Katolický kněz: Církev se neumí o majetek starat a chce další. Naštve lidi

15.01.2012 8:04

Majetek za téměř 60 miliard korun, který má být navrácen církvím, především té katolické, rozbouřil vody mezi občany České republiky. Nejen nevěřící, či “nepraktikující“ katolíci, ale dokonce i ti, kteří do kostelů chodí, nebo dokonce někteří kněží se bojí toho, co to přinese. Jeden z kněží pocházející z jihočesko-středočeského pomezí tvrdí, že restituce naštvou věřící a může to znamenat velký odliv lidí od církve.

Katolický kněz: Církev se neumí o majetek starat a chce další. Naštve lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohoslužba v Mnichově

I když arcibiskup a nový kardinál Dominik Duka říká, že půjde hlavně o majetek v podobě lesů a polí, už teď je jasné, že v tom budou i peníze, či různé objekty. Mnoho lidí se podivuje, k čemu ale církvi bude majetek, když se o ten stávající neumí postarat.

SLEDUJEME: Miliardy pro církve

Kdo se o to bude starat?

“Trochu mne děsí to, kdo se o to bude starat. Už teď nám padají kostely, kapličky i fary na hlavu. Biskupství jen tady na jihu Čech prodává množství starých, nevyužívaných far, které ale nikdo moc nechce, protože jsou ve špatném stavu a jsou drahé. My nemáme peníze na nic, a bude další “nepotřebný“ majetek,“ obává se duchovní středních let, který z pochopitelných důvodů, v obavě o problémy ze strany svých “šéfů“ nechce prozradit svou identitu.

Možností, že církev pak znovunabytý majetek prodá a z peněz opraví kostely, fary a kapličky, bude prý minimální.

“Kdo si toto myslí, není naivní, je hloupý. Můj kamarád pracuje v realitním trhu už řadu let a dobře vím, jak to s nemovitostmi vypadá. Kdo si koupí třeba kus lesa, rozpadlou faru, nebo nějaký starý dům? Nemovitostí je všude tolik, že to až hezké není, takže možnost, že bychom z prodeje restituovaných objektů, polností či lesů získali stovky milionů, je nereálná,“ říká pro ParlamentníListy.cz mladý páter.

Lidé budou naštvaní

Sám je přesvědčen, že tahanice kolem církevního majetku bude znamenat hlavně jediné: “Ještě více lidí přestane chodit do kostela, a i když budou stále věřící, prostě nebudou součástí společenství, kterým církev je. Někde jsem četl názor, že církve se stávají přežitkem a postupem dalších let vlastně ztratí smysl. To si upřímně nemyslím, ale opravdu ten odliv našich “oveček“ je už nyní znatelný, co potom, až dostaneme to, co nám bylo “ukradeno“,“ ptá se sám sebe kněz. Podotýká, že všichni žijeme v Čechách a své bude znamenat obyčejná lidská závist…

Jedinou možnost, jak situaci narovnat, by bylo, dříve, než odblokovat církevní majetek pro návrat, udělat odluku církve od státu. “Není přeci možné, aby stát navrátil církvi mnohamiliardový majetek, či vrátil náhradou, a stát nás kněze nadále financoval. Už se pak vůbec lidem nebude chtít “platit“ nám mzdy. A já se jim nedivím, protože budeme nejbohatší “firmou“ nejen v Česku. Firmou doslova, biskupství, stejně jako každá farnost mají své IČO a jsou tudíž vlastně podnikatelským subjektem. Upřímně nemám radost z toho, že to trvalo tak dlouho, 21 let od revoluce, ale už vůbec nechápu, proč se to dělá teď honem honem narychlo,“ svěřuje ParlamentnímListům.cz svůj názor člen římskokatolické církve – kněz z jižních Čech.

Duka si na nic nehraje, dá se s ním prý mluvit

Poměry v katolické církvi prý příliš hodnotit nechce, ale říká, že díky Bohu za to, že se arcibiskupem a primasem českým a kardinálem stal Dominik Duka. Je to prý jeden z mála vysokých církevních představitelů, s nímž lze hovořit obyčejně, lidsky a upřímně. A prý si na nic nehraje.

“Jeho přístup k problematice restitucí je pochopitelný, i on takzvaně “musí poslouchat“. A vše je vždy v něčím zájmu, v tomto případě i v zájmu Vatikánu. Ne přímo papeže. Je to jako ve státě – prezident, který je reprezentant, a pak ti, co tu politiku tvoří, hýbají tím státem, rozhodují. A tak je to i v Římě," vysvětlil mladý farář.

Jeho pohled na restituce není prý ojedinělý. Řada jeho spolubratří má podobný názor, jen se ho bojí veřejně proklamovat. “Doufám, že se teď situace aspoň trochu zlepší i ve vztahu k našim podmínkám pro práci. Každý si myslí, že nic neděláme, ale kdyby lidé a i nevěřící tušili, co vše musíme, jaké k tomu máme podmínky, a přitom by mohly být stokrát lepší, hodně by se divili. Máme být skromní, “chudí“ pokorní. Jen mne mrzí, že tato slova platí jen někde, jestli mi rozumíte…,“ dodal pro ParlamentníListy.cz duchovní.

Duka nechce, aby dopláceli na církve lidé

Dohodu mezi státem a církvemi označil Duka za dobrý kompromis. "Jistěže si může někdo představit i jiné řešení. Toto řešení je výsledkem jednání, kde každý musel ustoupit ze svého hlediska a každý se musel snažit o maximální porozumění s druhým," uvedl Duka během pátečního jednání s šéfem Asociace krajů Michalem Haškem (ČSSD). Každoroční výnos státu z bývalého církevního majetku je podle Duky 4,5 miliardy korun, církve a náboženské společnosti přitom prý z rozpočtu dostávají 1,5 miliardy. Žádný občan tak podle arcibiskupa nyní nemůže říci, že ze svých daní platí církve.

Podle vládního návrhu, který vychází z loňské dohody tří vládních stran a 17 českých církví, vyplatí stát v rámci církevních restitucí od roku 2013 v následujících třiceti letech nejméně 59 miliard korun. Částka se kvůli inflaci může vyšplhat na 78,9 až 96,24 miliardy korun. Církve také dostanou zpět 56 procent nemovitého majetku, o který přišly za minulého režimu, a to v hodnotě okolo 75 miliard. Cílem majetkového vyrovnání je také ukončení státního financování církví.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …