Katastrofa pro ČSSD? Odhalená korupce v dalším kraji, obává se Bublan

19.05.2012 10:10

Případ dnes už bývalého středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha vyvolal v sociální demokracii zděšení. Nikdo netuší, jak korupční kauza s jednou z nejvýraznějších osobností strany ovlivní blížící se krajské volby. „Může nás to poškodit, ale snad jen nepatrně a dočasně, když se ukáže, že jde o pochybení jedince,“ věří poslanec ČSSD a exministr vnitra František Bublan.

Katastrofa pro ČSSD? Odhalená korupce v dalším kraji, obává se Bublan
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Bublan je přesvědčen, že sociální demokracii může na druhou stranu případ Ratha paradoxně i prospět. „Doufám, že si nebudeme tak moc jisti volebním vítězstvím, ale že si uvědomíme, že si úspěch budeme muset odpracovat. Povede to k větší skromnosti,“ říká pro ParlamentníListy.cz.

Politolog Rudolf Kučera také soudí, že kauza nebude mít větší dopad na volební preference ČSSD. „U nás jsou lidé bohužel zvyklí, že se takové kauzy neustále opakují v různých politických stranách,“ uvedl redakci.

Poslanec sociální demokracie však připouští, že další odhalení korupce v některém z regionů, které dnes ovládá ČSSD, by bylo pro stranu katastrofou. „Doufám, že nic takového nenastane, Rathova kauza určitě přispěje k tomu, aby si současní i budoucí hejtmani dávali pozor na čerpání a kontrolu evropských prostředků a rozdělování dotací,“ dodává Bublan.

Odhalení korupce v dalším oranžovém kraji by byla katastrofa

Na otázku, zda by dal ruku do ohně za vedení některých krajů, například Ústeckého nebo Moravskoslezského, připustil, že ruku do ohně nedá za nikoho. S rozdělováním evropských dotací totiž nemá problémy jen Středočeský kraj. Například i na jihu Čech vyvolávají operace s evropskými dotacemi mnohá podezření. A nemocnice Ústeckého kraje budou možná muset vrátit 400 milionů korun za předražený nákup přístrojů, který hradily zčásti z peněz Evropské unie.

„Vedení strany nemá šanci jednání krajů ovlivnit,“ obhajuje špičky sociální demokracie František Bublan. Na námitku, že vrcholné orgány strany mohou mluvit do složení kandidátek a obsazení jejich lídrů, Bublan uznal, že vedení může ovlivnit, kdo se do čela kandidátek dostane. „Je důležité, aby lídři byli důvěryhodní a spolehliví,“ soudí pro ParlamentníListy.cz. Ale v současné době podle něj došlo k posunu, strana už staví především na spolehlivých lidech, kteří mají důvěru na veřejnosti.

Kauza Rath může stáhnout v ČSSD Sobotku i Haška

Otázkou zůstává, jak zahýbá korupční případ bývalé pravé ruky expremiéra Jiřího Paroubka se situací uvnitř sociální demokracie. Strana je mocensky rozdělena na dvě téměř stejně silné části – jedna podporuje předsedu strany Bohuslava Sobotku, druhá místopředsedu a hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška.

Politologové se domnívají, že Rathův případ může vztahy ve straně ještě vyhrotit. Místo stmelení strany před blížícími se krajskými volbami může haškovské křídlo využít situace, že se vlivný podporovatel současného předsedy Sobotky ocitl ve vazbě a hrozí mu kvůli korupci mnohaletý trest. I když se šéf ČSSD rychle od svého velkého spojence v boji o předsednické křeslo po jeho zatčení distancoval a vyzval ho, aby se vzdal všech funkcí, aby minimalizoval všechny škody, může mu případ budoucnost ve straně minimálně zkomplikovat. Ale podle politologa Kučery „jsou Hašek i Sobotka tak bezvýrazní, stejně jako jejich reakce na korupční jednání středočeského hejtmana, že to neprospěje ani jednomu z nich“. „Spíš případ uvolní cestu nahoru těm členům strany, kteří mají těžko zpochybnitelný morální profil, jako třeba stranický kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier,“ dodává ParlamentnímListům.cz politolog.

Podle jiných expertů však může současná situace nahrát naopak dalšímu kandidátovi na Pražský hrad – expředsedovi ČSSD Miloši Zemanovi, který má v části strany stále velkou podporu.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…