Kalousek je prý hloupý jak Václav Havel. Ohlasy na 90 miliard do EU

16.12.2011 6:16

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 uvedl v úterý, že když Česká republika neposkytne miliardy do Mezinárodního měnového fondu na krachující státy eurozóny, stane se vlajkovou lodí Ruska. Od řady koaličních i opozičních politiků sklidil kritiku, že je demagog.

Kalousek je prý hloupý jak Václav Havel. Ohlasy na 90 miliard do EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a společná evropská měna. Fotokoláž.

„Chceme být součástí Evropy, nikoli vlajkovou lodí Ruska,“ řekl Kalousek. „Já jsem před dvaadvaceti lety čekal na narození svého syna, běhal jsem po náměstích a psal vápnem na zdi: Chci zpátky do Evropy. Dnes nechci svému synovi říkat: Chci z Evropy pryč,“ prohlásil Kalousek s tím, že je to rozhodnutí hlavně politické.

V pátek navíc média přinesla informaci, že Kalouskův stranický předseda a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nosil odznak s nápisem "Putine, ke mně! Mazej na místo! "

Erekce na minutu a hloupý Havel

Politici si ale Kalouska za jeho geopolitické úvahy vychutnali. „Nálepkování, bezobsažné zkratky… Vypadá to sexy, ale erekce vydrží tak na minutu, nic víc. Od ministra financí bych čekal Rozvahu, myslím ekonomickou Rozvahu a srovnání nákladů a výnosů možných variant. Mentalita rozpravy je opravdu blíže ruské Dumě než anglosaské tradici,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz nezařazený pravicový poslanec Michal Doktor.

Anketa

Kam by se měla orientovat česká zahraniční politika?

hlasovalo: 753 lidí

„Ať si dá Kalousek na hlavu mokrý hadr. Připomíná mi to hloupost Václava Havla, který říkal, že budeme vyvážet múzy místo zbraní a naše trhy obsadili jiní. V době, kdy se chystají zásadní miliardové zakázky s Ruskem, tak to vypadá, že je chce Kalousek zhatit. Sám žádné zakázky za miliardy pro naše firmy v zahraničí nesežene, naopak chce vyhodit našich devadesát miliard. Vskutku rozpočtově odpovědný ministr. A Schwarzenberg zavírá ambasády v zemích, do kterých bychom mohli exportovat, abychom byli totálně závislí na jeho milovaném Německu. Je to podobně hloupé, že v době kdy, s Číňany uzavíráme kontrakty, tak sem Havel pozve Dalajlámu,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„A pokud jde o devadesát miliard, tak naše země je nyní sama zadlužená a budeme ještě půjčovat někomu, kdo sám krizi způsobil. To už jde nad lidské chápání. To je vlastizrada.  Ať si to zaplatí francouzští a němečtí bankéři ze svého. Nebo ať jim přispěje pan Kalousek s panem Knížepánem. Jenomže to neudělají. TOP 09 hlásá heslo: tradice a prosperita pro Knížete u koryta,“ dodal Doubrava.

Hloupá prohlášení a demagog

První místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer s Kalouskem nesouhlasí zásadně. „Umění evropské diplomacie je příliš složité na takováto laciná prohlášení. Doporučuji šetřit silami a hloupými prohlášeními. Ta skutečně zásadní rozhodnutí teprve přijdou,“ řekl Bauer. „Takto černo-bíle mezinárodní vztahy opravdu nefungují,“ říká jeho kolegyně Jana Černochová.

Kalouska se trochu zastala poslankyně VV Lenka Andrýsová. „I tak se dá vnímat rozhodování kolem půjčky MMF. Je to ale zjednodušení situace, ve které se nacházíme. Pravdou ale je, že s oslabením EU a roztříštěnou Evropou moc Ruské federace v našem regionu roste,“ míní Andrýsová.

„Populistická vyjádření ministra, který neumí sestavit státní rozpočet, dle mého názoru nemá smysl komentovat,“ uvedl poslankyně KSČM Kateřina Konečná. „Kalousek byl a je demagog,“ reagoval stručně v sms senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

Schwarzenberg a Posselt

„Je to absolutní nesmysl. Jestli se TOP 09 snižuje k takové hysterické propagandě, znamená to, že argumenty došly. Asi se pan Kalousek bojí, že dostane vynadáno od politbyra Evropské lidové strany, když peníze nedoručí. Je na něj smutný pohled. A Posselt chválil Schwarzenberga na plénu europarlamentu. To mě nepřekvapuje. Svůj k svému,“ řekl redakci předseda europoslaneckého klubu ODS Jan Zahradil.

Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta s Kalouskem nesouhlasí. „Vyplatit 90 miliard není garance, že EU půjde správným směrem,“ vysvětlil Bárta.

Podle poslance ODS Pavla Béma jde o laciné a prázdné argumenty. „Dokonce to hraničí s vydíráním podobným socialistickým dogmatům o zločinném imperialismu. Nevěřím, že by něco tak politicky vyspělý a inteligentní člověk jako Miroslav Kalousek řekl,“ dodal Bém.

„To je nesmyslný ideologický výkřik, který nemá nic společného s realitou,“ reagoval na Kalouska šéf komunistů Vojtěch Filip.

„Nemůžu se zbavit dojmu, že pan ministr Kalousek nám za 90 miliard chce koupit lodní lístek nikoli na Auroru, ale na Titanik,“ rýpnul si poslanec ODS Jaroslav Plachý.

Až bude známá smlouva…

Místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka s Kalouskem nesouhlasí a říká, že zatím není známo, za jakých podmínek by byly peníze poskytnuty (úrok, splatnost). „Dokud to nebude známo, nemůžeme nic poskytnout,“ dodal Chaloupka. Podobný názor má i jeho kolega Miroslav Petráň. „Nemohu koupit dům, pokud neznám jeho parametry. Dokud je nebudeme znát, nedá se k tomu nic říct,“ uvedl.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba říká, že odůvodnění pro další trhliny rozpočtu této chudnoucí země je to pro méně seznalé či méně přemýšlející jistě zajímavé. „Ale pravda bude jinde. Ruština se ještě může hodit. Ale čínština už je problém. I když bude ve škole povinná. Mě osobně ale více zajímá, kdo za malér EU může, jak to zaplatí a k čemu vlastně je ten slavný europarlament a slavní eurokomisaři, když průšvihy řeší premiéři a země samotné? A co naše záruky?“ uvažuje Koskuba.

„Nesouhlasím, přece Anglie a další země takto neuvažují. Pan ministr Kalousek má naopak vazalské uvažování, které nepatří do moderní politiky,“ říká ministr školství Josef Dobeš.   

„Možná nejsem dostatečný odborník, ale vyjádření pana Kalouska nerozumím. Co má společného naše rozvaha, zda sypat další peníze do rozpočtově neodpovědných zemí na záchranu eura, s Ruskem? Stejně tak mohl odpůrce půjčky nazvat vlajkovou lodí USA, Číny či Brazílie. Jsem opatrný na silácké výroky,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Zahraniční banky přivodily krizi

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič Kalouska rovněž kritizuje. „On vyjadřuje pouze zájmy zahraničního kapitálu a bank, které přivodily současnou finanční krizi. Kalousek nezohledňuje zájmy České republiky,“ říká poslanec.

Podle poslance ODS Aleše Rádla je  Kalouskovo vyjádření samozřejmý nesmysl a ze strany Kalouska je to přímo ukázkový příklad manipulativního argumentu, který je mezi zastánci evropské integrace velmi oblíbený.

„Skutečnost je ale taková, že před nadměrným politickým či vojenským vlivem Ruska i kohokoli jiného nás dnes chrání především NATO a před ekonomickým vlivem východního surovinového velkoproducenta nás zadlužená Evropská unie s nulovou dynamikou hospodářského růstu, ochromující extenzivně chápanou solidaritou a charakteristická nenápadnou demontáží demokratických rozhodovacích mechanismů a přebujelou byrokracií všeho druhu všeho a všech neochrání ani omylem,“ míní Rádl.

„Půjčka, jejíž upsání je nám předepisováno, má za cíl jen vytvořit prostor k pokračujícímu neřešení skutečných příčin toho, proč se EU nachází v té situaci, ve které je připravována smlouva Lisabon II, která dále omezí svobodné rozhodování na národní úrovni zase a zase vytvoří jen prostor, který nakonec bude používán pouze k tomu, aby možnost hledat nějaké řešení nezůstala zachována ani na národní úrovni, ačkoli to původní smlouvy o vzniku EU jednoznačně garantovaly. Tváří v tvář těmto rizikům je argumentování obavou z většího Ruska celkem ubohé,“ dodal Rádl.

Hloupý argument

„Nenapadlo vás, že bychom místo půjčky mohli prostě vrátit část dluhu? Alespoň by neexistovalo riziko, že nám z naší půjčky vrátí polovinu. Objektivně nechápu, jak od dlužníka, tedy nás, chce stejná instituce půjčit, a ne vracet,“ uvedl nezařazený poslanec Stanislav Huml.

„Ministr Kalousek chce zakrýt ekonomickou chybnost svého rozhodnutí poskytnout půjčku a chce vyhrotit faktický spor do ideologického sporu a postavit rozhodování "EU nebo Rusko". Je to velká politická podlost. Chce dehonestovat odborný názor prezidenta a prezidentovy ekonomické argumenty přebít líbivou protiputinovskou strunou. Je zřejmé, že chce tímto manévrem odborné argumenty prezidenta znevážit a schovat svoji slabost za výše uvedený a zcela hloupý argument, buď "EU anebo Rusko",“ míní senátor ODS Tomáš Jirsa.

Podle poslance KSČM Miroslava Opálky se ze strany Kalouska jedná o demagogii, která doprovází střet mezi TOP 09 a ODS. „Mě více zaráží, že nikoho nezajímá, jaký je podíl na řešení problému ze strany světového finančního kapitálu, který na krizi bohatne,“ dodal poslanec.

Vláda zatím nerozhodla

Česko by na pomoc eurozóně mělo poskytnout asi 3,5 miliardy eur, tedy 90 miliard korun, což je zhruba desetina devizových rezerv ČNB. Premiér Petr Nečas se osobně kloní k tomu, aby se republika pomoci neúčastnila, podobný názor mají i Věci veřejné, TOP 09 je ale pro podobně jako ČSSD.

Výrazným odpůrcem je také prezident Václav Klaus a skeptická je samotná ČNB. Nečas navíc uvedl, že pokud má vláda rozhodnout, nemá to házet na ČNB a sama má převzít odpovědnost včetně dopadu na rozpočet, a nezatěžovat ČNB.

Vláda o věci ve středu nerozhodla. Chce prý podrobnější informace a analýzy, co by půjčka pro ČR znamenala. V rámci EU ještě kabinet povede intenzivní konzultace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…