Karviná měla dvanáctiletou primátorku. Nahradil ji "stařec". Třicátník

07.12.2011 15:23

Zcela neobvyklou situaci zažila kancelář primátora města Karviné. Do křesla primátora města totiž hned z rána usedla dvanáctiletá Ema Trávničková. Jeden den si vyzkoušela jaké to je být primátorem.

Karviná měla dvanáctiletou primátorku. Nahradil ji "stařec". Třicátník
Foto: Archiv
Popisek: Malá primátorka Karviné

Primátor Karviné: účinné postihy za topení vítáme

Zvítězila v literární soutěži a stala se primátorkou

Ema Trávničková je žákyní polské základní školy v Karviné a díky tomu, že napsala esej na téma Měla jsem sen - jsem primátorkou města, zvítězila v literární soutěži žáků karvinských škol.

„Dílko mě pobavilo a rozhodl jsem se slečnu Trávníčkovou pozvat k nám, aby si to úřadování sama vyzkoušela a aby třeba taky zjistila, že taková katastrofa, jakou se jí to jeví být, to zase není," uvedl primátor města Tomáš Hanzel.

Další zprávy z Karviné čtěte ZDE

Na radnici slečnu primátorku Emu dovezlo hned ráno auto karvinského magistrátu. Setkala se s primátorem v jeho pracovně a vyzkoušela si i primátorské křeslo. Pak na radnici přivítala Marii Škareckou, politickou vězenkyni z 50. let. Setkání se samozřejmě neobešlo bez pozornosti novinářů a tak musela dvanáctiletá jednodenní primátorka Karviné odpovídat na zvídavé dotazy. A zpočátku ji dusila opravdu velká tréma.

Práce primátora není tak akční jak jsem si myslela

"Primátorování docela splnilo moje očekávání, ale teď když jsem to viděla v reálu, nechtěla bych to dělat," řekla pro ParlamentniListy.cz Ema Trávničková. Líbilo se ji setkání s primátorem i s paní Škareckou, bojovnicí proti komunistické perzekuci, která nedávno dostala od prezidenta Řád T.G.Masaryka.

Ale práce primátora není podle slečny primátorky Emy Trávničkové tak akční jak čekala. Jak popsala ve své eseji, představovala si spíše drnčení telefonů a stížnosti jednu za druhou. "Primátorku bych rozhodně dělat nechtěla, i když náš pan primátor Hanzel se mi velmi líbil," řekla Ema. Přiznala velkou trému, která z ní spadla až při prohlídce nové regionální knihovny, kam ji doprovázela nejenom tisková mluvčí Šárka Swiderová, ale také náměstek pro kulturu Petr Bičeje a novináři. Prohlédla si novou knihovnu a v Literárním salonu, který je součástí knihovny, dokonce zahrála na klavír skladbu od Frerenza Lista a Bély Bartóka. Přiznala, že moderní hudba není jejím šálkem kávy, spíše má ráda a hraje klasiku. Na klavír totiž hraje už od tří let.

Nadaná žákyně zvažuje dráhu zvěrolékařky

Ema Trávničková je velmi nadaná žákyně, vyhrává literární soutěže v českém i polském jazyce. Příroda k ní byla velmi štědrá, kromě hudebního nadání a je také výtvarně nadaná. Po základní škole chce pokračovat ve studiu na polském gymnáziu v Českém Těšíně a zvažuje dráhu zvěrolékařky.

"Paní učitelka chtěla abych šla na konzervatoř, ale mne se moc nechce. Mám ráda zvířata," usmívá se slečna primátorka, která si splnila zajímavý sen, jenž ho popsala ve své vítězné eseji. Jen na ty novináře si nějak nemohla zvyknout...

Více zpráv z Moravskoslezského kraje čtěte ZDE

Foto: Anna Vidiševská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …