Kalouskovo perné poledne. Přežil útoky Škromacha i vtip na Karolínu Peake

27.01.2013 13:06

Do Otázek Václava Moravce přišli okomentovat výsledek prezidentské volby ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, ministr financí Miroslav Kalousek, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, místopředseda KSČM Jiří Dolejš a místopředseda VV Petr Skokan. A nad dopady zvolení Miloše Zemana se příliš neshodli. Skokan navíc Karolínu Peake označil za „vicepremiérku pro udržení vlády".

Kalouskovo perné poledne. Přežil útoky Škromacha i vtip na Karolínu Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Anketa

Jste rádi, že vyhrál Miloš Zeman?

79%
21%
hlasovalo: 55478 lidí

„Tato volba se opravdu částečně stala bojem proti vládě,“ uznal Kuba. Vyvozovat z toho odpovědnost ale není třeba. „Chtěl bych poblahopřát Miloši Zemanovi,“ přidal se Kalousek. „Vláda se zodpovídá Poslanecké sněmovně, nicméně o předčasných volbách nerozhoduje prezident,“ odmítl názor, že by zvolení Miloše Zemana přiblížilo předčasné volby.

Zeman si může říkat, co chce

Budoucí prezident si právě toto myslí. „Miloš Zeman si může říkat, co chce, ale nemá to žádnou váhu,“ doplnil ministr financí. Také si myslí, že někteří lidé chtěli vyjádřit svůj názor na vládu prostřednictvím prezidentské volby. „To je jasný signál,“ upozornil Škromach.

Podle ČSSD by vláda měla pochopit, že již nemá legitimitu. „Krajské volby byly také hodně o vládní koalici,“ řekl Dolejš. „Původních 118 mandátů se scvrklo na věčné hledání těsné většiny,“ dodal. Také Věci veřejné by podle Skokana uvítaly předčasné volby.

Kuba naprosto odmítl, že by Zeman měl být protiváhou k vládě. „My skutečně nejsme v poloprezidentském či prezidentském systému,“ zdůraznil. „V Ústavě České republiky jsou jasně vymezeny pravomoci prezidenta republiky a pravomoci vlády,“ souhlasil Kalousek. Řekl, že prezident sice může chodit na vládu, ta však vždy rozhodně sama. „My ho zdvořile vyslechneme,“ doplnil.

Vláda se udržuje za funkce

Kuba neodpověděl na otázku, zda bude nového ministra obrany jmenovat ještě Václav Klaus. Kalousek nechtěl prozradit, kdo by ministrem mohl být. „To jméno vzejde z dohody předsedů koaličních stran,“ řekl.

Podle Skokana ale Kalousek řídí personální složení vlády. „Já myslím, že tohle ani nemusím komentovat. Každý máme právo se veřejně ztrapňovat,“ odpověděl na to Kalousek. „Z vicepremiérky pro nic udělala vláda vicepremiérku pro udržení vlády,“ kritizoval Skokan.

„Za funkce se udržuje tato vláda,“ dodal Škromach. Kubu nepřekvapilo, že asi deset procent voličů ODS volilo Zemana. „Pro mě to až takové překvapení nebylo,“ přiznal Kuba. Na otázku, zda se bude muset strana zbavit premiéra Petra Nečase, aby měla šanci vyhrát volby, jasně neodpověděl. „ODS není v ideální kondici,“ uvedl.

TÉMA: Přímá volba prezidenta

Rozdělení ČSSD po zvolení Zemana se Škromach nebojí. On sám se o post předsedy ucházet nebude. „To by nebylo vůbec dobré, aby rok před volbami vznikl nějaký bratrovražedný boj,“ prohlásil. „Vy zanášíte do společnosti agresivitu a sociální nesnášenlivost,“ obvinil Kalouska. „Nechme na veřejnosti, aby posoudila, kdo v prezidentské kampani vytahoval jakou nesnášenlivost,“ bránil se ministr.

Škromach prohlásil, že TOP 09 má v rukou média, která i v prezidentské kampani dělala v podstatě PR. Všechna média podle něj nahrávají pravici, a to včetně veřejnoprávní televize. „Česká televize je často osočována za to, že vysílá odborářské demonstrace v přímém přenosu,“ bránil se Moravec. „Tak se podívejte, jak média někdy píší o Kalouskovi,“ smál se Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …