Kalousek přišel do Partie. Voliči ODS prý museli vypínat televize

28.10.2012 11:36

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Nejasná situace v české politice, stažený rozpočet a otazníky kolem DPH, to byly základní otázky, na které v nedělní Partii na Primě odpovídal ministr financí Miroslav Kalousek. Ten jako možnou příčinu všech problémů označil blížící se kongres ODS a mocenské boje uvnitř vládnoucí partaje.

Kalousek přišel do Partie. Voliči ODS prý museli vypínat televize
Foto: tan
Popisek: Miroslav Kalousek v Partii na Primě

"Evidentně jeden z koaličních partnerů, tedy ODS, má zásadní problém udržet své závazky, které byly uzavřeny. Pakliže to tak bude, vláda nemá většinu a byla by to udržovací vláda, ve které nemá cenu pokračovat," uvedl Kalousek na Primě.

Podle něj ovšem problémy s finanční stabilitou nesouvisí pouze s Českou republikou, ale jde prý o otázku celé Evropy. "Abychom udrželi současný stav, museli jsme přistoupit k parametrickým změnám, jako například ke snížení valorizace a mírnému navýšení daní na straně druhé, to jsou pouze parametrické změny," dodal šéf státní kasy. Připomenul rovněž, že šestice rebelů v čele s Petrem Tluchořem má jediný cíl: sesadit Petra Nečase. "On je ovšem také náš premiér, ale tento důvod je jasný, chtějí ho sesadit," konstatoval zástupce TOP 09.

"Miroslav Kalousek, o kterém jsem mluvil mnohokrát jako o výborném řečníkovi, opět potvrdil svou formu. Byl klidný, rozvážný, a pokud by člověk neznal jeho minulost a kauzy, určitě by jej označil za vynikajícího politika. Nerozumím však stylu, který nyní dramaturgie nedělní Partie volí, protože jak minulý (hostem byl předseda KSČM Vojtěch Filip, pozn.red.), tak i tento týden byl jen jeden host. Tedy možnost případného konfliktu s opozicí není možná," uvedl pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách.

"Pana Kalouska nejvíce vytáčí Lubomír Zaorálek, jejich vystoupení na ČT 24 jsou téměř legendární. Zde moderátor Punčochář pouze suploval, Kalouskovi nevstupoval do řeči a myšlenek, vlastně ho nikam nenaváděl a nechával jej dlouhé minuty mluvit, o čem chtěl. Ve finále už ani pozorný divák nevěděl, jaká otázka byla na začátku," dodal pro naši redakci Polách. "Ale ta kritika ODS byla místy natolik silná, že bych se nedivil, kdyby příznivci a voliči občanských demokratů přepínali na jiný program..."

"Nemohu si dovolit mluvit za celou vládu, ale pokud by došlo k tomu, že opozice a několik hlasů ODS pozmění celkovou strukturu vládního návrhu, naší povinností tak bude ukončit vládní angažmá, protože bychom nemohli dále nést zodpovědnost. Podle mého by to bylo na demisi celé vlády, nejen mojí strany," pokračoval Kalousek v útočné rétorice směrem k ODS.

Dodejme ovšem kuloární informace, které v posledních dnech často hovoří o tom, že Petra Nečase by ve funkci předsedy vlády mohl vystřídat právě Miroslav Kalousek. Rebelové ODS, kteří ohrožují Nečasův kabinet, prý skutečně plánovali pád vlády a sestavení nové na bázi současné pravicové koalice. Jenže ve své straně údajně nesehnali nikoho, kdo by byl ochoten premiéra nahradit. A tak prý v zoufalství nabízeli premiérský post dokonce i místopředsedovi koaliční TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Ten podobné spekulace tvrdošíjně odmítá.

"Věřím, že vláda nepadne, věřím, že toto se skutečně nestane, ruku do ohně bych za to nedal, ale naděje umírá poslední," dodal Kalousek s vírou, že ODS je dospělá strana, která ví, co chce a co očekává od svých kroků.

"Miroslav Kalousek je hráč. Vždyť co předváděl v Partii? Minutu kritizoval ODS, následně se usmál a doplnil, že věří, že vláda vydrží, nepadne a zase se usmál. Mnoho diváků zřejmě pamatuje jeho obhajobu Vlasy Parkanové, kdy se před kamerami potil, byl nervózní, pletl slova, byl zkrátka pod enormním tlakem. Zde jde o celou republiku a on se směje. Je jasné, že u Parkanové šlo o něj, o jeho osobu, proto se choval tak nevyzpytatelně, nyní ví, že podobné situace už zažil mnohokrát a tudíž jej to neohrozí, tak to alespoň vnímám," uzavřel Polách pro ParlamentníListy.cz. Miroslav Kalousek také potvrdil, že pokud by vláda padla, jeho strana by neměla důvod zůstávat v dalším koaličním slepenci, o jehož konkrétní podobě však ministr financí hovořit nechtěl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …