Kdepak kmotři. ODS opouštějí lidé, kteří by ji mohli vytáhnout

14.04.2013 15:13

Podle názorů některých protagonistů ODS je nynější hromadný odchod členů ze strany v zásadě prospěšný, protože údajně odcházejí černé duše a různí kmotři. V Karlovarském kraji je však realita jiná. Stranu spíše opouštějí kritici a zajímavé osobnosti, zatímco ty kontroverzní upevňují své pozice.

Kdepak kmotři. ODS opouštějí lidé, kteří by ji mohli vytáhnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Jako názorný příklad lze uvést nedávný, překvapivý odchod známého karlovarského advokáta a hluboce věřícího křesťana Ronalda Němce, který ukončil své členství v ODS po deseti letech. ParlamentnímListům.cz vysvětlil proč. „Ne proto, že by ODS klesaly preference! Stejně nikam kandidovat nechci. Ale pro lidi, kteří v ní jsou. V ODS znám velmi mnoho kvalitních a dobrých členů. Bohužel ti se často nedokáží prosadit na vrcholné pozice. Největší chybou ODS jsou její stanovy. Do ODS vás musí přijmout místní rada. Ta je však volena sněmem. Jenže sněm to jsou lidi, které přijme místní rada. A znáte kapra, který si vypustí vlastní rybník? Dnes to funguje tak, že se přijímají jen kandidáti, kteří budou současnému vedení ODS pohodlní, loajální.“

Kritizovat zakázáno

Zatímco Němec, který svým chováním a často i nezištnou advokátní pomocí bližním mohl své straně spíše sbírat body k dobru a získávat voliče, ti, kvůli nimž strana ztrácí body v komunálních i krajských volbách, jsou nadále na výsluní. Velký rozruch například minulý týden vyvolala zpráva o zrušení místního sdružení  ODS ve Františkových Lázních, protože jeho předseda Otakar Skala kritizoval některé spolustraníky a dokonce je označil za vyděrače. Jedním z těch, koho tvrdě kritizoval  ve stranickém občasníku, je i předseda oblastního sdružení ODS v Chebu a člen výkonné rady ODS Jan Mraček.

Ten zrušení sdružení zdůvodňuje tím, že Skala porušil stanovy  zakazující  veřejnou kritiku strany a navíc ho prý nepodrželi ostatní členové sdružení. To však Skala odmítá a tvrdí pravý opak. Pokusili jsme se získat aktuální vyjádření Jana Mračka, ten se nám však omluvil s tím, že je v současné době v Turecku. Mlčí i webové stránky ODS, jak v Karlových Varech, tak v Chebu. Oba přináší velmi zastaralé zprávy.

Svůj názor na tuto záležitost nakonec ParlamentnímListům.cz prozradil Petr Šindelář, předseda regionálního smírčího výboru. „Za rozhodnutím, týkajícím se pana Skaly stojím, i když jsem usiloval i o smírčí řešení. Zásadní problém spočívá v tom,  že před důležitými krajskými volbami zveřejnil pod hlavičkou ODS veřejnou  kritiku, která nás poškodila. Měli jsme táhnout v takové době za jeden provaz. Jeho chování vybočuje z mezí, které dovolují naše stanovy.“

Další šlamastyka  

A nebylo starostí málo, tento týden opanovala regionální média nová kauza. Redakce MF Dnes upozornila na fakt, že členem finančního výboru na karlovarském magistrátu je bývalý  šéf karlovarské ODS Antonín Vlk. I když ODS před volbami voličům slibovala nové tváře, patrně  spoléhá, že na ty staré již lidé zapomněli. Vlk má dlouhodobě problémy kvůli privatizaci domu na lukrativním místě v lázeňské části Karlových Varů a nyní dokonce čelí podezření z možného korupčního jednání. Je zajímavé, že případ, táhnoucí se několik let, byl nyní znovu otevřen rokycanským státním zastupitelstvím, kvůli možné podjatosti toho karlovarského.  

Zeptali jsme se Petra Šindeláře, zda angažmá Antonína Vlka do veřejné funkce není v rozporu s předvolebními sliby. „Jako advokát ctím presumpci neviny. Řízení v této věci je teprve na začátku. Pan Vlk už navíc v ODS nezastává žádné důležité funkce, pouze je v poradním orgánu. Myslím, že taková věc nemůže ODS, na rozdíl od chování pana Skaly, nijak poškodit,“ říká Petr Šindelář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…