Kandidát na pražského primátora má velký problém. Čelí trestnímu oznámení

07.06.2013 11:00

EXKLUZIVNĚ Špatný hospodář nebo korupčník? Topkař Václav Novotný, jeden z horkých kandidátů na post pražského primátora, má velký problém. Jak ParlamentníListy.cz zjistily, má na krku trestní oznámení týkající se jeho úřadování v křesle pražského radního pro kulturu.

Kandidát na pražského primátora má velký problém. Čelí trestnímu oznámení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na pražském magistrátu pokračuje reorganizace

Trestní oznámení podal rakovnický podnikatel Miloš Lippert a podle informací ParlamentníchListů.cz ho už nyní studují detektivové hospodářské kriminálky pražské policie. Zda ho budou prověřovat specialisté z centrály v Kongresové ulici nebo expozitury v Krakovské ulici, není zatím jasné. Trestní oznámení, které má naše redakce k dispozici, je sice koncipováno na neznámého pachatele, Lippert v něm sám přímo upozorňuje na Novotného. A nevylučuje, že by do skandálu mohlo být zapleteno více lidí.

Bydlení na zámku 10krát levnější než v garsonce?

A o co jde? Pražský magistrát nechal za neuvěřitelnou sumu více než čtvrt miliardy korun zrekonstruovaný zámek v Ctěnicích předělat za další desítky milionů na luxusní hotel s 48 pokoji, špičkovou restaurací atd., aby ho pak nechal s přispěním Novotného pronajmout soukromé hoteliérské firmě S+P za částku jeden tisíc korun českých za měsíc. Tedy pouhých 12.000 korun ročně. Později se tato směšná suma sice podle dodatků zvýšila až na 25 tisíc korun měsíčně, i tak však za objekt opravený za 320 milionů korun platí soukromník jen kolem půl milionu ročně.

Tohle nemohl podepsat soudný člověk

„Podal jsem toto trestní oznámení pro podezření z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku v jednočinném souběhu nestejnorodém s trestným činem zneužití pravomoci úřední osoby,“ tvrdí Lippert, podle kterého je takový pronájem ekonomicky nejen pochybný a naprosto nevýhodný, ale přímo nezákonný. „Podle mě je každý volený funkcionář samosprávy povinnen chovat se jako řádný hospodář, chránit a pečovat o svěřený majetek s péčí řádného hospodáře. Přenechání nově zrekonstruovaného objektu za částku 1000 korun měsíčně zcela jistě povinnost řádného hospodáře nesplňuje. Tuto skutečnost dokresluje i časová souslednost kroků, kdy nejprve byl zámek Ctěnice převeden z Pražské informační služby do majetku Muzea hlavního města Prahy a poté byl téměř okamžitě přenechán k pronájmu. Takové jednání velmi znevýhodnilo ostatní soutěžitele, kteří tak neměli reálnou šanci se o tento nájem v řádné soutěži ucházet a tak i v neposlední řadě zvýšit výslednou cenu,“ dodává v oznámení zasvěceně Lippert.

Ve skandálu tak figuruje i tehdejší Novotného podřízená a šéfka Muzea hlavního města Prahy Zuzana Strnadová, která sjednávala tento „výhodný“ nájem. To ale není všechno: Praha navíc musela vracet skoro dva miliony korun za porušení rozpočtové kázně Evropské unie.

Novotný: Šetřete mě!

Vyjádření Novotného se ParlamentnímListům.cz podařilo získat až po několika pokusech o spojení. A bylo opravdu stručné. „Nesmysl,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Novotný a více se o skandálu odmítl bavit s tím, že má údajně hodně práce. Už dříve se ale k tomuto skandálu vyjádřil pro portál Týden.cz, který o věci v únoru informoval jako první. Nejprve se snažil mlžit, a shazoval vinu na své podřízené, ale pak připustil i vlastní odpovědnost. „Mějte ohled ke třiapadesátiletému muži, který už v této organizaci dlouhou dobu nepracuje. Opravdu nevím,“ uvedl Novotný.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Blahuš

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …