Kalousek se v ČT rozčílil: Novinář z Mladé fronty lhal premiérovi do očí

02.06.2013 14:10

V nedělních Otázkách Václava Moravce bylo horko. Druhým tématem pro ministra financí Miroslava Kalouska a místopředsedu ČSSD Michala Haška bylo vydání ruského podnikatele Alexeje Torubarova do rodné země, ze které údajně uprchl před pronásledováním.

Kalousek se v ČT rozčílil: Novinář z Mladé fronty lhal premiérovi do očí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Případ Torubarov ukázal také na značné neshody uvnitř koalice. Zatímco se Kalousek s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem snažili zabránit vydání podnikatele, premiér Petr Nečas poukazoval na paragrafy a mezinárodní zákony. Ministr Kalousek se před týdnem pokusil zastavit letadlo s Torubarovem cisternou. V rozhovoru pro sobotní Mladou frontu Dnes poté premiér Petr Nečas označil Kalouskovy protesty a pokus zablokovat vládní letadlo s podnikatelem za "pohádky strýčka Mirka". Kritice neušel ani ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který podle Nečase prý zaspal a probudil se až v momentě, kdy byl Torubarov v letadle. Podle Kalouska si on ani předseda TOP 09 Schwarzenberg jeho slova neberou osobně, pouze je mrzí, že si premiér neověřil fakta.

"Nebereme si je s panem předsedou osobně. Pan premiér podlehl dost významné dezinformaci. Ty výrazy jsou opravdu mimo realitu," je přesvědčen ministr. Podle něj šéf resortu zahraničí Karel Schwarzenberg nezaspal a reagoval hned, jak mohl. Nečas pak podle Kalouska dostal během rozhovoru s novinářem z Mladé fronty Dnes zavádějící informace. "Zástupce šéfredaktora MF Dnes Jiří Kubík, který dělal rozhovor s premiérem, nemá lhát a premiérovi už vůbec ne. A co se týče pana premiéra - ten si zaslouží tým, který mu bude dávat lepší informace," uvádí Kalousek. "Otázkou ale také je, jestli se pana předsedu Schwarzenberga někdo nesnažil obejít," ptá se  Kalousek.

Hašek doufá, že nešlo o handlování

Podle hejtmana Haška je ale tato "tahanice" o ruského azylanta ukázkou koaliční neschopnosti. "Určitě je to ukázka vaší kompetentnosti. Nejdříve člověk žádá o azyl, rozhodne se o tom, že vydán nebude, nakonec ale vydán je," komentoval pak v pořadu Hašek. "Tady je jasná ukázka toho, že se nemůžou dohodnout ani ohledně jednoho člověka," vidí situaci jasně hejtman. "Jak by potom mohli být schopni vést celou zemi?" ptá se Hašek. Sám si podle svých slov ani nedokáže představit situaci, kdy by vydání podnikatele těsně před premiérovou státní návštěvou Ruska bylo strategickým tahem. "Pokud se zjistí, že vydání bylo kvůli premiérově cestě do Ruska, tak by to bylo jako handlování. To by byla ostuda," dodává Hašek.

Haškův dlouhý proslov ovšem nesl nelibě ministr financí, který označil hejtmana za "kolovrat", který monotónně mluví příliš dlouho. "Vždycky jede kolovrat a já nemám šanci," gestikuloval směrem k moderátorovi debaty, Václavu Moravcovi, když se Hašek nadechoval k dalšímu slovu. To si ovšem nenechal stále klidný hejtman líbit. "Vy jste předtím jel pět minut," poznamenal Hašek suše s úsměvem, který měl značit, že je slovní přestřelka u konce. "Ale ne jako kolovrat," nenechal si vzít možnost posledního slova již značně rozladěný Kalousek. Ten také na závěr vyjádřil lítost nad osudem ruského podnikatele, který se od svého vydání neozval ani své rodině, ani právníkovi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: ane

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…