Kalousek národu: Nikomu z vás nezvyšuji daně

27.07.2011 12:02

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zvažuje snížení kvót daňových paušálů. Popírá nicméně informace Lidových novin, že tyto kvóty by mohly z 80 procent poklesnout na dvacet procent. Pro ParlamentníListy.cz současně odmítl, že by se za této vlády zvyšovaly daně, dokonce prý dojde k mírnému poklesu.

Kalousek národu: Nikomu z vás nezvyšuji daně

Výdajové paušály pro tlumočníky a překladatele byly 40%, pro advokáty a notáře 60% a pro řemeslníky dokonce 80%. Nyní by se ale měly sjednotit na 20%. „Chceme sjednotit výdajové paušály na 20 procentech. Výjimku k uplatnění vyšších paušálů by měli pouze podnikatelé v zemědělské výrobě," sdělil prý Lidovým novinám zdroj pod podmínkou anonymity.

Související: Kalousek vyvrací informace LN: Ne, tak moc živnostníkům nepřitížím

Na dvacet procent paušály nesjednotím!

„Tohle mohu absolutně popřít, tohle není pravda, takový záměr nemám, to je skutečně příliš hluboko a hlavně pro skutečné řemeslníky, kteří mají skutečné náklady. Prostě takovýto záměr skutečně nemám," reagoval pro ParlamentníListy.cz ministr financí Miroslav Kalousek.

„O paušálech k dani z příjmů povedeme diskuzi," připustil ministr a upřesnil: „Já pouze tvrdím, že pokud výběr daní u osob samostatně výdělečně činných v prvním pololetí je mínus jedna miliarda, tak je potřeba analyzovat příčiny. A jednou z těch příčin je uplatňování vysokých paušálů, které jsou reálně vyšší, než skutečné náklady těchto osob," vysvětlil Kalousek.

Paušál má zjednodušit, ne snížit daně

Podle něj úkolem paušálu je zjednodušit daňové přiznání. „Úkolem paušálu není zvýhodnit. To znamená, že nedávám žádné konkrétní návrhy, ale chci konstruktivní diskuzi vedoucí k takové úpravě, aby paušál skutečně znamenal zjednodušení. Rozhodně ne zvýšení daňové zátěže, ale také nikoliv možnost vyššího odpočtu, než jsou skutečné náklady, což je bohužel současný stav. A o tom chci vést seriozní, nikoliv ideologicky zaseknutou debatu," konstatoval strážce státní kasy.

Daně se nezvyšují a nejspíš i klesnou

„Vnímají to i ti skuteční živnostníci, ti to chápou," dodal Kalousek. Současně odmítl některé své kritiky, že dochází ke zvyšování daní. „Musím naprosto odmítnout, že dochází ke zvyšování daní komukoliv. K tomu poskytuji průběh daňové kvóty, která byla nejvyšší v roce 2005 za pana ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD), který potom za vlády Mirka Topolánka (ODS) klesla a pokud současná vláda uplatní svojí fiskální, tak sice mírňounce, ale ještě poklesne," prohlásil Kalousek a ještě jednou zdůraznil: „Rozhodně se nezvedne."

SLEDUJEME téma: rozpočet
SLEDUJEME téma: DPH

To, k čemu podle něj dochází, je restrukturalizací daňové kvóty. „To ano, když se více zdaňuje spotřeba vyšším DPH a snižují se odvody, které jsou vázány na pracovní místo. K tomu dochází a to pokládám za správné a posiluje to konkurenceschopnost České republiky. Ale že by se celkově zvyšovaly daně, to prostě musím odmítnout, to není pravda," uzavřel Kalousek.

Napsali jsme: Pane Kalousku, tohle není vtip: Paroubek se rve za živnostníky

Dodejme, že díky zmiňovaným paušálům živnostníci nemusejí skladovat účty za jednotlivé výdaje spojené s podnikáním, protože místo toho mají možnost využít výdajový paušál. To jim nicméně v praxi často velmi snižuje daně. Naše výdajové paušály byly doposud dokonce nejvyšší v Evropské unii a jejich snížení podporují Věci veřejné i ČSSD. Jisté výhrady má proti tomu naopak ODS.

Snižování výdajových paušálů v době křehkého hospodářského růstu země, ale nemusí být úplně dobrý nápad, míní předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda. Ten v LN upozorňuje, že snížení nemusí přinést státní pokladně očekávané příjmy. „Podnikatelé, kteří se živí řemeslem, uplatňují většinou reálné náklady. Ty jsou totiž obvykle vyšší než paušály," tvrdí Danda a varuje, že snížení může vést i k nárůstu daňových úniků.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …