Kandidáti na Hrad jsou zoufalí, ale Zeman je nejmenší zlo, zní z KSČM

04.12.2012 6:06

ANKETA O podporu KSČM v přímé volbě prezidenta se ucházejí expremiér Miloš Zeman i senátor a kandidát ČSSD Jiří Dienstbier ml. ParlamentníListy.cz oslovily komunistické předáky s dotazem, koho z obou kandidátů preferují.

Kandidáti na Hrad jsou zoufalí, ale Zeman je nejmenší zlo, zní z KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman měl přednášku na VŠE. Studenti o ní projevili nebývalý zájem

Osmého prosince by se měl sejít Ústřední výbor KSČM, kde se rozhodne, zda dá strana již doporučení svým voličům, koho volit. Dlouho se hovořilo o tom, že by za komunisty mohl kandidovat na prezidenta bývalý kosmonaut a europoslanec Vladimír Remek. Ten nakonec kandidovat nebude, ale dle svých slov podpoří Miloše Zemana.

Z odpovědí politiků KSČM vyplývá, že většina z nich se bude řídit stanoviskem ÚV KSČM, někteří z nich ale přece jen své preference prozradili.

Zeman je pragmatik a přítel předsedy KSČM

„Já názor mám, ale vzhledem k tomu, že jsme se mezi sebou ještě nedohodli na doporučení, tak neprozradím svého favorita. Mohu říci jen to, že trošičku se nám otevřel obzor, některé věci jsme neviděli nebo neznali, takže jsme možná někteří došli k přehodnocení. Čekám na rozhodnutí našeho orgánu a pak se k tomu možná vyjádřím, ale do té doby žádné jméno říkat nebudu,“ řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda strany Petr Šimůnek.

Předseda KSČM Vojtěch Filip na dotaz ohledně svých preferencí nereagoval, ale je dlouhodobě znám svými přátelskými vztahy s Milošem Zemanem.

Místopředseda strany Jiří Doleš ale favorizujuje Jiřího Dienstbiera ml. „Když vezmu programová kritéria jako hlavní, vychází mi Dienstbier. Je blíže autentické levici. Zeman je spíš pragmatik,“ řekl redakci Dolejš.  

Nabídka je zoufalá, ale Zeman je nejmenší zlo

„Prezidentem by podle mě měl být Miloš Zeman, jak jsem uvedl již před třemi týdny,“ reagoval poslanec KSČM Jiří Maštálka.

„Nabídka na prezidentský stolec je zoufalá. Když to všechno zvážím, tak nejmenším zlem nakonec by mohl být Miloš Zeman. Ale bez nějakého velkého nadšení,“ řekl redakci europoslanec Miloslav Ransdorf.

Poslanec Stanislav Grospič uvedl, že bude respektovat rozhodnutí ústředního výboru. „Osobně bych se rozhodoval pro kandidáta, který hájí myšlenky sociální spravedlnosti a solidarity, bude hájit zájmy České republiky, její suverenitu a mír. Tedy nebude například nadřazovat zájmy NATO. Osobnost Miloše Zemana vnímám v tomto smyslu více kontroverzně,“ dodal poslanec.

Budeme ještě sledovat kampaň

„Nebudu v prvním kole volit nikoho, budu v zahraničí,“ odpověděla šalamounsky poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová.

„Osobně preferuji Miloše Zemana,“ prozradil poslanec Jan Klán.

„U kandidátů budu sledovat jejich kampaň a pak se rozhodnu,“ sdělil poslanec Pavel Hojda.

„Miloš Zeman již ukázal, co umí jako premiér vlády, a nedopadlo to nejlíp. Dala bych příležitost někomu novému,“ říká poslankyně Marie Nedvědová.

Poslankyně Milada Halíková řekla, že ještě není rozhodnuta a nadále bude sledovat postoje obou kandidátů. „Zřejmě se rozhodnu až těsně před volbami,“ dodala.

„Nejsem ještě rozhodnut,“ reagoval stručně poslanec Vojtěch Adam.

Klíčové je doporučení ÚV

Poslanec Josef Šenfeld osobně podporuje Dienstbiera. „Ale očekávám tuto sobotu doporučení od ÚV KSČM a podle toho učiním své konečné rozhodnutí pro samotnou volbu,“ doplnil poslanec.

Poslanec Petr Braný pro ParlamentníListy.cz uvedl, že ještě uvidí. Prý by se mělo ještě sejít vedení KSČM s vedením ČSSD a to také napoví.

Poslankyně Kateřina Konečná říká, že je důležité, aby byl zvolen levicový kandidát. „Budu se orientovat doporučením ÚV. Neznám všechny názory obou kandidátů a nechám si v tomto poradit,“ dodává Konečná.

Znám Zemana i Dienstbiera, ale…

„Znám Miloše Zemana i Jiřího Dienstbiera a s Milošem Zemanem vycházím dobře, ale Jiří Dienstbier je přece jenom více můj šálek kávy. Ale ve druhém kole bych podpořil případně Miloše Zemana,“ řekl ParlamentnímListům.cz europoslanec Jaromír Kohlíček.

„Zatím se k tomu nechci vyjadřovat. Vyčkám na rozhodnutí ÚV,“ sdělila poslankyně Marta Semelová.

„Upřímně řečeno je mi bližší Dienstbier, ale počkám si na další průběh jejich kampaně a další stanoviska,“ reagoval poslanec Miroslav Opálka.

Pro podporu Miloše Zemana hovoří to, že má dlouhodobě druhé nejvyšší preference pro prezidentskou volbu a má dobré vztahy i s předsedou strany Vojtěchem Filipem. Rovněž i podpora od Vladimíra Remka je důležitá. A v neposlední řadě i to, že Zemana navzdory oficiálnímu kandidátovi strany podporuje několik významných členů ČSSD a někteří „potichu". Jiřímu Dienstbierovi by zase mohlo hrát do karet sbližování ČSSD a KSČM a potenciální snaha spolupráci prohlubovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…