Kalousek: Jsem mizerně placen za složitou práci. Odchodem ztratím jen své okovy

30.10.2012 13:40

Ministr financí Miroslav Kalousek se v České televizi pustil do ODS, která požaduje počkat s projednáním klíčových vládních návrhů po stranickém sjezdu. Žádost je to prý šílená, ale Kalouskova TOP 09 prý s mírně štítivým odporem tedy počká. Případného pádu vlády se ale ministr nebojí - ztratit prý může leda vlastní okovy.

Kalousek: Jsem mizerně placen za složitou práci. Odchodem ztratím jen své okovy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

„ODS se nedokáže domluvit ani na tom, jestli je dneska úterý. Já je chci ujistit, že dneska je úterý,“ vzkázal koaličním partnerům. Ti dnes požádali, aby bylo do příštího úterý přerušeno jednání Poslanecké sněmovny. A v mezidobí by si rádi vyjasnili stanovisko na svém stranickém kongresu.   

Kalousek k tomu uvedl: „Vyslechli jsme žádost předsedy klubu ODS, abychom jednali až příští týden. Ta žádost je šílená. Žádají po nás, abychom upřednostnili zasedání nějakého stranického orgánu před zasedáním ústavodárného sboru,“ rozčílil se Kalousek.  

„Ale existuje-li jiskřička naděje na zdravý rozum příští týden, tak s mírně štítivým pocitem počkáme, protože bychom uvítali jednotné stanovisko,“ dodal smířlivě.  

Vláda se podle něj musí shodnout na rozpočtu, i na jeho příjmech. To vyplynulo i z jeho reakce na dotaz televizního redaktora, v jakých kapitolách rozpočtu by se případně škrtalo. „S kým si teď myslíte, že mluvíte? Já jsem pouhý ministr financí, ne vláda,“ rozčílil se ministr, který redaktora následně poučil, že rozpočet musí schválit celá vláda a ta za něj pak nese odpovědnost. „Budu respektovat změny, které učiní vláda nebo parlament. Ale nebudu respektovat změny, které zvýší deficit nad tři procenta DPH,“ upřesnil následně, jak chce vládní vůli korigovat.

„Ministr financí tu není za sebe, ten tu reprezentuje program. A je to program jediné konzervativní strany,“ prohlásil místopředseda TOP 09. Jeho strana prý prosazuje konzervativní politiku hospodaření. „Pokud sněmovna odmítne politiku hospodaření za své, tak u toho nebudeme asistovat,“ dodal.

Pak ubezpečil, že z odchodu z vlády rozhodně nemá strach. „Já se odchodem z vlády mohu zbavit pouze svých okovů,“ pronesl následně. „Takže pokud to sněmovna odmítne, tak se velmi rád zbavím okovů a půjdu dělat něco jiného,“ plánuje si ministr. Ví prý, co jiného by dělal. „Já jsem velmi mizerně placen za velmi složitou práci,“ postěžoval si závěrem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…