Karviná: První větší letošní zátah proti nepřizpůsobivým v městských bytech

23.01.2012 6:40

Ve čtvrtek 19. ledna proběhla první letošní větší kontrolní akce v rámci nulové tolerance k nepřizpůsobivým v sociálně vyloučené lokalitě v Karviné-Novém Městě- na místě byla městská policie, Policie ČR, pracovníci magistrátu - odboru sociálně právní ochrany dětí a sociálních věcí, správce bytů a pracovnice hygienické stanice. Akce se konala v městském domě s byty v ulici Makarenkově, prověřeno bylo 28 ze 32 bytů.

Karviná: První větší letošní zátah proti nepřizpůsobivým v městských bytech
Foto: karvina.cz
Popisek: Karviná

V objektu nyní bydlí i někteří problémoví obyvatelé už zlikvidované kolonie Vagónka a už z prvních kontrol městské policie v místech nových bydlišť rodin vyplynulo, že dělají problémy i tam. Rodiny z Vagónky město přestěhovalo vloni v létě do městských bytů v Karviné-Novém Městě a Mizerově. Místní lidé v kontrolovaném domě si na chování obyvatel z Vagónky stěžovali i dnes.

Kontrola se  zaměřila také na zjištění stavu objektu, záškoláctví, hledané osoby, oprávněnosti pobytu a užívání bytů a řešení dalších problémů.

Ve dvou rodinách byly děti doma a pracovnice magistrátu tedy musí zjistit, zda byly skutečně nemocné, jak tvrdily matky, nebo jen za školou. Potvrzení lékaře totiž matky nepředložily (jedna tvrdila, že k lékaři teprve s pěti svými školou povinnými dětmi půjde) a ve škole děti omluveny nejsou. V jednom případě měl nájemník v bytě nepřihlášeného pejska.

Tým nulové tolerance pracuje v Karviné třetím rokem, jako druhé město v republice jsme smluvně do akcí v sociálně vyloučených lokalitách zapojili kromě našich strážníků a odborů magistrátu také hygienu, hasiče, správce bytů, státní a cizineckou policii a podnikáme společné akce zaměřené také na hledané osoby, oprávněnost pobytu  bytech, podmínky bydlení, záškoláctví a jiné nešvary včetně opilství dětí nebo gamblerství.

V roce 2010 proběhlo 16 takových společných akcí ve 1485 bytech, odhalili jsme 282 gamblerů, přičemž 94 z nich byly od té chvíle vypláceny dávky v hmotné nouzi stravenkami (65% výše dávek), protože prohrávali živobytí svým rodinám.

Vloni už bylo celkem 21 velkých kontrol, 19 dětí bylo za školou, 28 neoprávněných užíváni bytů, 5 nepřihlášených psů, 258 gamblerů – opět 71 z nich začala sociálka vyplácet 65% dávek formou poukázek.

„Letos ještě přitvrdíme, kontrol bude více a už nově naše městská policie prověřuje problémové lokality 4x denně, místa vybírá namátkou a zaměřuje se na více nešvarů najednou, má nově psa, který se strážníkem také pomáhá. Posílili jsme početní stavy strážníků – i v terénu, máme terénní asistenty, kteří komunikují s problémovými lidmi,“ přiblížil novinky primátor města Tomáš Hanzel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: karvina.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…