Kdo to neslyšel: Kalousek okřikl Grebeníčka. Nečas se dozvěděl, že je Klausův pudlík

18.01.2013 7:03

Vláda Petra Nečase (ODS) odolala v Poslanecké sněmovně i pátému pokusu opozičních stran o vyslovení nedůvěry, kterou vyvolaly kvůli amnestii Václava Klause. Hlasování předcházela téměř devět hodin trvající debata. Přečtěte si, co také mimo jiné zaznělo z úst poslanců.

Kdo to neslyšel: Kalousek okřikl Grebeníčka. Nečas se dozvěděl, že je Klausův pudlík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dnes se ve sněmovně bude hlasovat o důvěře vládě. Zasedání se asi protáhne do večerních hodin

Velmi dlouho a emotivně hovořil Lubomír Zaorálek (ČSSD). Nejdříve reagoval na argumentaci ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který hovořil o amnestiích a řekl, že zastavení trestního stíhání soudce Jiřího Berky by pod amnestii spadat nemělo.

„On (Blažek) nám tady znovu opakuje pohádky o tom, že přece je civilní řízení, tam se mohou (poškození) přihlásit a uplatňovat nějaké nároky. Realita dneska v této zemi je taková, že je to mýtus, sen a krmení lidí sny, které se nezakládají na pravdě," řekl Zaorálek.

Vše ze čtvrteční sněmovny přehledně ZDE

Schwarzenberg proti Nečasovi

Karel Schwarzenberg (TOP 09) během svého projevu popřel, že by byl o chystané amnestii předem informován. „Jako první místopředseda vlády a předseda koaliční strany jsem se dozvěděl o amnestii stejně jako všichni ostatní občané České republiky během novoročního projevu prezidenta republiky. Bylo nám řečeno, že byly obavy, že se zvěst o amnestii rozšíří a šlo o to, aby nedošlo k neklidu ve věznicích. Očividně tím pan premiér vyslovil to, k čemu se vy dnes chystáte, totiž že nedůvěřuje vlastní vládě, když jí ani nesdělí předem, co se chystá," kritizoval krok premiéra.

Sobotka: Amnestie je ostuda

Velmi jasné stanovisko vyjádřil také předseda opoziční sociální demokracie. „Tato podoba amnestie budí podezření, že ve skutečnosti byla ušita na míru právě na základě několika konkrétních kauz závažné hospodářské trestné činnosti a že těch několik tisíc propuštěných za méně závažné trestné činy má ve skutečnosti vytvořit jenom něco jako kouřovou clonu," tvrdí.

„Tato podoba amnestie tak, jak ji schválil prezident a vláda, je ve skutečnosti ostudou," dodal.

Kalousek učil Grebeníčka slušnému chování

„Rebelové z ODS byli za svou abdikaci odměněni lukrativními posty, a tak česká politika je zase o něco perverznější," komentoval nedávný rozkol mezi občansko-demokratickými poslanci člen KSČM Miroslav Grebeníček.

Grebeníčkovi ovšem během jeho vystoupení ve sněmovně zazvonil telefon a hned dostal napomenutí od ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který ho okřiknul, ať si mobil vypne.

„Pácháte všech sedm smrtelných hříchů, proto dnes budu hlasovat proti této vládě," uvedl sociální demokrat Ladislav Velebný. Poslanci VV totiž na svých stolcích vystavují tabulky s nápisy vládních hříchů, jakými jsou podle nich například zvyšování DPH nebo církevní restituce.

Na Velebného výčet sedmera hříchů také hned reagoval Kalousek: „Váš výklad sedmera smrtelných hříchů by byl na propadnutí i na základní obecné," poznamenal.

Jandák sjel Gazdíka

Po projevu Petra Gazdíka (STAN) vystoupil Vítězslav Jandák (ČSSD). „Já jsem si vás vážil. Byl jste mladý, byl jste pomýlený. Ale začínáte být prolhaný a blbý," neodpustil si poslanec na Gazdíkovu adresu.

Poslanec VV Josef Novotný st. připomněl kauzu metanol. „Tehdy zemřelo několik desítek lidí, a jaký z toho byl poprask," podotkl s tím, že v souvislosti s amnestií je situace mnohem horší.

Poslanec Ladislav Šincl (ČSSD) řekl, že prezident Klaus snad amnestii podepisoval v „silvestrovském rauši“, nebo šlo o pečlivě připravenou akci. Premiéra Nečase pak označil za „pudlíka pana prezidenta".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…