Kariérista! Pokrytec! Takhle si komunisté i pravičáci odplivli před Fischerem

27.12.2012 16:18

ANKETA Známý herec Tomáš Hanák vyzval Jana Fischera, aby měl tolik slušnosti a s ohledem na své dlouholeté členství v KSČ nekandidoval na prezidenta republiky. ParlamentníListy.cz oslovily politiky, jaký na to mají názor. Nekomunističtí politici Fischerovo členství odsuzují, komunisté zase považují Fischera za pokrytce. Většinou existuje mezi nekomunisty i komunisty shoda, že byl kariéristou.

Kariérista! Pokrytec! Takhle si komunisté i pravičáci odplivli před Fischerem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

„Vážený pane Fischere, je 23 let od pádu komunismu. Mně nejde o to zkoumat, co a jak jste dělal v KSČ. Chci vás jen požádat, abyste jako způsobný člověk v sobě zkusil najít dostatek slušnosti a coby bývalý dlouholetý člen komunistické strany nekandidoval na prezidenta naší republiky …Není hanba se mýlit, hanba je nevyvodit z toho důsledky,“ apeluje herec na bývalého komunistu Fischera.

Fischer vstoupil do KSČ v době normalizace v roce 1980 a byl členem strany až do roku 1989. ParlamentníListy.cz oslovily politiky, zda by jim vadilo, kdyby na Hradě seděl prezident republiky, který vstoupil do KSČ v době normalizace.

Trocha fištrónu…

K Fischerovi se vyjádřili i jeho protikandidáti, kteří zasedají v parlamentu. „Jak známo, v té době jsem doma nebyl, nýbrž v Rakousku. Nebyl jsem tudíž vystaven ni pokušení, ni tlaku, tudíž nikoho nesoudím. Budoucí hlava státu by ovšem měla mít tolik politického fištrónu, aby v rodné straně nesetrvala do podzimu 1989,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz vicepremiér vlády a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který kandiduje na prezidenta.

„Osobně mně vadí členství v KSČ u každého kandidáta. Vstupovali do strany se znalostí praktik komunistů od roku 1948 včetně okupace 1968, takže se aktivně na těchto praktikách podíleli,“ myslí si místopředseda Senátu a kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka.

„Vadilo by mi to. Když vstoupil do KSČ v době normalizace, musel dobře rozeznat zrůdnost komunismu, věděl o zločinech komunismu a měl dostatek informací o tom, že vpád vojsk Varšavské smlouvy byl okupací, že vlastní lidé se podíleli na ponižování a perzekucích páchaných na lidech svého národa. Podporuji kandidaturu Karla Schwarzenberga,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák.

Touha po kariéře pokračuje. Jen je překabátěná

„Vadilo by mi to hodně. V době normalizace vstupovali do KSČ lidé jenom pro svůj vlastní prospěch. A po okupaci sovětskými tanky každému muselo být jasné, co jsou komunisté zač. Vůbec se o kandidaturu neměl ucházet,“ říká o Fischerovi poslankyně ODS Jaroslava Wenigerová.

Senátorovi ČSSD Františku Bublanovi u Jana Fischera chybí především jistá sebereflexe a pokání: „To jeho členství v KSČ je velká vada na kráse. Zvláště když někdo vstoupil v době normalizace. Ještě víc mi na tom vadí ten jeho přístup. Realisticky sice přiznal, že tam vstoupil kvůli kariéře, budiž, ale problém ještě větší vidím v devadesátých letech. Kdyby ten člověk měl nějakou sebereflexi, tak by se určitým způsobem stáhnul. A pokud si chtěl budovat nějakou novou kariéru, měl začít od nejnižších postů,“ řekl redakci senátor

„Chybí mi u něj moment nějakého pokání. Pořád byl ve vysokých funkcích a zdá se mi, že si tu chybu ani v devadesátých letech nepřiznal. Ta touha po kariéře je u něj vidět od těch osmdesátých let až do dnešních dnů. Jenom se mění kabát. Něco podobného je s Bémem, kterého chtějí vrátit do klubu ODS. Na minulý průšvih se zapomene. Přitom takový člověk už by si v politice neměl škrtnout poté, co se zveřejnilo. On se nyní jenom otřepe, na všechno se zapomene a je zpátky a jede se dál,“ dodal Bublan.

Silně pochybuji, že pan Fischer je slušný člověk

Místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka označuje Fischerovu kandidaturu přímo za zvrhlost: „Chápu, že je možné, že pan Fischer by mohl být slušný člověk, i když u kohokoli, kdo byl členem KSČ, o tom silně pochybuji. Považuji za nepřijatelné, aby kdokoli, kdo svým členstvím v této zločinecké organizaci podporoval předlistopadový útlak a teror, se jakýmkoli způsobem podílel na vedení této země. Vím, že takových politiků máme spoustu a je mi z toho na nic.“

„Podle mě by zasloužili bývalí členové KSČ to, co nám tu po desetiletí vnucovali jako ideál – zákaz studií, zákaz cestování, zákaz podnikání, zákaz přístupu k informacím a další vymoženosti. KSČM by měla být rozpuštěna, zakázána. Zpět ke kandidátům na prezidenta – ne nemyslím si, že prezidentem této země by měl být současný nebo bývalý komunista. Je to zvrhlost,“ dodal Chaloupka.

Typický kariérista

V současnosti Fischer několikrát řekl, že by jako prezident nejmenoval vládu složenou z členů KSČM. ParlamentníListy.cz oslovily i politiky KSČM, zda se jim nezdá jako pokrytectví, když bývalý komunista říká, že by neměli být ve vládě. Ti říkají, že i kvůli takovým kariéristickým členům KSČ, jako byl Fischer, se předlistopadový systém dostal do krize.

„Je to nejen pokrytecké, ale je to typický znak kariérismu,“ míní předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše je nynější Fischerův odmítavý postoj ke komunistům hlavně účelový: „Je to, jako když pravice nadává na KSČM, odmítá s ní jednat o vládě, ale o hlasy pro Klause žebrala. Fischer aspoň nic neslibuje a nic nechce – do jaké míry je to jen názorový vývoj, nechť posoudí pravicový volič, levicový ho volit nebude.“

Bezpáteřní a bezcharakterní pokrytec

„Ukazuje to na Fischerův charakter a morální vlastnosti, kdy pro svůj prospěch je schopen poplivat práci mnoha, na rozdíl od něj, čestných lidí, a bez uzardění popřít sám sebe. Byla by to hlava státu, ale bez páteře. Doufám, že občané toto pokrytectví odmítnou,“ řekla redakci poslankyně KSČM Marta Semelová.

Fischerovo překabátění a nynější odmítání komunistů kritizuje i poslanec KSČM Miroslav Opálka. Krize předlistopadového režimu byla podle něho zapříčiněna i takovými kariéristy: „Myslím si, že je to trapné. Lidé by si měli umět vážit alespoň sami sebe a své cesty. Na druhou stranu to ukazuje, jací lidé u komunistů byli a proč se politika strany na všech úrovních dostávala do rozporů slov s činy.“

A podobně to vidí poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová: „Samozřejmě se u něj nabízí přísloví o potrefené huse. Ale pan Fischer nebyl komunista, byl jen u komunistů tak, jako řada členů dnes takzvaných demokratických stran.“

Korupci a špatné zákony z doby Fischerovy vlády řešíme dodnes

Nestranický senátor ČSSD Pavel Lebeda rovněž není Fischerovým fanouškem: „Vstup do KSČ v období normalizace je jasně účelový prokariérní krok. V této době i naivkové a prosťáčci ve straně dávno ztratili veškeré iluze a ideály. Spíše rozumím současným komunistům jako protipólu zdivočelému korupčně klientelistickému neoliberalismu pravice.“

Místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková nepřičítá na vrub Fischerovi jenom jeho normalizační kariérní členství v KSČ: „Dlouholetý člen KSČ Jan Fischer rovněž vedl oblíbenou úřednickou vládu, která dokázala v klidu vládnout velmi neblaze. Je třeba, aby i toto bylo řečeno. Neblahé následky této vlády stran korupce a špatných zákonů se řeší dodnes – a velmi obtížně. S Tomášem Hanákem tedy souhlasím.“

„Vážím si lidí, kteří umí říkat veřejně svůj názor i bez ohledu na to, jestli se to zrovna líbí, nebo ne. To je i případ Tomáše Hanáka. Souhlasím s ním,“ uvedl poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

Pan Fischer nemá za sebou nic, snad jen miliardáře

Předsedovi levicové NS-LEV 21 Jiřímu Paroubkovi ani tolik nevadí, že byl Fischer komunista. „To, že by se Jan Fischer stal prezidentem, by mně vadilo z jiných důvodů, než to, že byl členem KSČ. Pan Fischer nemá za sebou nic, žádné reálné výsledky. Je produktem marketingové politiky a má podobný pohled na svět jako jeho přátelé miliardáři, kteří mu financují jeho kampaň. Svou naprostou asociálnost projevil konstatováním, že důchodová reforma v pojetí Nečasovy vlády je příliš mírná. Bylo by to nešťastných pět let na Hradě,“ řekl redakci poslanec.

„Pokud byste chtěl dokázat, pane Fischere, že opravdu nejste kariérista, s pokorou sobě vlastní byste se vzhledem ke své minulosti zdržel veřejného života. Do KSČ jste vstoupil v roce 1980, dle svých slov "abyste mohl dělat svoji práci". Ve skutečnosti jste se "svou prací" přestal, protože jste šel dělat vedoucího kanceláře soudruha předsedy Federálního statistického úřadu. Není-li toto znakem kariérismu, nevím co. O své minulosti jste navíc "decentně" pomlčel až do svého jmenování premiérem,“ vzkázal Fischerovi poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Poslankyně ODS Jana Černochová Fischera ale spíše hájí: „Myslím, že pan Hanák má na kandidáty velmi zúžený úhel pohledu. Jaký je rozdíl v tom, že v křesle prezidenta může teoreticky sedět bývalý komunista, nebo současný velký milovník Putinova politbyra? Druhá varianta je dle mého názoru z hlediska geopolitického a morálního mnohem nebezpečnější.“

Ať si exkomunista Fischer nebere Havla do úst!

Předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 Petru Gazdíkovi by vadilo, kdyby bývalý komunista Fischer byl prezidentem: „Považuji to jednoznačně za selhání pana Fischera a mrzí mě, že s touto minulostí se pan Fischer vydává za jakéhosi dědice odkazu Václava Havla.“

Ani člen poslaneckého klubu VV Josef Novotný by nechtěl bývalého komunistu na Hradě. „Ještě více mi ale vadí, že díky tolerování korupce polistopadovými veřejnými představiteli komunisté v politice přestávají vadit lidem,“ dodává poslanec.

I europoslanec ODS Ivo Strejček se ptá, proč komunisté v politice přestávají lidem vadit: „Vadilo by mi to stejně, jako mi vadí, že komunisté spoluvládnou v krajích s ČSSD. Otázka ale podle mě stojí jinak: co se za těch 23 let stalo s formálním i obsahovým výkonem demokratické politiky v Čechách, že člověk s komunistickou minulostí může kandidovat na prezidenta země, téměř nikomu to nevadí a jeho šance jsou dokonce velmi vysoké.“ 

Lid rozhodne

„Speciálně u pana Fischera by mi prezidentství bývalého komunisty vadilo. Neboť vstoupit do KSČ po roce 1968 musel jen člověk buď absolutně přesvědčený, nebo z osobního prospěchu,“ míní senátor ČSSD Miloš Malý.

„V podmínkách svobodných voleb musí každý občan respektovat většinovou volbu. Výzvy k nekandidování jsou dle mého soudu nefér,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Podobný názor jako Fajmon zastává i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc: „Přímá volba prezidenta je tu od toho, aby si jej vybrali lidé. Na nich je, aby hodnotili klady a zápory jednotlivých kandidátů. Já osobně budu respektovat prezidenta, kterého lidé vyberou. I když s ním třeba nebudu ve všem souhlasit. Za daleko vážnější považuji chování Tomio Okamury, který si celý stát chce vzít jako rukojmí pro naplnění svých osobních ambicí stát se prezidentem za každou cenu.“

„Vadil by mi každý bývalý člen KSČ nebo KSČM na Hradě. Souhlasím s panem Hanákem. Stejně je pro mě nepřijatelný jakýkoliv prezident, který by v naší zemi byl ochoten s komunisty spolupracovat,“ říká poslankyně ODS Lenka Kohoutová.

Mnozí z dnešních superhrdinů pár dnů až týdnů raději vyčkávali

„Nějak se zapomíná na SSM. Já tam mimochodem také byl. Bez funkce. Nemyslím si tedy, že 23 let poté je tohle hlavní protiargument. Navíc normalizace začala v roce 1969. V polovině osmdesátých let pak už byla takzvaná perestrojka. Jen tak mimochodem, většina umělců také hrála různé i rozporuplné role. Přitom dobře. Takže co? A pokud vím, v lidstopadu1989 nás hned v ulicích taky nebyly miliony. Mnozí z dnešních superhrdinů pár dnů až týdnů raději vyčkávali. Nebo někde pařili. Bohužel, prezentační listiny nás u Melantrichu nenapadlo dělat,“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Aby byl na Hradě Jan Fischer, který vstoupil do KSČ v době normalizace, by hodně vadilo poslankyni ODS Ivaně Weberové: „Ukazuje to na určité morální a volní vlastnosti, které by prezident republiky podle mého názoru mít neměl, a naopak absenci vlastností, kterými by disponovat měl.“ 

Na Hradě by Fischer jako člověk, který vstoupil do KSČ v době normalizace, vadil dle jejích stručných vyjádření senátorce ODS Daniele Filipiové, místopředsedkyni TOP 09 Heleně Langšádlové a poslankyni STAN Ludmile Bubeníkové.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…