Kalousek z toho zase vybruslil! Odborníci uznale sledují velikého politika

11.09.2012 6:20

Byl spojován se spoustou skandálů a všechny bez úhony přežil. Když se proti němu obrátili členové vlastní strany, založil si novou, která byla hned napoprvé úspěšná a dostala se nejen do parlamentu, ale i do vlády. Řeč je o místopředsedovi TOP 09 a ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi.

Kalousek z toho zase vybruslil! Odborníci uznale sledují velikého politika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

„Je velmi zdatný politik, vedle Václava Klause je to nejtalentovanější český politik,“ řekl o něm ParlamentnímListům. cz politolog Jiří Pehe. Sociolog Jan Hartl Kalouska označil za výrazného profesionála, který má politický talent a dokáže ho uplatnit.

Vybruslí z každého maléru

Odborníci se shodují, že Miroslav Kalousek dokáže bravurně vybruslit z jakékoli situace, umí odvést pozornost od problémů svých nebo své strany a přehodit je na jiné. Ještě nedávno byla TOP 09 a její místopředseda Kalousek v centru pozornosti kvůli žádosti policie o vydání exministryně obrany a místopředsedkyně sněmovny za TOP 09 Vlasty Parkanové a zejména kvůli Kalouskově hysterické obhajobě stranické kolegyně, kvůli jeho útokům na vyšetřovatele i střetu s policejním prezidentem Petrem Lessym. Parkanová byla vydána a o případu se přestalo mluvit. „Aféra Parkanové úplně utichla, přesně podle přísloví sejde z očí, sejde z mysli. Kalousek jako zkušený politik ví, že vzbouřená hladina nevydrží dlouhou dobu, pozornost médií i veřejnosti se brzy přelije jinam,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz sociolog Jan Hartl. S tímto názorem souhlasí i politolog Jan Bureš. „Kauza Parkanové byla překryta kauzami ODS,“ konstatoval.

Kalousek by uspěl jako politik i v zahraničí

Podle sociologa Hartla je nesporné, že Kalousek patří mezi nejobratnější politiky na naší politické scéně. „V tom, jak u nás politika funguje, se velmi dobře orientuje. Dokáže velmi dobře komunikovat s médii, nezatvrdí se, vysvětluje,“ vypočítává klady místopředsedy vládní TOP 09 Hartl. Ale podle sociologa by stejně dobře uspěl Miroslav Kalousek i v jiných zemích, i když je tam politická kultura na vyšší úrovni než u nás. „Je to podobné jako u zahraničních firem, u nás se chovají jinak než doma, profesionální aktéři dokáží zakalkulovat, co si kde mohou dovolit, co jim kde projde,“ vysvětlil. Stejně tak prý místopředseda TOP 09 umí vyhodnotit situaci a podle toho i jednat. Také jeho přehnaná a někdy zdánlivě kontraproduktivní obrana Vlasty Parkanové mohla být podle sociologa vykalkulovaná. „Možná byla určena směrem do TOP 09, aby bylo vidět, že Kalousek chrání své vlastní lidi, nenechá je klesnout,“ uvažuje Hartl.

Ani s odvoláním šéfa policie není spojována TOP 09

Ani odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho, s nímž se dostal Miroslav Kalousek do obrovského sporu kvůli údajné snaze ovlivňovat vyšetřování kauzy Parkanová, není spojování s místopředsedou TOP 09. „Vypadá to, že celý skandál kolem odvolání nebyl v režii TOP 09, ale ministra vnitra, kterého nominovala ODS. A je vnímáno, že za tím stojí ODS i kvůli tomu, že jmenován šéfem policie byl Martin Červíček , který je také spojován s občanskými demokraty,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš.

Čím slabší ODS, tím lépe pro TOP 09

I problém se zvýšením DPH, které prosazoval především ministr financí Miroslav Kalousek, se valí na premiéra Petra Nečase. Kvůli nesouhlasu se zvyšováním daní došlo k vzpouře v jeho vlastní straně - ODS.  A to podle Bureše Kalouskovi i jeho straně značně vyhovuje, když oslabuje jeho vládní partner – ODS, prospívá to TOP 09. „Ani opozice se nestrefuje přímo do TOP 09, ale do ODS. Kalouskovi rebelie v ODS naopak ještě pomohla, TOP 09 se tak může prezentovat jako nejklidnější součást vládní koalice,“ uvedl politolog.

Kalousek umí zacházet s médii

K úspěchu Kalouska jako politika určitě přispívá i fakt, že si rozumí s médii, prohlásil mediální odborník Milan Kruml. „Umět zacházet s médii je totiž podstatná součást výbavy politika,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Kalousek je v politice dlouho, zastával i nejvyšší post – šéfa strany – v KDU-ČSL, která byla součástí pravicových i levicových vlád, tudíž dobře ví, jak média fungují.

Kalousek zastiňuje i premiéra a šéfa ODS

Srovnání politických schopností Miroslava Kalouska a Petra Nečase podle odborníků nevyznívá ve prospěch premiéra a předsedy ODS: „Nečas je typ politika, který by se lépe hodil na post vysokého státního úředníka, nebo jako politik druhý v řadě, který stojí za politickým vůdcem a vykonává agendu. Nemá žádné charisma, není schopen politicky rozhodovat,“ uvedl politolog Jiří Pehe. I když je Kalousek jen místopředsedou druhé největší vládní strany, jako politik a stratég Nečase prý zcela zastiňuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…