Kauza Vondra natvrdo: Prohlédněte si trestní oznámení

23.03.2011 12:18

EXKLUZIVNĚ Bývalý předseda představenstva Transparency International Václav Láska podal trestní oznámení na neznámého pachatele v kauze Promopro, avšak jako jednu z podezřelých osob zde jmenuje ministra obrany Alexandra Vondru. Vondra má podle Lásky trestně-právní odpovědnost. ParlamentníListy.cz dávají čtenářům k dispozici toto trestní oznámení.

Kauza Vondra natvrdo: Prohlédněte si trestní oznámení

Peníze z obří státní zakázky pro společnost Promopro skončily podle trestního oznámení dokonce i v lesnické firmě. Napsal to advokát firmy Law Office Václav Láska v trestním oznámení, které podal 16. března kvůli této kauze za nejmenovaného klienta, který se obával možné perzekuce ze stran osob, jež by měly být na základě tohoto trestního oznámení obviněny ze spáchání trestného činu.

Trestní oznámení si stáhněte ZDE


Škoda pro Česko za 352 117 000 korun

Konkrétně se jedná o pletichy při veřejné souteži a veřejné dražbě a porušování povinnosti při správě cizího majetku, kterých se pachatelé měli dopustit vyjednáním a uzavřením rámcové smlouvy z 1. září 2008 mezi společností Promopro a ČR, konkrétně Úřadem vlády. Velká část smluv byla podle lásky fiktivních České republice tyto osoby způsobily škodu 352 117 000 korun.

SLEDUJEME téma kauza Vondra


Podle Lásky bylo schopno zakázku zajistit více subjektů, což dokazuje, že celou zakázku v konečné podobě realizoval subdodavatel NWDC Company. Nezákonně tak byl prý vytvořen prostor, aby zakázku získalo pouze Promopro. Značně nestandardní kroky zjistila i auditorská firma Pricewaterhouse Coopers.

Proplacení vymyšlených služeb

Podle Lásky proplácel Úřad vlády vymyšlené služby a inkriminované osoby tak nespáchaly trestný čin neznalostní, nýbrž úmyslný. Navíc peníze byly zasílány na soukromé účty spolčníků Promopra, například Jaroslava Veselého a Mileny Veselé. 44,7 milionu tak například nebylo využito na plnění zakázky, nýbž „pro soukromé potřeby společníků společnosti".

Peníze šly i na účt lesnické společnosti Kom-Forest, u níž je otázka, jak mohl přispět k realizaci zakázek. Ta měla být přechodným „parkovištěm" pro částku 70,5 milionu.

Trestně-právní odpovědnost Vondry

Na základě listinných důkazů vyvozuje Láska trestně-právní odpovědnost u Radomíra Karlíka, tehdejšího ředitele Odboru logistiky a organizace, tehdejšího ředitele Úřadu vlády Jana Nováka, který smlouvu podepsal, u tehdejší Vondrovy náměstkyně Jany Hendrichové a u samotného Alexandra Vondry, který podle Lásky o údajně nezákonném chování svých podřízených věděl. Navíc měl povinnost vykonávat kontrolní činnost ve vztahu se svým podřízeným. V nejlepším případě se u Vondry prý jednalo o hrubou nedbalost, za kterou však může být také vyvozena trestně-právní odpovědnost.

Vondra dosud odmítal vzít na sebe za podezřelou megazakázku jakoukoli politickou či manažerskou odpovědnost, podle Lásky ji však má, a to dokonce v trestněprávní rovině. Láska posoudil trestněprávní odpovědnost státních úředníků na základě klientem předaných informací, listin, korespondence a vnitřních předpisů, jejichž seznam si můžete přečíst v trestním oznámení.

Václav Láska od 18 let pracoval v řadách Policie ČR. Začínal jako řadový policista na obvodním oddělení. Později pracoval jako asistent vyšetřovatele a posléze vyšetřovatel na Krajském úřadu vyšetřování se specializací na hospodářskou kriminalitu.

V roce 2000 nastoupil na Úřad finanční kriminality a ochrany státu (ÚFKOS), kde vedl vyšetřování související s IPB a s Harvardskými fondy. Po zániku ÚFKOS v roce 2003 opustil řady policie a krátce pracoval v oblasti ekonomického poradenství. V současnosti se věnuje právní praxi v advokátní kanceláři. Při zaměstnání vystudoval sociální patologii na Vysoké škole pedagogické v Hradci Králové a právo na Právnické fakultě ZČU v Plzni. S Transparency International spolupracuje od roku 2002.

Praní špinavých peněz, míní Gazdík

Koaliční špičky se dnes scházejí proto, aby sladily svůj postup pro zítřejší mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Na její program by opoziční ČSSD ráda prosadila projednávání kauzy ProMoPro a zásah vojenské policie v budově České televize.

„Včera se objevily nové závažné skutečnosti, které říkají, že ministr Vondra o zakázkách pro firmu ProMoPro věděl. Objektivně tam došlo k předražení, některé částky se objevily na kontech v zahraničí. Vypadá to na praní špinavých peněz," zdůvodňuje pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, proč je nutné, aby se K9 zabývala právě touto záležitostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…