námět na špionážní thriller. Jako vládního úředníka z dob dřívějšího prezidenta Ševarnadzeho ho gruzínský oligarcha Avtandil Cereteli obvinil ze zpronevěry 650 000 dolarů. Důkazy ale nejsou. Problém je v tom, že si Kašibazde dovolil kritizovat současného prezidenta Saakašviliho. Přestože si zažádal v Česku o politický azyl a Český helsinský výbor protestoval proti jeho vydání do Gruzie, byl tam málem vydán. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze i exministr Jiří Pospíšil. Nicméně Ústavní soud toto rozhodnutí zrušil a nyní se dostal Kašibadze na svobodu. Podle něj si ve věznici na Pankráci většina vězňů myslí, že jediným spravedlivým úřadem v Česku je právě Ústavní soud. Jeho pobyt za mřížemi stál daňové poplatníky 653 000 korun, a jelikož se chce soudit kvůli neoprávněnému zadržování, ještě nejspíš něco stát bude.

Následně, již na svobodě, se Kašibadze zúčastnil protestní akce mladých Gruzínců na Palackého náměstí v Praze proti otřesným praktikám v gruzínských věznicích. „Chceme důstojnost pro Gruzii,“ skandovali tam většinou mladí studenti z této kavkazské republiky. Na videích, která se podařilo uvnitř věznic natočit, je vidět drsné šikanování, mlácení a ponižování až po znásilnění vězně násadou od koštěte. Šikanovaní byli i nezletilí. Podle Kašibadzeho se kvůli takovému do očí bijícímu porušování lidských práv Gruzie dost vzdálila přijetí do NATO, protože demokratické reformy je třeba přivádět do života, a ne o nich jen mluvit, jak to dělá prezident Saakašvili. Přitom od českého velvyslance v Tbilisi stále chodí zprávy, že je tam vše v pořádku. Nicméně to tvrdí v rozporu třeba s bývalým gruzínským ombudsmanem Sozarem Subarim, jenž řekl, že Gruzie se ohledně porušování základních lidských práv nachází v úplně katastrofální situaci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …