John chce vyčíslit úsporu v adresnosti dávek. Drábek: To nelze

14.02.2012 20:56

Věci veřejné nenechává v klidu situace v resortu práce a sociálních věcí. Po ministru Jaromíru Drábkovi nyní požadují, aby jim sdělil, kolik se uspoří v adresnosti dávek. A vzniklou úsporu požadují převést na systém veřejně prospěšných prací, jinak se neztlumí napětí v sociálně vyloučených oblastech. Minimálně první požadavek jim však šéf resortu práce nesplní.

John chce vyčíslit úsporu v adresnosti dávek. Drábek: To nelze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Předseda Věcí veřejných Radek John se po dnešním jednání výkonné rady obrátil s několika požadavky své strany na ministra práce a sociálních věcí. „Očekáváme, že ministr Jaromír Drábek jasně sdělí, jakou částku Ministerstvo práce a sociálních věcí uspoří v adresnosti sociálních dávek,“ prohlásil šéf VV. „Dopředu to vyčíslit nelze,“ glosuje pro ParlamentníListy.cz ministr práce Jaromír Drábek první Johnův požadavek.

Tím dalším je, aby úspora vzniklá aplikováním adresnosti sociálních dávek byla převedena na systém veřejně prospěšných prací. Ty jsou podle Věcí veřejných zvláště v sociálně vyloučených oblastech, jako je například Šluknovsko či sever Moravy a Čech, jedinou možností, jak ztlumit sociální napětí. „O námětech VV jsem připraven diskutovat, nikoli však prostřednictvím médií,“ vybírá si ministr jinou platformu, než jakou zvolil při diktování požadavků koaliční partner.

Nový systém podle VV vrátil dávky těm, co o ně přišli

„Bez převedení těchto peněz nám hrozí eskalace problémů, nové demonstrace a horké jaro,“ myslí si totiž John. Předsedovi nejmenší vládní strany si při návštěvě obcí na severu stěžovali jejich starostové na nový systém výplaty sociálních dávek, který prý umožňuje, aby dávky znovu dostávali ti, kterým se už v minulosti krátily proto, že si za ně kupovali alkohol, drogy nebo je utráceli v hernách.

Zatímco dřívější systém pečlivě hlídal, kdo dávky dostane, nyní tomu tak pod úřady práce prý už není. „Lidé to berou jako velkou nespravedlnost a mohlo by to destabilizovat situaci,“ obává se John, že trpělivost se zneužíváním dávek nemusí být bezbřehá. Proto jeho strana opakovaně požaduje setkání koaliční devítky, která má o nápravě stavu jednat.

Místo populistických prohlášení to chce důkazy

„Pokud pan předseda John má takové důkazy, že se něco takového děje, že to systém umožňuje, ať nevydává populistická prohlášení, ale ať to prokáže. My se svoláním K9 nemáme problém. Pan ministr práce a sociálních věcí Drábek bude pana předsedu Johna jistě rád edukovat,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík na Johnovo tvrzení.

„Jsem strašně rád, že sociální svědomí koalice Radek John, jehož strana v minulém roce vehementně protestovala proti tomu, aby byl nasazen tvrdší způsob přiznávání sociálních dávek zejména pro ty, co je zneužívají, teď otočil a má postoj, který je blíž realitě, protože asi po x letech navštívil realitu někde na severu,“ pokračuje Gazdík.

Celkový systém výplaty sociálních dávek neselhával

Šéf poslanců TOP 09 a STAN nepopírá, že při přechodu na nový systém mohly v jednotlivých případech nastat problémy, ale odmítá, že by celkově systém výplaty sociálních dávek selhával. „Dokonce se tvrdilo, že Armáda spásy musela rozdávat potravinové balíčky a pak z toho vyšlo, že drahé dámy neuvedly na úřadu práce, že změnily trvalé bydliště do azylového domu, a proto jim složenka přišla někam jinam. Problémy monitorujeme a řešíme, ale populistická prohlášení Radka Johna z důvodů nerostoucích preferencí jeho strany nejsou pro nás nijak významná,“ říká Gazdík.

V často zmiňovaném Šluknově není situace nijak ideální ani teď, ale že by ji v úvodu roku zhoršily neoprávněně vyplacené dávky, nebo chybějící peníze na veřejně prospěšné práce, to se říci nedá. „U lidí, kteří si chodí pro dávky, byla v prvopočátku znát nespokojenost, když to skřípalo, a když si k nám na úřad chodili stěžovat, že je nedostali včas, nebo že byly jiné problémy. Ale stížnosti na neoprávněně vyplacené dávky jsme neregistrovali,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz místostarosta Šluknova Jiří Beneš.

Houpačka na Šluknovsku, lidem stačí k naštvání málo

Z posledních setkání starostů a místostarostů Šluknovska je patrné, že situace uklidněná stále ještě není. „Všichni doufáme, že to, co tady bylo na podzim, se už nebude opakovat, ale pořád z toho strach trošku je. Je to jak na houpačce. Chvíli to vypadá, že se to uklidňuje, a pak se zas objeví jeden dva případy. Lidé tady u nás jsou velmi citliví, takže stačí málo a je znovu velká odezva,“ přiznává místostarosta Šluknova, že úplně v pořádku, jak by to být mělo, to v oblasti zdaleka ještě není.


 

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…