Karlovarská losovačka znovu na scéně. Důvod? Bradáčová

03.08.2012 20:18

Jako poslední možnost rozhýbat státní zastupitelství v Karlových Varech vidí někteří politici a také protikorupční aktivisté jmenování Lenky Bradáčové do funkce vrchní státní zástupkyně. Jiní zase mlčí nebo se vyjadřují velmi opatrně. Každopádně je přinejmenším podivné, že v městě, které je známé nechvalnými kauzami, nebyl dosud nikdo z jejich aktérů postaven před soud.

Karlovarská losovačka znovu na scéně. Důvod? Bradáčová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Nejvytrvalejší karlovarský bojovník s korupcí Jiří Kotek (Alternativa) rozkrývá přes odpor státního zastupitelství jeden případ za druhým.  Někdy je výsledky své úmorné práce sám příjemně překvapen. Příkladem je třeba video, známé jako „karlovarská losovačka“, které obletělo doslova celý svět a odstartovalo největší soudní bitvu v karlovarských dějinách, v níž město požaduje zpět jednu miliardu korun za stavbu předražené KV arény. Zatímco žaloba na KV arénu se teprve řeší, výsledky další soudní kauzy, prodeje historického objektu Lázní III, jsou již známy. Budova se na základě  soudního verdiktu vrátila zpět městu.

Kvůli Zemanovi a Bradáčové se dám snad i na modlení


Nyní Kotek veřejně pranýřuje  chování  současného vedení města (koalice KOA a ODS)  a poukazuje na tunelování Karlovarské teplárny. ParlamentnímListům.cz odpověděl na otázku, zda považuje jmenování  Lenky Bradáčové do funkce vrchní státní zástupkyně za průlom v možnosti řešení řady údajně zametených kauz.  „Paní Bradáčové nezávidím a mám upřímnou obavu z velkých očekávání, která kolem ní média vytvořila. Vystoupila na vrchol prostředí, které pokládám za jednu z pilířových součástí korupčního prostředí v republice. Na příkladu Karlovarského státního zastupitelství to lze ukázkově demonstrovat. Celá republika se směje zdejším kauzám, všichni vidíme, jak za pár let doslova zmizel podhodnocený majetek města za miliardy korun, ale protikorupční policie, ani státní zástupci nic nevidí, respektive, svými šuplíky nic nepropustí. Přes podanou škálu trestních oznámení nebylo za šest let ani jedno dotaženo k soudu! To už je výsměch neschopnosti nebo účelové manipulace zdejšího, komunisty prolezlého státního zastupitelství. Chtěl bych věřit, že oba noví lídři Státního zastupitelství, pan Zeman i paní Bradáčová, nebudou jednou ze součástí našeho zkorumpovaného mafiánského systému a skutečně jej rozhýbou. Budou to mít hodně těžké, protože „rampulíků“ mají v úřadu požehnaně. Budu jim fandit a držet palce, snad se dám i na modlení. A začnou-li s protikorupční očistou právě v normalizačních Karlových Varech, budu tomu rád,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Důvěra v Zemana, nedůvěra v zastupitelství


Opatrný je vůči jmenování  Lenky Bradáčové do strategické funkce také předseda ČSSD v Karlovarském kraji Jakub Pánik: „ Nemůžu mít relevantní názor na jmenováni paní Bradáčové, protože neznám její odbornou historii a veškeré mé informace jsou pouze z médií. Každopádně mám plnou důvěru v názor pana Zemana, který ji do funkce navrhl,“ odpověděl nám. Zcela odlišný postoj má však na tzv. zametání kauz karlovarským státním zastupitelstvem: „Nemám žádné zkušenosti s  prací státních zástupců v našem kraji, ale opravdu nepředpokládám, ze by v tomto kraji kdokoliv a cokoliv zametal,“ vyjádřil své přesvědčení Pánik.

Kotkovu nedůvěru v práci zdejšího zastupitelství však  podporují i odborníci z  protikorupční organizace Transparency International. Vladan Brož ParlametnímListům.cz uvedl jako příklad svých zkušeností kauzu prodeje Puppovy vily:  „Podle nás nebyly při prodeji vily splněny všechny zákonem stanovené podmínky, a proto jsme zaslali Okresnímu státnímu zastupitelství v Karlových Varech podnět, aby podalo žalobu na určení neplatnosti smlouvy, kterou byla nemovitost převedena. Přesto, že  zastupitelství  uznalo, že nebyly dodrženy zákonné podmínky při prodeji majetku kraje,  poslalo nám vyrozumění, že neshledalo veřejný zájem pro podání návrhu na neplatnost smlouvy.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…