Kdy je vhodná doba zeptat se na očkování?

22.12.2013 7:56

Preventivní prohlídka představuje pro zdravé jedince příležitost ke konzultaci s lékařem samozřejmě nejen ohledně očkování.

Kdy je vhodná doba zeptat se na očkování?
Foto:
Popisek:

Každý dospělý má možnost se jedenkrát za 2 roky nechat preventivně vyšetřit svým praktickým lékařem. Tuto návštěvu hradí zdravotní pojišťovna a její podobu stanovuje vyhláška ministerstva zdravotnictví č. 3/2010 Sb. Součástí prohlídky je doplnění anamnézy, při níž se zjišťují předpokládaná zdravotní rizika daná rodinným či pracovním zatížením a životními návyky. Lékař provádí řadu preventivních vyšetření a kontroluje také očkování proti tetanu i další očkování proti infekčním nemocem.

Samozřejmostí by měla být konzultace o očkování před cestou do exotických zemí. V těchto případech se doporučuje očkování proti žloutence typu A a B jako tzv. cestovatelský základ. Ostatní očkování se doplní dle epidemiologické situace v cílových destinacích. Dále je vhodné zjistit si platnost některých očkování u sebe i svých blízkých také při plánování rodiny, v těhotenství či před nástupem dětí do kolektivního zařízení. V prvním případě může novorozené děti ohrozit na životě dospělý přenašeč černého kašle nebo chřipky. Naopak dítě může donést domů ze školy či školky žloutenku typu A, chřipku či plané neštovice, které mohou u dospělých vést k daleko závažnějším komplikacím.

U chronicky nemocných pacientů či u osob, jejichž imunitní systém může být oslaben např. podstoupením operačního zákroku, se očkování musí zvažovat také před zahájením chemoterapie pro nádorové onemocnění, při zařazení do transplantačního programu nebo před zahájením biologické léčby.

Nová doporučení pro očkování dospělých
Většina evropských států doporučuje dospělým pravidelné přeočkování proti tetanu či tetanu v kombinaci se záškrtem. Z analýzy aktuálních doporučení pro očkování dospělých v zemích střední a východní Evropy vyplynulo, že zde chybí jasná doporučení pro očkování nebo přeočkování proti řadě očkováním preventabilních infekčních onemocnění, např. proti černému kašli, meningokokovým a pneumokokovým onemocněním, chřipce, HPV lidskému papilomaviru způsobujícímu rakovinu děložního čípku, klíšťové encefalitidě či proti žloutence typu A a B.

reklama

autor: Redakce

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …