Kapitán italské pobřežní stráže navrhl, jak se vypořádat s uprchlíky. Jinak, než chce EU

19.05.2015 19:34

Italská pobřežní stráž tvrdí, že vojenská akce nevyřeší uprchlický problém. Je podle nich potřeba víc lodí na záchranné akce. Ne jen čekat, až se něco stane, ale předcházet tomu. Zároveň si žádá větší pravomoce a dohled nad loděmi EU v otázce uprchlíků z Libye.

Kapitán italské pobřežní stráže navrhl, jak se vypořádat s uprchlíky. Jinak, než chce EU
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Italská pobřežní stráž, která vede záchranu uprchlíků na jihu Středozemního moře, vyjadřuje obavy ohledně strategie EU v této otázce a místo vojenských zásahů chce organizovat predevším záchranné mise.

V pondělí, ještě předtím, než se ministři obrany a zahraničí EU shodli na odstartování vojenské akce proti libyjským pašerákům, se kapitán italské pobřežní stráže Paolo Cafaro vyjádřil, že vojenská akce nevymýtí důvody probíhající krize. Zároveň apeluje na námořnictva jednotlivých zemí EU, aby mu poskytly více lodí pro záchranné akce.

Cafaro připustil, že je žádoucí „zabránit vměšování se organizovaného zločinu do této přepravy, veškeré peníze, které na tom vydělá, je potřeba zastavit. Ale problém migrace se tím nevyřeší“.

Cafaro také zpochybnil možnosti EU, jak zjistit, která loď je pašerácká. Vzhledem ke složitosti průběhu pašování se jedná většinou o čerstvě koupené rybářské lodě, které vyplouvají z civilních přístavů. Zároveň ale nelze tyto lodě potápět v libyjském námořním prostoru, aniž by k tomu Libye a OSN daly povolení.

Celá věc spočívá hlavně v tom, že ač jednotlivé státy daly k dispozici svoje lodě, ty mohou vyplout až ve chvíli, kdy nastane stav nouze. V tu chvíli však ale lodě nestíhají doplout na místo určení. Pokud by se podvolily italské pobřežní stráži, ta by byla schopna je využít lépe, například tím, že by hlídaly známé pašerácké stezky, zachraňovaly uprchlíky a následně ničily rybářské lodě. Čím méně lodí se navrátí do Libye, aby mohly znovu vyplout, tím méně uprchlíků zemře na moři.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…