Kalousek vzpomíná: Když jsem byl dělník ve fabrice...

03.07.2011 10:26

Ve čtvrtek byl doslova na poslední chvíli podepsán dodatek ke koaliční smlouvě, kterým byl zažehnán rozpad koalice. Ten se zdál být blízko poté, co předchozí jednání K9 zasekla TOP 09. Odmítla se totiž bavit o Véčky odmítaných škrtech ve státním rozpočtu. Zabránili jsme socialistickému řízení státu, kdy ÚV KSČ rozhodlo a vláda to jen technicky provedla, glosoval jednání ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Kalousek vzpomíná: Když jsem byl dělník ve fabrice...

Miroslav Kalousek ParlamentnímListům.cz potvrdil, že součástí podepsaného dodatku koaliční smlouvy nejsou žádné úpravy škrtů ve státním rozpočtu pro rok 2012. „O tom budeme mluvit na vládě a jestli tam bude nějaký koaliční rozpor, tak pak je možné ho řešit na nějakém koaličním jednání," řekl redakci ministr financí.

Tohle znám z Rudého Práva

Tomu vadí, že Věci veřejné jím plánované škrty ve státním rozpočtu přinesly na jednání K9, když rozpočet, ještě vláda ani nezačala projednávat. „Já si vzpomínám, že když jsem jako dělník ve fabrice čítával Rudé právo, tak jsem získal tenkrát pocit, že stát se řídí tak, že Ústřední výbor Komunistické strany Československa něco rozhodne a vláda to pak jen technicky provede, protože ústřední výbor jí nařídí, co smí a co nesmí," glosoval Kalousek.

Napsali jsme:
Důchodci, radujte se: Kalousek vám přidá. Ale nerad
Kalousek prozradil, jak hubne kvůli nemoci. Nečas pěkně přibral
Čunek chce po Nečasovi viníky arbitráží. Kalousek: Neplýtvej energií
Blahopřeji, vzkázal prezident Kvitové. Přidal se i tenista Kalousek

„A v současnosti jsem začínal mít pocit, že by se mohlo stát, že by tohle byl model K9 a vlády České republiky a to jsme prudce jako TOP 09 odmítli. Tato země má nějaké ústavní mechanismy, rozhodovat se bude ve vládě a v Poslanecké sněmovně," prohlásil Kalousek rezolutně s tím, že „K9 je maximálně k tomu, aby řešila rozpory, ne aby rozhodovala a ukládala". Kalousek současně potvrdil, že už v červenci bude vláda rozpočet řešit několikrát.

Véčka tahají za delší konec 

Věci veřejné si kladou požadavky a koaliční partneři se zlobí a rozčilují, jenže Véčka tahají za delší konec lana v tom smyslu, že hrozí, že koalice nebude a ti ostatní jim nakonec vždy ustoupí," myslí si politolog Bohumil Doležal.

A ústupnost koaličních partnerů navozuje situaci, kdy Věci veřejné vzniká pocit, že tato taktika je výnosná a že v ní mohou pokračovat a nepochybně v ní pokračovat budou. Z toho důvodu nepovažuje Doležal podpis koaličních dodatků a zažehnání rozpadu koalice za zlom.

Závěry koaliční krize:
Potvrzeno. Véčka zůstávají v Nečasově vládě. Jak všichni říkali

Tohle jednání není žádný jednoznačný ústup Věcí veřejných. Oni sice museli trochu ustoupit a slevit ze svých požadavků. Nedosáhli odvolání ani Kalouska ani Vondry a ministra zemědělství Fuksy, ale to od začátku byly podmínky, u kterých bylo jasné už od začátku, že se nedají držet.

O prázdninách snad dají pokoj

Zase v jiných věcech zvyšují koaliční partneři Věcem veřejným kredit. "Když paní Karolina Peake bude mít pravomoci, které nejsou přesně definované, což je přesně to, co Věci veřejné potřebují. Jediné v co teď můžeme doufat je, že teď přes prázdniny dají trošku pokoj," dodal politolog s odkazem na nově jmenovanou vicepremiérku - šéfku legislativní rady.

SLEDOVALI jsme téma vládní krize

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…