Stíhejte rovnou celou vládu, hájí Kalousek svou Parkanovou. Tu chce policie

13.06.2012 11:20

Místopředsedkyni sněmovny Vlastě Parkanové hrozí trestní stíhání. Policie ji podezírá z nezákonného jednání v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA a už požádala Poslaneckou sněmovnu o její vydání. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pro ParlamentníListy.cz potvrdil, že má podobné informace. V tom případě prý ale musí být vydána celá vláda, dodal. Parkanová podle něj o zakázce nerozhodovala.

Stíhejte rovnou celou vládu, hájí Kalousek svou Parkanovou. Tu chce policie
Foto: top09.cz
Popisek: Vlasta Parkanová

Velké potíže zřejmě čekají místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Vlastu Parkanovou. Policie dospěla k závěru, že je podezřelá z nezákonného jednání v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA. Detektivové protikorupční služby proto chtějí Parkanovou obvinit.

Zatím jedinou reakci, na kterou se Vlasta Parkanová vzmohla, je: "Jsem v šoku," reagovala pro server iDnes.cz. Později dodala, že její svědomí je čisté a případné obvinění zcela absurdní.

Vše o letounech CASA ZDE

Únik z policie chci potrestat

Předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová dopoledne potvrdila, že očekává žádost policie o vydání některého ze zákonodárců. Naproti tomu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej nicméně uvedl, že žádost o vydání Vlasty Parkanové policie nedala.  

Němcová v té souvislosti ještě dopoledne podotkla, že jméno, o koho hodlá žádat, jí policie nesdělila. "Pokud se ale potvrdí zpráva médií, že se jedná o Vlastu Parkanovou, tak jde o další únik informací od policie a budu žádat vyšetření a potrestání," konstatovala. Po poledni už měla jasno. Na jejím stole skutečně přistála žádost o vydání Vlasty Parkanové trestnímu stíhání.

"Policie doručila žádost do Poslanecké sněmovny dnes ve 12:58. Tuto žádost jsem okamžitě předala předsedovi mandátového a imunitního výboru," řekla Němcová podle ČTK. Výbor nyní žádost projedná a vydá poslancům své doporučení.

Když Parkanovou, pak všechny

Anketa

Je Vlasta Parkanová vinná?

92%
8%
hlasovalo: 10278 lidí
"Možné obvinění spolustranice pokládá za naprosto absurdní ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "O zakázce na letouny Casa nerozhodovala Vlasta Parkanová, ale celá vláda, a jednala o zakázce hned třikrát," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

"Takže pokud k tomu skutečně dojde, pak předpokládám, že v logice věci přijde žádost o vydání celé vlády, jinak mi to logiku skutečně nedává," uzavřel Miroslav Kalousek.

O pořízení čtyř dopravních letounů CASA rozhodla vláda premiéra Mirka Topolánka, v níž byla Vlasta Parkanová ministryní obrany, 20. dubna 2009. V té době patřila k nejpopulárnějším politikům. Při rozhodování o nákupu letounů CASA už vláda dosluhovala, koncem března jí totiž sněmovna vyslovila nedůvěru.

Za resort zodpovídá ministr

S jakousi kolekivní vínou podle Miroslava Kalouska nesouhlasí někdejší ministr práce a sociálních věcí a dnes senátor za ČSSD Zdeněk Škromach. "Za svůj resort nese v první řadě zodpovědnost ministr. Jinak je věcí orgánů činných v trestním řízení, jak hodnotí zodpovědnost za konkrétní trestnou činnost," řekl ŠKromach ParlamentnímListům.cz.

Nad reakcí ministra Kalouska se pousmál: "Paradoxní je naprosto rozdílný pohled na stejnou věc, pokud se týká přátel pana Kalouska Petra Gazdíka," dodal Zdeněk Škromach,



Celý tendr provázela řada pochybností. Na nestandardní postupy při koupi upozorňovala i Evropská unie. Otazník visí nad cenou (kolem 3,5 miliardy korun) i nad kvalitou letounů, které byly i reklamovány.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …