John prozradil, v čem spočívala dohoda koalice s Klausem

18.07.2012 23:37

Tahanice mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a policejním prezidentem Petrem Lessym přišel do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu komentovat předseda Věcí veřejných a exministr vnitra Radek John. Stojí za policejním prezidentem a tvrdí, že nemohl lhát.

John prozradil, v čem spočívala dohoda koalice s Klausem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Lessy dostal podle Johna přímý dotaz na jednání bezpečnostního výboru. „Na přímý dotaz nemohl lhát. On na tom mandátovém a imunitním výboru řekl, že to nepovažoval za nátlak, nedělal z toho kauzu,“ prohlásil předseda VV.

Díky Věcem veřejným může být vyšetřován David Rath

John zavzpomínal na rok 2010, kdy prezident Václav Klaus přispěl k rezignaci Oldřicha Martinů na post policejního prezidenta a pak se sešel se zástupci tehdejší vládní koalice.

„Dohoda spočívala v tom, že vláda musí umožnit Věcem veřejným, aby mohly prosadit nového policejního prezidenta. Je nenormální, že naši koaliční partneři nebyli ochotni přijmout efektivní opatření a vyjít vstříc Věcem veřejným. Musel přijít až prezident Klaus a říct: ‚Pánové, jste ve vládě tři a ne dva plus jeden‘,“ popsal John na Radiožurnálu.

Předseda VV poukázal na to, že díky Lessymu je dnes vyšetřován David Rath. Nový policejní prezident totiž zrušil povinnost zadávat do systému hlášení o vyšetřování korupčních kauz, což prý zavedl na policii Martinů.

Chtěl jsem psychicky odolného policejního prezidenta

John prý jako tehdejší ministr vnitra jmenoval Lessyho na doporučení nezávislé komise. „Chtěl jsem, aby byl jmenován ten nejodolnější. Tam byly psychologické testy na odolnost,“ tvrdí John.

Schůzka Klause a Lessyho je podle Johna signálem policii, aby dál vyšetřovala korupční kauzy politiků. „Petr Nečas řekl strašnou větu, že nějací plukovníci nebudou rozhodovat, kdo bude ve vládě. To policie chápe jako vyhrožování. Měl říct, že policejní plukovníci budou hlídat, aby ve vládě nebyli zloději. Prezident zaštítil ozdravení policie a také zajistil, že ozdravená policie bude konat,“ míní John.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…