Kam to spěje! Řidič jako první politický vězeň od roku 1989, píší naštvaní

27.03.2012 17:31

Hovoří se o něm jako o prvním politickém vězni od roku 1989. Řidič autobusu občan Roman Smetana, na sebe přitáhl velkou vlnu sympatií i nevole veřejnosti tím, že pomaloval reklamní plakáty v autobusech MHD s tvářemi politiků tykadýlky a dalšími „doplňky“. Vše se stalo před volbami v roce 2010, nyní to však vygradovalo do absurdního finále, olomoucký soud požádal policii, aby Smetanu eskortovala do vězení.

Kam to spěje! Řidič jako první politický vězeň od roku 1989, píší naštvaní
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Za svůj přečin dostal Roman Smetana od soudkyně, která je shodou okolností manželkou exministra vnitra Ivana Langera (ODS), trest. Pokutu a původně 100 hodin veřejně prospěšných prací. Jelikož je nenastoupil, odřekl i domácí vězení, měl již v pondělí nastoupit k nepodmíněnému trestu do vězení. I to však odmítl. Petice proti jeho uvěznění, která na jeho podporu vznikla, měla v úterý po poledni už skoro 4000 podpisů.

Jenomže – pomine-li se absurdita celého případu, je skutečně pro společnost dobrým krokem to, vyzkoušet si, že na nátlak nemusí někdo odsouzený trest nastoupit?

„Je to celé neuvěřitelná kauza, jež má celou řadu znaků, které by pro nás všechny měly být jistým varováním. Jít za takovou banalitu, jako je počmárání plakátů, do vězení, silně připomíná 50. léta minulého století, kdy se zavíralo za články, hlasitě vyjádřený názor, který šel i velmi jemně mimo ten většinový,“ sdělila ParlamentnímListům.cz stínová ministryně pro lidská práva Michaela Marksová-Tominová (ČSSD). Zároveň však dodala, že v případě, kdy soud určil Smetanovi nástup do vězení, když nevyužil všechny možné měkčí formy trestu, měl do vězení nastoupit.

„Dle mého mohl svůj protest elegantně dotáhnout do konce, pokud by přijal obecně prospěšné práce, oblékl si na sebe vestu a i na tu vestu mohl dát důvody, proč si svůj trest odpykává a jaký názor sdílí. Nerespektovat soud, schválit nelze, to dle mého, není dobrá cesta,“ uzavřela Michaela Marksová-Tominová.     

Být politikem a krást miliardy, je dobré, ale tykadla na hlavách ODS, je zločin?! píší diskutující

Při nahlédnutí do diskuse u petice je však zřejmé, že ti, co se Romana Smetany zastávají, mají odlišný pohled na věc.

„Hlavně vše podle práva. Být politik a krást miliardy, to se rovná být nevinný. Soudy a náš právní systém něco takového nezná..! Ale, tykadla na hlavě ODS!!! Počmárat bohy???!! Do kriminálu s ním…“ píše jeden z těch, co petici podepsal.  A další jeho názor potrvzují.

„Ta naše stále represivnější pseudodemokracie se ale má k světu. Osekávání práv občanů, peskování i souzení za blbůstky, dokonce za výtvarné projevování se a vtipné glosy. Přitom TYKADLA i rohy narostou za čas kdejakému politikovi. Však drobné prohřešky např. rozkradení a přesuny miliard kdoví kam, jsou průběžně vládně povoleny. Proboha, občane, kam jsme se to po dvacítce let, v čele s BLBY, dokodrcali..?! Judr.Langrová, snad jste měla panu Smetanovi udělit:  provaz ! A to před nastoupeným národem na některém ze starobylých olomouckých náměstí a v přímém přenosu ČT a ostatních medií,“ doplňuje svůj pohled na věc anonymní diskutující – jeden z více než šesti set.

Méně radikální je pak opět anonym, který vyzývá ostatní, aby si uvědomili, že toto je forma protestu běžného člověka, který nemá jinou možnost vyjádřit svůj nesouhlas s veřejnou politikou v tomto státu. „Zamysleme se nad hlubší podstatou a ne nad tím, že někdo maloval čáry na usměvavé lidumilné politiky,“ píše na stránkách petice.

Langerovu manželku jako soudkyni mohl odmítnout, neudělal to

Zde je na místě shrnout základní fakta. Soudkyně Markéta Langerová hned na počátku procesu Romana Smetanu informovala o tom, že je manželkou exministra vnitra Ivana Langera a stále vlivnou osobou ODS. A navrhla Smetanovi to, že ji může odmítnout, kvůli podezření s podjatosti. On to odmítl – stejně jako pak všechny ostatní tresty, jež předcházely až tomu, o který jde v těchto dnech – tedy odnětí svobody „na tvrdo“. Ten odmítl nyní i dobrovolný nástup do vězení, v den, kdy měl na brány věznice zaklepat, šel jako každý den běžně do práce.

Přesto si lidé jeho postoje cení, někteří o něm hovoří i jako o možném dalším prezidentovi, protože musí nyní trpět. Jisté je, že pokud se i obyčejný laik zamyslí či srovná kauzy, u kterých jde o zásadní záležitosti a zločiny a které zůstávají v Česku nepotrestané, vyvolává banalita s počmáranými hlavami politiků spíše soucit či sympatie, než touhu po tom, aby takovýto „viník“, ale spíš recesista, byl potrestán. Zda by nerespektování zákona bylo tak kladně přijímáno i v případě, že by Češi viděli, že i takzvané velké ryby musí zákon respektovat, jinak jdou nemilosrdně do vězení, je tedy otázkou.  

Zatím lze usuzovat a udělat si malou sondu u některých dalších diskusních příspěvků u petice.

„Nemůžeme se divit, máme tady vládu pravicové diktatury ODS, TOP 09 a VV, kterou ovládají kmotři, stejně tak naši justici, o které se můžeme domnívat, že i korupcí žije. A máme tady také politické vězně. My, jako ČR, často máme obavu o svobodu a lidská práva obyvatel v Rusku, v Bělorusku, v Číně, v Iránu, na Kubě, ve Venezuele. Ale sami máme trámy. Možná by bylo žádoucí o tomto případu a našem politickém vězni občanu Romanu Smetanovi informovat do zahraničí, aby bylo vidět, že tu není svoboda a demokracie, ale jen lžisvoboda a pseudodemokracie. Obrátit se v této věci na zahraniční masmédia a představitele a informovat je o tom, že i v ČR, členské zemi EU máme politické vězně. Soudkyně paní Langrová nebyla tou pravou ořechovou soudkyní, měla by dle mého zvážit své působení ve funkci, protože jako manželka kmotra Langra nezaručuje jako soudkyně nezávislost a čestnost tohoto soudního případu. Měl to soudit jiný soudce a ne tato osoba. No někteří naši prezidenti byli také odsouzeni, a pak se z nich stali prezidenti: Husák, Havel. Třeba pan Smetana bude také náš budoucí prezident,“ píše – jak jinak – opět další anonymní přispívající do diskuse.

Trpí za pravdu a bojuje se vztyčenou hlavou, další názor z diskuse

Podle jiného anonyma, je Smetana hrdinou, který trpí za pravdu. „Svoboda slova a legitimní protest občana proti politikům je trestán, jak za komunismu. Nežijeme v demokratické a svobodné zemi! Vzbuďte se lidi, a pojďme s tím konečně něco udělat! Roman Smetana by nám měl jít příkladem, že i když je postihován za pravdu, tak se neskloní. A se vztyčenou hlavou za ni bojuje.“

Samotný devětadvacetiletý Roman Smetana, který se ve spárech spravedlnosti ocitl poté, co jeho „umění“ práskl jeho kolega, se však mediálního zájmu o jeho osobu spíše ostýchá.

V médiích v těchto dnech proto uvedl:

„Spíše kladnou reakci jsem vzhledem k atmosféře ve společnosti očekával. Stejně tak se daly čekat i reakce, které mne stavěly do role vandala. Vyznavači tohoto postoje si z celého příběhu vybrali jen ono „poškozování cizí věci,“ aniž by se snažili vidět souvislosti. Propagace politických stran je ale přece velmi specifický druh majetku. Je placená z našich peněz - ať již přímo z příspěvků nebo přes odklony - má velmi krátkou životnost, slouží ke komunikaci s voliči, je manipulativní, lživá a má tedy nulovou morální hodnotu. Rozhodně se nedá srovnávat – jsem přesvědčen – s lakem auta či fasádou domu. Překvapil mě i zajímavý názor na věc, vyjádřený na facebooku senátorem Štětinou. Podle něj je prý i pomalování reklamy politických stran druhem násilí..,“ svěřil se Smetana.

A přiznal, že on sám osobně jako negativní či varovné vnímá i ty hlasy, které ho vyzdvihují do hrdinských výšin a všelijak adorují. Tedy i ty, které se objevují ve zmiňovaných diskusích.

„Myslím, že je to příznak stavu, kdy společnost hledá nějakého spasitele, někoho, kdo konečně „udělá pořádek,“ vůdce. A to je velmi nebezpečné! V roli spasitelů by se jistě ráda viděla všelijaká individua – ať již Babiš, Okamura, lidi z DS(SS) a další. To by mělo být varovným signálem,“ uzavřel Smetana.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…