Klára Samková: Odvolání P. Lessyho ohrožuje demokratické principy vládnutí

30.08.2012 15:09

Tiskové prohlášení k odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho

Klára Samková: Odvolání P. Lessyho ohrožuje demokratické principy vládnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Jsem mimořádně znepokojena způsobem, jakým byl odvolán ze své funkce dosavadní policejní prezident Petr Lessy.

Jsem přesvědčena, že proklamované důvody jeho odvolání jsou zcela zástupné a skutečným důvodem jeho odvolání je boj o moc mezi jednotlivými politickými subjekty ve vládě, případně mezi jednotlivými mocenskými uskupeními, které se s politickými stranami nemusí krýt.

Jeví se mi pravděpodobným, že skutečným důvodem odvolání policejního prezidenta a skutečným záměrem ministra vnitra je snaha ovlivnit vyšetřování korupčních kauz, a to zejména veřejně činných osob.

Údajný důvod odvolání P. Lessyho považuji za umělou kriminalizaci jeho osoby, což je mezi politiky masivně se rozmáhající jev a v posledních několika letech obvyklý způsob, jak se zbavit politických protivníků anebo protivníků toho kterého mocenského uskupení.

Naposledy tohoto způsobu boje s „třídním nepřítelem“ využívala KSČ, která svoje ideologické odpůrce nenechávala zavírat kvůli jejich politickým protestům a za názorovou odlišností, ale kvůli zachování mezinárodního image je obviňovala z trestných činů, a to zejména majetkového charakteru. Nejoblíbenější bylo „rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví.“  Odvolání policejního prezidenta povazuji za návrat k těmto praktikám.

K tomuto názoru mne vede naprostá ignorace práva, ke které při deinstalaci P. Lessyho zjevně došlo.
Z hlediska materiálního jsou trestné činy a přestupky, ze kterých byl Petr Lessy obviněn, podávány zcela nesrozumitelně, jejich skutečného obsahu se nelze z veřejně dostupných informací dopátrat. Vznesená obvinění jsou neprůhledná a neurčitá. Navíc zjevně souvisí s hierarchií vyplývající ze služebního zařazení jednotlivých aktérů v PČR.

K propuštění pana Lessyho ze služebního poměru bylo použito ustanovení zákona o tzv. „zavrženíhodném jednání“. Právní výklad tohoto pojmu je však zcela odlišný než důvod, pro který bylo toto ustanovení použito. Jedná se tedy o zneužití výkladu zákona proti jeho smyslu a proti úmyslu zákonodárce. Takováto aplikace práva není právně konformní a je obcházením a zneužitím zákona.

Ještě flagrantnějším porušením zákona je odvolání P. Lessyho z důvodu údajné pomluvy. Tato konstrukce zcela ignoruje úhelný základ nového trestního zákoníku, platného od 1. 1. 2010, dle kterého je trestněprávní postih tzv. subsidiární povahy, což znamená, že jej lze uplatnit pouze v případě, kdy nápravy nelze dosáhnout mimotrestními právními prostředky. V případě pomluvy to je klasicky žaloba na ochranu osobnosti. Zvoleným postupem tedy ministr vnitra prokázal i neznalost aplikace principů trestního práva. Dále je možné poukázat na otázku promlčení údajných trestných P. Lessyho, stejně jako na zásadu presumpce neviny.

Za tohoto stavu věcí považuji situaci okolo odvolání P. Lessyho za mimořádně závažnou a za ve své podstatě ohrožující demokratické principy vládnutí v České republice. Při takto nastoleném trendu je možno očekávat, že dalšími logickými kroky vlády ČR ve stejném směru jako je odvolání P. Lessyho bude ignorace i dalších zákonů této země, včetně zákonů ústavních.

Vláda ČR není v současné době zárukou zákonnosti a ústavnosti, a proto ji vyzývám, aby ze své funkce neprodleně celá odstoupila.

JUDr. Klára A. Samková, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Klára Samková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…