Kdo všechno se chce zbavit Nečase. Ptali jsme se v ODS

13.02.2013 6:08

Po několika volebních debaklech narůstá v členské základně ODS nespokojenost. Začíná se hovořit o tom, že podzimní kongres ODS by mohl zvolit volebního lídra strany, který by ji vedl do supervolebního roku 2014. Někteří předáci ODS ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz takovou ideu podpořili.

Kdo všechno se chce zbavit Nečase. Ptali jsme se v ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas na kongresu ODS

Média psala, že by případným volebním lídrem mohl být Jiří Pospíšil, či Martin Kuba. ParlamentníListy.cz se také politiků ODS dotázaly, zda by pro ně byl přijatelným lídrem Pospíšil, Kuba, nebo někdo jiný.

Vedení by mělo dát funkce k dispozici

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bureš si myslí, že by vedení ODS mělo dát na podzimním kongresu své funkce k dispozici.

„Podle mého názoru by předsednictvo ODS mělo navrhnout výkonné radě, že na podzimním kongresu dává vedení strany své funkce k dispozici a členská základna by měla rozhodnout o případném zachování status quo, změně, výměně, nebo zmenšení. Tři čtvrtě roku do kongresu je dostatečná doba, aby přesvědčili členy, zda si důvěru zaslouží, nebo ne,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec.

Podle něho se v současné době totiž jedná o samotnou členskou základnu a její bytí, či nebytí: „Navíc v kontextu reorganizace manažerské sítě, kdy se chystá zeštíhlení – s rizikem znefunkčnění – regionálních pracovišť“. „O jménech se v tuto chvíli nemá cenu bavit,“ dodal Bureš.

Vedení ODS dělá špatnou a neobhajitelnou politiku

Europoslanec Hynek Fajmon považuje současné vedení za nedobré: „Myslím si, že kongres by měl být letos volební. Do parlamentních voleb by mělo jít vedení ODS s čerstvým mandátem. Ze stávajícího vedení ODS nepodporuji nikoho, jelikož provozují špatnou a neobhajitelnou politiku.“

Člen Grémia ODS a šéf europoslanců strany Jan Zahradil se staví ale proti: „Nerozumím těmto spekulacím. Co je to ´volební lídr´? Jestli chce být ODS opravdu konzervativní stranou, nemůže pokaždé před volbami dělat totéž, co udělala Topolánkovi. Navíc nám to tehdy vůbec nepomohlo.“

„ODS má tři měsíce nové vedení a takováto otázka není o vedení ODS, ale o nových tvářích v čele regionů, které budou důvěryhodné a schopné,“ říká předseda pražské ODS a primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Z kongresu musí vzejít důvěryhodný lídr

Místopředseda středočeské ODS Karel Šebek myšlenku volebního lídra podporuje: „Ukazuje se, že ODS má ve svých místních sdruženích stále dobré jádro poctivých, kterým není lhostejný osud národa ani stav ODS a chtějí do toho čím dál víc mluvit. Kongres jistě, ale před tím by měla být velká a otevřená diskuse, aby z ní vzešel opravdu důvěryhodný lídr. Kdo to má být, je ještě předčasná otázka.“

I místopředseda jihočeské ODS Jaroslav Zvěřina je k současnému vedení kritický: „Lídr se nevybírá. Ten buď je, nebo není. V ODS toho času není. Z těch dvou bych bral Kubu. Jako Jihočech.“

„Já jsem pro úplně nové tváře. Například kolega senátor Jaroslav Zeman,“ uvedl nestranický senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

V ODS je mnoho výrazných osobností s jasným názorem

„To je ještě dlouhá diskuse o různých typech kongresů. Volební je vždy možný, ale tři měsíce po posledním volebním kongresu je to zvláštní diskuse. V této chvíli nevím o nikom, kdo by se o post předsedy ucházel. V ODS je mnoho výrazných osobností s jasným názorem. Každý, kdo teď vystupuje v médiích by si měl hodně promýšlet, co říká,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz europoslanec Evžen Tošenovský.

Senátor Pavel Eybert zatím žádného volebního lídra nepreferuje: „Zatím nikoho, uvidíme.“

Šéf ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš říká, že o možnostech volebního lídra spekulují pouze média. „O programu kongresu si suverénně rozhodnou až jeho delegáti na podzim letošního roku. Občanská demokratická strana je svobodnou platformou pro diskusi a v příštím období si jistě budeme moci vyslechnout mnohé názory a postoje z řad našich členů, které budou součástí legitimní debaty v rámci budoucího směrování ODS,“ dodává Lukáš.

Bylo by to nesystémové a nestandardní

Předseda regionálního sdružení v Jihomoravském kraji Jiří Kadrnka označuje eventualitu volebního lídra za nesystémové a nestandardní řešení a ODS by podle něho rozhodně neprospělo. „Spekulace tohoto typu mají v současné době za cíl v ODS zvyšovat napětí a nejsou motivovány snahou najít řešení,“ míní Kadrnka.

Místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko přiznává, že má ODS problémy, ale podle něho Jiří Pospíšil ani Martin Kuba o místo volebního lídra neusilují. Novému vedení ODS by se měla dát šance.

„Od kongresu byly Vánoce, potom zvláštní první prezidentské volby, takže tento rok by žádné volby, pokud nebudou mimořádné, být neměly. Čili naši ministři a vedení ODS by si měli dát práci a teď ukázat, zda opravdu chtějí nějakou změnu, nebo ne. Nebo se jim to nepodaří a pak ať je kongres na podzim, kde se jim to sečte. Ale zatím od toho kongresu, který byl nedávno, to spousta lidí ani neví, proč to vykřikuje. Nechci se nikoho dotknout, ale hodně křičí ti, které jsem neviděl, že by v poslední době pro stranu nějak pracovali. Třeba se chtějí zviditelnit. Dnes se všude píše: Kuba, Jiří Pospíšil, sem tam Tomáš Chalupa, ale přijde mi, že ani jeden z nich netouží po tom, aby se to tak psalo a nemohou to zastavit. Spíše to dělá někdo za nimi a něco tím sleduje a nevím co,“ říká ParlamentnímListům.cz Jurečko.

Není to v osobnostech, ale obsahu politiky

Europoslanec Ivo Strejček říká, že úvahy o volebním lídrovi, pokud jsou vůbec reálné, osobně nepodporuje. „Před třemi měsíci měla ODS volební kongres. Ten zvolil předsedu, místopředsedy a novou sestavu Výkonné rady ODS. Mají mandát od delegátů kongresu a tudíž prostor pro práci a politickou aktivitu. Toto vedení bylo zvoleno s vědomím, že úspěšně provede ODS i supervolebním rokem 2014. Jiná řešení – předčasné kongresy, vybírání volebního lídra a podobně nepokládám za rozumné, neboť naše šance snižuje a přispívá k ještě větší vnitřní destrukci a destabilizaci ODS. A navíc, takové socanské řešení nám stejně zbytky našich voličů neuvěří,“ uvedl Strejček.

„Ne, toto vedení má mandát k tomu, aby nás provedlo parlamentními, evropskými, komunálními a senátními volbami 2014. Nevím, co úvahy o pánech Pospíšilovi či Kubovi na tom všem mění. Oba jsou členy nejužšího vedení ODS společně s Petrem Nečasem, Miroslavou Němcovou, Tomášem Chalupou a Pavlem Blažkem. Problém ODS dnes není problémem výměny jedné tváře za jinou, a už vůbec ne za takovou, která se nejvíce líbí českým médiím. Důvody, proč nás voliči opouštějí, jsou hlubší a vážnější, mají celostní stranický charakter a souvisí s dlouhodobým formálním i obsahovým výkonem politiky ODS na všech úrovních,“ dodal Strejček.

Pád vlády, nebo schizofrenie

Podle europoslankyně Andrey Češkové by volební kongres znamenal buď pád vlády a nástup komunistů k moci, nebo by znamenal schizofrenii strany, kdy premiér by nebyl předsedou strany. „Ani jedno řešení nevnímám pozitivně. Otázka příštího volebního lídra je předčasná, nicméně ani s jedním uvedeným jménem , tedy Jiřím Pospíšilem a Martinem Kubou, bych neměla zásadní problém,“ dodala europoslankyně.

„Volební kongres byl loni na podzim a na žádné úrovni ve stranických orgánech jsem takovouto diskusi nezaznamenala, proto takové zprávy neberu zatím příliš vážně,“ řekla poslankyně Ivana Weberová.

„Toto jsou předčasné otázky, dokud je neprojedná výkonná rada,“ reagoval poslanec a člen výkonné rady David Šeich.

Rituální sebe-odsouzení dosavadního vůdce

Poslanec Aleš Rádl není příznivcem nového volebního lídra: „Tam, kde se o tom začíná hovořit, jsem já nebyl a popravdě řečeno mi takové řešení nepřipadá moc dobré. Myslím, že ten, kdo nesl za něco odpovědnost, má mít možnost svou činnost jasně a zřetelně veřejně hájit a obhájit, či neobhájit v řádné volební kampani. Takové jakoby vlastní rituální sebe-odsouzení dosavadního vůdce a podlézavá nabídka někoho, kdo najednou přijde celý v bílém, možná funguje u voličů levice, ale ne u voličů pravice.“

„Voličům pravice úplně stačí, když strana, kterou si zvolili, dělá čtyři roky to, co před volbami slíbila. Tedy snižuje daně, zjednodušuje administrativu, odstraňuje byrokracii, pomáhá průmyslu, snižuje nezaměstnanost a reformuje sociální a zdravotní systém tak, aby se dal z těch nízkých daní ufinancovat,“ dodal Rádl.

Je dobré si všímat potenciálních kandidátů na předsedu

„Nepreferuji na volebního lídra ani Jiřího Pospíšila, ani Martina Kubu. O takových záležitostech se má jednat uvnitř ODS. Nejdříve. Pánové jsou členy nejužšího vedení. Proto byli na podzimním kongresu zvoleni. Straně chybí profesionalita na všech stupních. A s tím souvisí mnohé ostatní,“ míní poslankyně Jaroslava Wenigerová.

Člen výkonné rady a zastupitel Středočeského kraje Jan Skopeček říká, že ODS si teprve před pár měsíci zvolila na kongresu nové legitimní vedení. „Nevidím tedy důvod nyní o novém volebním kongresu jakkoli spekulovat. Je na novém vedení ODS, a musí k tomu dostat prostor, aby v nadcházejícím období dokázalo otočit trend a získat zpět voličskou podporu. Pokud se to současné sestavě nebude v dohledné době dařit, je samozřejmě legitimní, aby členská základna změny žádala. O budoucím lídrovi tak nemá smysl nyní spekulovat,“ míní Skopeček.

„Nicméně už teď je dobré všímat si, kdo z potenciálních kandidátů na předsedu pracuje pro značku ODS, a kdo naopak svými výroky pomáhá pouze sobě a de facto i konkurenci. Kdo je schopen hájit i méně oblíbená témata a nést mediální náklady a kdo si pouze buduje ze zákrytu své PR. To pro mě budou kvalifikační předpoklady pro jakéhokoli předsedu ODS,“ dodal Skopeček.

ODS se probouzí

Místostarosta Prahy 10 a předseda místního sdružení ODS Záběhlice Bohumil Zoufalík, který kritizuje vedení ODS a rozeslal i dopis předsedům místních sdružení, říká, že je vidět, že se členská základna probouzí.

„Kdo by věřil před pár dny, že se začne debatovat o volebním kongresu. V současné době je důležité, aby členská základna vygenerovala osobnosti, které přinesou nový názorový proud. Právě jejich názory by měly zaznít i na případném kongresu. Vytvořit by se tak mělo zdravé jádro s novými lidmi, úspěšnými politiky s vizemi a návrhy budoucího směřování strany. Tím by se vytvořila zdravá konkurence pro případné volby do vedení ODS. Veřejnost v tuto chvíli bedlivě sleduje dění uvnitř strany a pokud neuděláme rozsáhlé změny ve straně a neformulujeme jasně a srozumitelně své záměry ve směru k široké voličské základně, můžeme ztratit jejich podporu úplně. Uvědomuji si, že v tuto chvíli je to na odvaze a odpovědnosti celé členské základny, aby se rozsáhlých změn nezalekla“.

TOP 09 dotahuje ODS

Podle aktuálního průzkumu CVVM by občanské demokraty volilo jenom 13 procent voličů. Varující je, že TOP 09 předběhla ODS o tři procenta. ČSSD by volilo 38 procent lidí, druzí by skončili komunisté se 17,5 procenty. TOP 09 obsadila třetí příčku a se šestnácti procenty hlasů přeskočila ODS o tři procentní body.

A podle posledního průzkumu PPM Factum by ČSSD volilo 24,6 procenta lidí. Druhé místo by obsadila ODS s 15,6 procenta, které dýchá na záda TOP 09 a Starostové se ziskem 14,5 procenta. KSČM má 13,8 procenta. Do Poslanecké sněmovny by se dostali také SPO - Zemanovci a KDU-ČSL. Obě strany by volilo 7,4 procenta občanů.

Pro srovnání - ODS za Mirka Topolánka zvítězila ve volbách 2006 s 1 892 475 hlasů, což bylo 35,38 procenta. Ve volbách 2010 za vedení Petra Nečase obdržela ODS 1 057 792 hlasů, což činilo 20,22 procenta. V krajských volbách 2012 ODS získala již jen 324 081 hlasů. A v prezidentských volbách získal kandidát ODS na prezidenta 126 846 hlasů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…