KSČM vyzývá Juráskovou, aby řešila transplantace plic

14.04.2010 0:00

Komunistická poslankyně Soňa Marková vyzývá ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou, aby neprodleně začala řešit financování transplantací plic. Využila k tomu kritická slova profesora Pavla Pafka a jeho výzvu k zavedení potřebného kódu pro zdravotní pojišťovny politicky podpořila.

KSČM vyzývá Juráskovou, aby řešila transplantace plic
Foto:
Popisek:

KSČM vyzývá ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou, aby neprodleně začala řešit financování transplantací plic, které zachraňují lidské životy.

Zatímco ještě před několika lety byla transplantace plic hrazena jako jediná platba, nyní musí Fakultní nemocnice Motol fakturovat jednotlivé úkony zvlášť, aby dala dohromady částku za tuto život zachraňující operaci. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pouze alibisticky do budoucna nevylučuje, že k návratu k původnímu systému proplácení transplantací plic dojde.

Odvolává se na to, že na tento výkon dosud není kód. Je právě na ministerstvu zdravotnictví, aby tento ostudný stav urychleně změnilo. Na čekací listině pro transplantaci plic je nyní 50 lidí, podle lékařů by ale nové plíce potřeboval minimálně dvojnásobek pacientů.

KSČM zcela souhlasí s výrokem profesora Pavla Pafka: Stále se jedná o zavedení kódu, přes který by pojišťovny tento výkon proplácely. Je to ostuda a hanebnost. Důrazně proto naléháme na ministryni Juráskovou, aby ještě do voleb zjednala nápravu a odstranila nedůstojný stav v proplácení transplantací plic. Jde o lidské životy, v takovém případě musí jít byrokratické výmluvy stranou.

Haló noviny, Soňa MARKOVÁ, poslankyně Parlamentu ČR, stínová ministryně zdravotnictví KSČM

Transplantace plic a platby pojišťoven

PRAHA ­ V České republice se transplantují plíce 13 let, od té doby provedli čeští lékaři 145 transplantací. Nedávno o tom informoval chirurg Robert Lischke z pražské Fakultní nemocnice Motol, která má jediný transplantační program plic v ČR.

Transplantace plic je určena pro pacienty s dlouhodobou dechovou nedostatečností v konečném stadiu plicního onemocnění, kdy jiná léčba už není dostatečně účinná k udržení základní funkce plic, kterou je okysličování krve.

Pacienti, kteří potřebují nové plíce, mají nejčastěji rozedmu plic, ale také třeba cystickou fibrózu nebo chronickou obstrukční plicní nemoc. Bez transplantace pacienti s konečným stadiem plicního onemocnění přežívají 12 až 18 měsíců, zmiňuje ČTK. Transplantací se člověk nevyléčí.

Musí brát doživotně léky snižující přirozenou imunitu a odmítavou reakci organismu na nový orgán. První transplantace plic v ČR provedli lékaři před 13 lety, pacient poté žil šest let. Průměrný věk pacienta podstupujícího transplantaci je 45 let. Krátkodobě přežívá přes 90 procent pacientů.

Rok od operace přežije asi 80 procent pacientů, pěti let se dožívá více než polovina. Prognóza pacientů se stále lepší a v l iv transplantovaných plic na kvalitu života je podle lékařů enormní. Transplantační programy jsou však drahé a náročné, transplantace je špičkou medicíny. Vždy je víc lidí čekajících na orgán než dárců, řekl přednosta III. chirurgické kliniky motolské nemocnice Pavel Pafko.

Podle něj je ostudné, že po 13 letech trvání programu není v ČR vyřešeno, j a k budou transplantace plic pojišťovny hradit. Jak jsme již informovali, profesor Pavel Pafko v létě skončí jako přednosta III. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Motol, na klinice ale bude dál působit.

Pafko, který letos oslaví sedmdesátiny, je považován za jednoho z největších českých expertů na hrudní chirurgii, zejména na operace jícnu. Jako první v Česku a v zemích bývalého východního bloku zahájil program transplantace plic. V prosinci 1996 vyoperoval zhoubný nádor v plíci tehdejšímu prezidentu Václavu Havlovi. Po operaci vedl ošetřující tým. O rok později mu Svaz českých lékařů a Lékařský odborový klub udělily Cenu za statečnost. Získal ji za to, že po operaci prezidenta veřejně poukázal na nízké ohodnocení některých výkonů ve zdravotnictví. Ohodnocení Havlovy operace označil ve srovnání s opravou prezidentského auta za nízké.

(zdroj: Haló noviny, an)

Více informací v článku: Plíce - koruna české transplantologie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…