Kašpárci, debilita a vietnamské děti od kredence. Příspěvek živnostníků do debaty o paušálech

23.05.2014 17:39

Šéf Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR Bedřich Danda velebí ministra financí Andreje Babiše za to, že nedošlo k výrazné změně u výdajových paušálů pro živnostníky. „Naopak se zlobíme na odboráře, neboť vymysleli, že by se mohl zrušit odpočet DPH na osobní auta u podnikatelů,“ naježil se Danda s tím, že tento návrh rozhodně nesmí Babiš vyslyšet. Člen Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek naopak po Babišovi chce, aby v souvislosti s paušály vyřešil „děti od hanojských kredencí“.

Kašpárci, debilita a vietnamské děti od kredence. Příspěvek živnostníků do debaty o paušálech
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Podnikatel Rudolf Baránek

Jak to bude s výdajovými paušály a co se na nich nakonec změní, bylo dlouho nejisté. Tuto středu se ale rozjasnilo. Koalice se totiž domluvila na omezení všech typů výdajových paušálů částkou dva miliony korun, nově tedy i u paušálů ve výši 80 procent. Státní rozpočet by zavedením limitů u šedesátiprocentního paušálu měl podle ministra financí Andreje Babiše získat zhruba 500 milionů korun. Naopak nebude znovuzavedena sleva na manželku a děti, ovšem živnostníci i nadále budou moci využívat slevu na poplatníka, která ale byla ještě nedávno v ohrožení.

Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček již ve středu dohodu koalice velebil. „Pro nás je nový návrh akceptovatelný,“ zmínil a uvedl, že kvůli změně prý nebude moci využít paušál zhruba dva tisíce podnikatelů. Celkově podle něj totiž paušály využívá zhruba 530 tisíc z celkového přibližně jednoho milionu živnostníků.

Podobný názor pak má i šéf Sdružení podnikatelů a živnostníků a místopředseda Strany soukromníků ČR Bedřich Danda.

„Sdružení podnikatelů ovšem s těmi návrhy pana Babiše v podstatě souhlasí. Už dlouhodobě totiž zastáváme názor, že chceme zachovat stejný daňový systém. Také připojujeme souhlas se zastropováním paušálů, protože jsme tvrdili už dva roky, že to tak má být,“ řekl ParlamentnímListům.cz Danda s tím, že jej ale trochu rozhodilo, že si na jednání o paušálech ministr financí Babiš pozval Asociaci malých a středních podniků a živnostníků, ovšem nikoho ze Sdružení podnikatelů a živnostníků ne.

„Přitom já jsem panu ministrovi před měsícem poslal návrhy, kde zastropování paušálů bylo mimo jiné také k řešení,“ podotkl Danda.

Platíme sociální i zdravotní pojištění, co ještě víc?

„Aby se to zastropovalo pro malé firmy a živnostníky dvěma miliony, tak s tím jsme přišli už před dvěma lety my, když o tom začala diskuze. Nemůže tak totiž dojít k daňovým únikům. Také jsme ale zdůrazňovali, že odpočitatelná položka, která je na každého poplatníka 24 840 korun, by měla být zachována. Živnostník totiž každý měsíc platí sociální a zdravotní pojištění, což dává mnohdy i částku pět tisíc,“ uvedl dále Danda.

A vzpomněl si na nedávné návrhy Asociace samostatných odborů (ASO), jež ministrovi předložila v rámci debaty o paušálech změnu zdanit OSVČ minimální sazbou ve výši tisíc korun na osobu a měsíc. „To byla demagogie první kategorie,“ poznamenal k tomu tehdy Danda.

Předseda ASO Bohumír Dufek totiž před měsícem na konto svého nápadu uvedl: „Sahat na výdajové paušály je totiž zásadně nedostatečné opatření, protože paušál má zastropování ve výši dvou milionů korun. To je ale úsměvné, neboť to nebude vykazovat nikdo. Navíc toto opatření se nebude týkat třeba řemeslníků a zemědělců, ale právníků, finančních služeb a podobných věcí.“

Proč se do nás odbory hrabou?

„To je ale dobře, že právě toto usnulo, neboť tento návrh od ASO nás opravdu velice rozhořčil,“ uvedl nyní na konto nápadu s tisícovkou Danda. „Nechápali jsme, proč se hrabou odboráři do nějakých živnostníků a proč se nestarají o své ovečky. Já si myslím, že pan Babiš je rozumný a proto toto nevyslyšel. Ona tisícovka na hlavu je tak již podle mne mrtvé téma. Jenže oni ti odboráři zase vymysleli něco jiného,“ překvapil Danda.

„Oni totiž přišli s tím, že by se mohl zrušit odpočet DPH na osobní auta u podnikatelů a z těch ušetřených peněz že by se mohlo přidat státním zaměstnancům. To je ale strašné!“ rozhořčil se Danda. Ministr Babiš podle něj ale snad prý na tuto „novinku“ slyšet nebude. „Už jsme jej o naši negaci k tomuto informovali,“ spustil.

„Možná, že v této republice podnikatelé nedělají nic jiného, nežli nakupují auta a tudíž profit tímto získaný by jistě pokryl požadované pětiprocentní navýšení platů státních zaměstnanců, ale je to nesystémové řešení a navíc hodně populistické řešení,“ poznamenal dále na konto nového nápadu odborů Danda s tím, že jako členové tripartity jsou sice živnostníci připraveni podpořit požadavky odborů ohledně navýšení platů zaměstnanců státní správy, ovšem ne na základě takovýchto pochybných návrhů.

„Oni chtějí měnit podmínky za jízdy, což je špatně. Takto to ale nemůže fungovat, připomíná mi to silně slova bývalého ministra Miroslava Kalouska: ´Já ti to dám, ale musíme to někde ubrat v rozpočtu´,“ dodal k tomu Danda, který zdaleka není sám, kdo takto na odbory vypouští jedovatou slinu.

Baránek: Návrh těž odborářských kašpárků hraničil s debilitou!

„Ty odbory pana Dufka jsou takoví kašpárkové a já myslím, že on dal návrh na tu tisícovku na hlavu jen proto, aby o něm média jeden den psala. Já tento jejich návrh ale nebral nikdy vážně - on totiž nebyl hloupý, on přímo hraničil s debilitou,“ uvedl k tomu důrazně pro ParlamentníListy.cz člen Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek.

Dohoda koalice nad limity všech výdajových paušálů pro živnostníky se mu však prý líbí, i když říká i k tomu "ale".

„Jde o to, že vláda ještě nic neprovedla, byla to koalice, kdo se dohodl - a slibem nezarmoutíš. Platné to bude, až to schválí Parlament. My jsme se ale o tyto věci snažili již od roku 2010. Mně zastropování u těch paušálů na třicet, čtyřicet a šedesát procent nevadí, protože paušály zneužívají a dá se říci, že i vykrádají v desítkách a stovkách milionů právní kanceláře a jiné agentury, které podnikají jako sdružení fyzických osob. Pár jedinců to zlikviduje pro pět set tisíc lidí,“ uvedl Baránek a zdůraznil, že jej ovšem naopak mrzí zastropování pro řemeslníky a zemědělce ve výši 80 procent. Také považuje za důležité, aby to, na čem se vláda u OSVČ a malých a středních firem dohodne a Parlament to schválí, platilo v Česku po několik let.

„Děti u hanojské kredence" nás vykrádají

I Baránek ale přišel s novou věcí. „Já jsem ten problém nazval ´děti u hanojské kredence´, kde jde o to, že cizí státní příslušníci, tzv. rezidenti, kteří v ČR podnikají jako OSVČ, vykrádali přes slevy na děti státní rozpočet a pokud to bude možné, budou to dělat zase. Jde o to, že tyto děti nikdy nebyly v Česku, přesto jejich rodiny utrácejí tyto peníze mimo ČR. O pravosti jejich rodných listů ani nemluvě. Na tyto děti by měla přispívat Komunistická strana Vietnamu a nikoliv náš státní rozpočet,“ poznamenal Baránek. Prý tuto věc předložil v tomto týdnu ministrovi financí Babišovi k řešení.

„To nejsou ale jen děti u hanojské kredence. Jsou to také děti u moskevského kredence, u mongolského kredence. Já ale navrhuji, aby museli přivést ověřené rodné listy. Vietnamci dokonce jdou do ztráty a pak si pro ty prachy dojdou a jsou jim tak vypláceny, nejenom odpočítávány. Tady dokonce nežijí ani jejich manželky, ale oni domů posílají peníze a ty peníze jsou z našeho rozpočtu. Zde je nutno přemýšlet, jak tuto díru ucpat,“ doplnil Baránek.

Víme, jak zlepšit právní prostředí kolem podnikatelů...

Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR poslalo prý Andreji Babišovi některé teze k tomu, jak by se dalo zlepšit právní prostředí kolem podnikatelů. Žádá kromě jiného povinnou registraci podnikatele k plátcovství daně (DPH), bez ohledu na dosažený obrat či předmět a rozsah podnikání (toto opatření má vyřešit zkvalitnění výběru DPH, kdy prý přestane kupčení s daňovými doklady), dále sdružení žádá, aby se stanovila jednoznačně ze zákona maximální doba splatnosti faktur na 30 dní a zvýšila průhlednost a dohledatelnost podnikajících subjektů.

Po resortu financí dále žádá sdružení vyřešení fúze a prodeje firem, což prý souvisí s anonymními akciemi, chce, aby se vyvinul tlak na odstraňování byrokratické zátěže a zpřísnilo vydávání tzv. volných živnostenských listů a koncesí, čímž se má dosáhnout toho, aby každý, kdo hodlá v uvedeném oboru podnikat, prokázal dostatečně své odborné předpoklady a znalosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…