Kaddáfího smrt situaci v Libyi neuklidní, myslí si Češi

30.11.2011 22:02

Mezi Čechy převažují odpůrci vojenského zásahu v Libyi nad příznivci operace mezinárodních sil v této zemi. Češi jsou také spíše skeptičtí k tomu, že smrt libyjského vůdce Muammara Kaddáfího povede k uklidnění situace v Libyi. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Koaliční operace pod velením NATO v Libyi trvala od konce března do konce října.

Kaddáfího smrt situaci v Libyi neuklidní, myslí si Češi
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milovice si připomněly odchod sovětských vojáků

Česká veřejnost je v pohledu na situaci v Libyi rozdělená a většina lidí na ni nemá jasný názor. Tři čtvrtiny Čechů se o dění na Blízkém východě nezajímají, vyplynulo z průzkumu.

ČR operaci podpořila, armádu neposlala

Necelá třetina lidí si myslí, že zabití Kaddáfího povede k uklidnění situace v Libyi. Opak si myslí 44 procent Čechů. Skoro čtvrtina respondentů na tuto věc nemá názor. Souhlas s vojenskou operací v Libyi vyjádřila třetina Čechů, 40 procent lidí se naopak staví proti. Téměř třetina lidí nemá na vojenský zásah v Libyi jasný názor. O dění na Blízkém východě se nezajímá 74 procent Čechů.

Česko původně nebylo mezi zeměmi, které se chtěly angažovat v tamním válečném konfliktu, do něhož se na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN kvůli ochraně civilistů zapojilo i NATO. ČR ale alianční operaci nakonec podpořila, česká armáda se jí ale neúčastnila. Povstalecké síly v konfliktu postupně získaly navrch. V říjnu povstalečtí vojáci našli Kaddáfího, které ho při zadržení zabili.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …