Kalouskův úřad může slavit. Podívejte se, kolik mu přineslo nejen zvýšení DPH

25.02.2013 7:02

Ministerstvo financí si v lednu a únoru připsalo nečekaný úspěch, který však pravděpodobně bude spíše souhrou náhod. V prvních sedmi týdnech roku 2013 bylo dosaženo rekordního výběru daní, a to jak samotné DPH, tak jejího součtu s příjmovými daněmi. Podle ekonomů se však z těchto prvních čísel nového roku rozhodně nedá hovořit o trendu.

Kalouskův úřad může slavit. Podívejte se, kolik mu přineslo nejen zvýšení DPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Za prvních sedm týdnů roku 2013 vybral stát podle Lidových novin 48,7 miliardy korun, což je o 12,5 procenta více, než ve stejném období loňského roku. Jedná se o rekordní výběr v celé samostatné historii České republiky. Rekord pokořil i součet výběrů z DPH a příjmových daní, a to o více než 73 miliard.

Od začátku ledna byly sazby DPH zvýšeny o jedno procento na 15 a 21 procent. Ke stejnému nárůstu došlo v lednu 2010, jenže tehdy inkaso DPH meziročně pokleslo o 18,8 procenta. Na důvodech takto rozdílných výsledků se analytici neshodnou, rozhodně se však podle nich nedá z takto krátkého období vypozorovat jakýkoliv trend.

„Inkaso DPH se v průběhu roku dost proměňuje, ale důležitý je skutečný trend. V řadě měsíců najdeme různé extrémy, které ale nejsou z hlediska ekonomiky důležité,“ popisuje Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank.

I podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba je výběr daně v tomto období ještě dozvukem loňského roku. „Ještě doznívá vliv zvýšení spodní sazby o čtyři procentní body v roce 2012,“ myslí si Jakob. Dalším důvodem prý může být znovuobnovení čerpání z fondů EU.

Podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank nevypovídají lednová čísla prakticky o ničem, ale lze z nich říci, že na začátku nového roku nedošlo k nějakému střemhlavému propadu ekonomiky.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…