Kalousek se prý netrefí do záchodu. Totální tyjátr s účastí Radka Johna

27.09.2012 7:01

Sněmovní pošťuchování mezi vládní koalicí a protagonisty Věcí veřejných si ve středu odpoledne připsalo další nezapomenutelnou kapitolu. Nad novelou zákona o spotřebních daních si hvězdy poslaneckého klubu VV Radek John a Vít Bárta vyjasňovaly s ministrem financí Miroslavem Kalouskem základní otázky křesťanské věrouky i vlastní schopnosti nalezení toalety.

Kalousek se prý netrefí do záchodu. Totální tyjátr s účastí Radka Johna
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Kalousek při hlasování

Novela zákona o spotřebních daních měla kromě několika spíše technických změn především měnit sazby spotřebních daní. V debatě vystoupil předseda Věcí veřejných Radek John a přednesl několik návrhů, jak tento zákon upravit a zamezit takovým selháním, která v posledních dnech vedla k pětadvaceti úmrtím.

Celý průběh debaty ZDE

Následně vystoupil ministr financí Miroslav Kalousek a Johnovy návrhy okomentoval se svým typickým svérázem: „Pane předsedo Radku Johne, ve vší úctě a sympatiích, tohle prostě není pořad Na vlastní oči. Tohle je seriózní debata o legislativní předloze,“ setřel předřečníka, který se proslavil jako investigativní novinář v televizním pořadu. Když mu objasnil historii navrhované předlohy, pokračoval v invektivách: „Neohřívejte si tady polívku na evropských normách. Jsem hluboce přesvědčen, že vůbec nevíte, o čem mluvíte,“ ujistil předsedu Věcí veřejných.

Jeho poznatky o kolcích a lihové mafii označil za povrchní novinářské představy a poté se povozil na Johnově výroku o zvyšování daně z metanolu. Podle Kalouska žádná taková daň neexistuje. „Kriste pane, přečtěte si aspoň někdy něco o tom problému, o kterém tady naprosto bezuzdně plkáte,“ zvolal na odchodu z řečniště.   

Ani na toaletu netrefil

Následně vyrazil na Johnovu obranu jeho kolega z Věcí veřejných Vít Bárta. „Slyšeli jste bigotního katolíka, jak tady ve sněmovně řekl Kriste pane,“ vysmál se Kalouskovi s tím, že by měl respektovat alespoň základní ideové rámce své konzervativní strany a nebrat jméno boží nadarmo.  

Pak zareagoval na jeho výsměch někdejší Johnově televizní show a vzkázal Kalouskovi, že by měl na vlastní oči sledovat především tu tragédii, kterou způsobil. Naznačil rovněž, že Radek John jako ministr vnitra již navrhoval způsoby, jak těmto situacím zamezit, ale vláda je nepřijala.  

S faktickou poznámkou se vzápětí přihlásil ministr financí, který k působení Radka Johna ve funkci ministra vnitra poznamenal, že „ministr vnitra Radek John na tom ministerstvu vnitra s bídou trefil na toaletu.“ Ministerstvo za něj prý řídil právě Bárta, a to je prý příčina současného neutěšeného stavu.  

To nejsou barely, ale bazény!

K mikrofonu se následně vrátil Radek John, který rozčíleně poznamenal: „To je taková sprosťárna, jako kdybych řekl, že pan Kalousek se s bídou trefí do toalety. A podle vašich mozkových výkonů to tak vypadá.“ Za svá dramatická slova si vysloužil potlesk z levé části sněmovny.

Následně ministru Kalouskovi na jeho poznámku o čtení odvětil, že on si mohl již před osmi lety přečíst, co John s kolegy psali o lihové mafii. „Situace v Moravskoslezském kraji je dneska taková, že ta lihová mafie má nejenom barely, ale má bazény plné alkoholu, ve kterých tím Savem ty bazény denaturuje,“ popsal John. Kdyby si to prý ministr přečetl, nemusel mít dneska na svědomí mrtvoly.

Rozjitřené emoce se pokusil od pultíku zklidnit poslanec ODS Boris Šťastný, který coby lékař začal všem diskutérům doporučovat uklidňující metodu holotropního dýchání. Radku Johnovi vzkázal, že by jí měl znát, protože s jejími autory rovněž natáčel Na vlastní oči.  

Diskuse se po jeho podrobné instruktáži relaxační techniky skutečně zklidnila a poslanci nakonec vládní návrh novely zákona o spotřebních daních schválili. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …