Kalousek se pochlubil: Za loňský rok by měl být schodek rozpočtu 101 miliard

02.01.2013 17:41

Ministr financí Miroslav Kalousek byl hostem diskusního pořadu 20 minut Radiožurnálu. Kromě vyloženě odborných témat se vyjádřil i k úterní amnestii prezidenta republiky, která v něm vyvolala především pochybnosti o smysluplnosti tohoto „feudálního“ institutu.

Kalousek se pochlubil: Za loňský rok by měl být schodek rozpočtu 101 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Samotnou prezidentskou amnestii Kalousek nechtěl komentovat, spíše prý přemýšlí, jestli má tento institut vůbec smysl. „Kladu si otázku, jestli amnestie, která se do Ústavy dostala z dob absolutismu, má být v moderní Ústavě,“ připustil.

Místopředseda TOP 09 při vysvětlování svých pochybností zmínil zejména kontroverzní dopady na vnímání spravedlnosti, zejména od poškozených. „Je to nespravedlivé i vůči všem ostatním pachatelům, kteří měli tu smůlu, že ČR zrovna neslavila dvacáté výročí vzniku,“ dodal Kalousek.

Jako ministr financí prý sice oceňuje, že stát ušetří na nákladech věznění, ale uvědomuje si prý i to, že stát vynaložil velké prostředky na vyšetření těch kauz, a tyto investice do spravedlnosti jsou nyní zmařeny.

Další dotaz směřoval na Kalouskův názor na fakt, že díky amnestii uniknou potrestání pachatelé některých miliardových daňových úniků. Ministr upozornil, že dokud nebyl někdo odsouzen, tak je třeba na něj třeba pohlížet jako na nevinného. „Ale jako Miroslava Kalouska mě to docela obyčejně lidsky irituje,“ přiznal.   

Schodek rozpočtu "jen" 101 miliard

Ministr financí v pořadu rovněž informoval, že schodek loňského rozpočtu by měl být 101 miliard, ještě o čtyři miliardy méně, než bylo plánováno. K námitkám, které zaznívaly po celý rok, že vláda nevybírá na daních tolik, kolik si naplánovala, uvedl: „Dopředu jsme hlásili, že vybereme na daních méně, než jsme plánovali. A nechápu, proč se tomu pak všichni divili.“

„Již na podzim 2011 jsme věděli, že HDP ani výběr daní nebudou odpovídat predikcím, které byly v rozpočtu,“ dodal Kalousek s tím, že to říkal už v Poslanecké sněmovně při projednávání rozpočtu. „Ale díky schváleným úsporným opatřením jsme udrželi deficit,“ ocenil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…