Kalousku, já jsem veselý pejsek. Řekl Zeman a rozjel palbu na vládu

15.05.2012 7:03

REPORTÁŽ Kandidát na úřad prezidenta Miloš Zeman se sešel v pondělí se studenty Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Více než dvě stovky studentů se zajímaly o různé věci související se Zemanovým postojem k vládě, ekonomice i korupci. Po přednášce si ale Miloš Zeman našel čas i na popovídání s ParlamentnímiListy.cz.

Kalousku, já jsem veselý pejsek. Řekl Zeman a rozjel palbu na vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Miloš Zeman je zatím, jak sám říká, neoficiální kandidát, protože oficiální kandidát ještě není nikdo. Připomněl, že adepti na prezidentský úřad Jan Fischer a Jan Švejnar řekli, že budou sbírat 50 tisíc podpisů. Totéž řekli i další kandidáti. „Takže si myslím, že je to vlastně takový mediální humbuk, když se oficiálně mluví o kandidátech, kteří vlastně ještě oficiálně nekandidují,“ směje se Zeman.

Řekl jsem, že do toho jdu, když bude přímá volba prezidenta. Své slovo jsem dodržel

Zeman nechce kandidovat za žádnou stranu. „Na návrh předsedy SPOZ Královehradeckého kraje Vratislava Mlynáře bylo dohodnuto obnovit činnost občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana, které by se stalo základnou pro kandidaturu v prezidentské volbě,“ řekl Zeman. Připomeňme, že Zeman ještě před schválením zákona dával jednoznačně najevo, že vstoupí do prezidentského klání pouze v případě, že bude prezident volen plebiscitem. Také on sbírá oněch potřebných 50 tisíc hlasů.

Studenti glosovali, že ministr Miroslav Kalousek, který navštívil právnickou fakultu minulý čtvrtek, prohlásil, že prezidentská kampaň připomíná spíše televizní pořad „Chcete mě?“. „Já ovšem nejsem smutný pejsek, já jsem velmi veselý pejsek,“ upřesnil Miloš Zeman s potutelným úsměvem.

Kapři si vlastní rybník nevypustí, vláda tu bude až do konce období, tvrdí Zeman

Respektem vůči vládnímu Nečasovu kabinetu Miloš Zeman rozhodně nehýřil. Vláda podle něj sice vydrží až do konce volebního období, ale z jediného důvodu – „Kapři si přece těžko vypustí vlastní rybník, ne?“ směje se Zeman.

Ekonomika bude podle něj ovlivněna celoevropskou krizí, takže předpokládá spíše stagnaci, než cokoli jiného. Rozumná vláda by prý měla podporovat investice za cenu omezení spotřeby, zejména pokud jde o vládní spotřebu. „To jsou třeba přebujelé výdaje na rozbujelý státní aparát a různé předražené veřejné zakázky,“ řekl Miloš Zeman.

O předražených vládních zakázkách se hodně mluví ve spojitosti s korupcí. Na ni je podle Miloše Zemana jen jeden účinný lék – zákon o prokázání původu příjmu a majetku. „Včetně možnosti zabavení nelegálně získaného majetku, jehož původ nebude moct vlastník průkazně doložit,“ říká Zeman. „Všechno ostatní jsou jen kosmetické úpravy,“ dodává. Podle něj je na čase převzít z vyspělých demokracií nástroje, které brání nelegálnímu jednání.

Nezavádějme školné, ale penalizujme lajdáky

Jak se Miloš Zeman vyjádřil na setkání se studenty Právnické fakulty UK, on osobně je proti zavádění školného. Přednost by dal zvýšeným platbám za nedobré studium. „Myslím, že je třeba studenty podstatně více stimulovat ke kvalitním výsledkům, než brzdit přijetí schopných a nadaných mladých lidí ke studiu kvůli nedostatku peněz,“ říká Zeman. Penalizační poplatky jsou proto podle něj podstatně vhodnějším nástrojem, nežli školné.

Také na zahraniční politiku nahlíží Miloš Zeman jinak, než současný kabinet. „Když jsem byl premiérem, jezdil jsem pravidelně na Petrohradské ekonomické fórum, kterému se nikoli náhodou přezdívalo „východní Davos“. Po mně už to, pokud vím, žádný premiér nedělal, čímž naší republice a našim firmám mohly uniknout velmi zajímavé zakázky,“ říká pro Parlamentnilisty.cz Miloš Zeman.

Prezident Klaus byl za své snahy o rozvoj komunikace s Ruskem tvrdě kritizován vládními strukturami, s nimiž Zeman nesouhlasí. „Myslím, že každý rozumný státník by měl podporovat naše podnikatele při vstupu na nové či rozvíjející se trhy, což je nejen trh Ruska, ale také Číny, Indie či Brazílie".

Islámský fundamentalismus je nebezpečím v rámci euroamerické civilizace

Nic se nezměnilo ani na postoji Miloše Zemana k neonacismu, terorismu a na jeho obezřetnosti, pokud jde o případnou islamizaci. „Islámský fundamentalismus není v současné době pro Českou republiku přímou hrozbou,“ říká Zeman, „protože muslimů je u nás asi 600“, dodává. Na druhou stranu je ale podle něj dost velkým nebezpečím minimálně v rámci euro-americké civilizace.

„Já sám jsem tolerantní ateista,“ říká Zeman. „Čína je založena na konfucionismu, Indie na hinduismu, Japonsko na šintoismu, ale skutečně neznám agresivnější náboženství, než je islám,“ říká Zeman. „A to říkám jako člověk, který ho poměrně dopodrobna studoval,“ dodává. Miloš Zeman není zrovna příznivcem tzv. Arabského jara. „Výsledky nejsou zrovna přesvědčivé. Podívejte se na Egypt a na další země, násilí tam rozhodně neklesá, ale graduje,“ upozorňuje Zeman. „Jediné, jak může naše malá země ovlivnit situaci na Blízkém Východě, je udržování dobrých vztahů s Izraelem a jeho podpora,“ říká bývalý premiér.

Nevlídný vztah má Miloš Zeman i vůči extrémistům. „Neonacistické skupinky považuji za lidi s nízkým intelektem a boj proti nim by měl být veden daleko razantněji,“ řekl po debatě se studentry ParlamentnímListům.cz. Podle něj však český národ zažil už tolik extrémů ve své historii, že „už je tak trochu proočkován proti pravicovým či levicovým extrémům,“ věří expremiér.

Vlastenectví není nacionalismus, nepleťte si pojmy, vzkazuje Zeman

I vlastenectví vnímá Zeman poněkud jinak, než běžné politické struktury. "Vlastenectví definoval už Tomáš G. Masaryk jako lásku k vlastnímu národu, nikoli jako nenávist k jiným národům,“ připomíná Zeman. Podle něj je právě v tom obrovský rozdíl mezi skutečným vlastenectvím a nacionalismem. „Hitler byl nacionalista, Masaryk vlastenec,“ dodává na vysvětlenou. Prezident musí být podle Zemana vlastencem v každém případě.

Zeman poukázal i na to, že socialistický internacionalismus byl negací národního vlastenectví, o které nebyl zájem. „Všichni jsme museli poslouchat Varšavskou smlouvu – i když jsme věděli, že je to Moskevská smlouva a všichni jsme museli umět rusky,“ konstatuje Zeman. „Také proto většina nikdy pořádně rusky neuměla,“ dodává se smíchem. Vlastenectví, na němž ale Masaryk zbudoval vyspělý stát, je podle Miloše Zemana velmi důležitým faktorem pro vývoj země i dnes.

Se svým smyslem pro humor je Miloš Zeman, zdá se, stále v kondici. „V blázinci jsou blázni i psychiatři. V české politice žádní psychiatři nejsou,“ neodpustil si na závěr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …