Klasnová se omluvila voličům: Neměli jsme dost pokory zůstat v opozici

20.08.2013 14:39

Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová se omluvila ve své řeči v rámci rozpuštění Poslanecké sněmovny voličům za to, že Věci veřejné neměly dost odvahy a síly zůstat v opozici. Prý se také véčkařům podařilo předvést štěpení a nejednotu, které ještě prohloubily nedůvěru v politiku, řekla.

Klasnová se omluvila voličům: Neměli jsme dost pokory zůstat v opozici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Poslanci právě začali rozhodovat o svých osudech. Mají totiž v plánu odhlasovat rozpuštění Poslanecké sněmovny a tím zároveň rozhodnout o předčasných volbách. Návrh prý podpoří poslanci z TOP 09, ČSSD, KSČM a Věcí veřejných, kteří mají dohromady 133 hlasů, což je o 13 víc, než je třeba. Zapotřebí je totiž ústavní většina, tedy 120 hlasů.

„Omlouvám se voličům, že jsme neměli dost odvahy a dost pokory zůstat v opozici a že se nám podařilo předvést, ať už vlastní vinou, či vinou našich bývalých vykutálených koaličních kolegů štěpení a nejednotu, které ještě prohloubily nedůvěru v politiku. Do politiky VV přivedly lidi, kteří v ní neměli co dělat,“ uvedla dnes za sněmovním putlíkem šéfka poslanců Věcí veřejných Kateřina Klasnová, jež ale zároveň vypočetla, co se Věcem veřejným, ještě když byly v koalici, podařilo prosadit.

„Po dvaceti letech se nám podařilo umožnit zrušení doživotní imunity poslanců a zákaz losovaček a zavést trestní odpovědnost právnických osob a institutu spolupracujícího obviněného," řekla.

„Nejednou jsem si přála, abych z Poslanecké sněmovny odešla nebo aby mi byl poslanecký mandát pro dobré chování zkrácen. Pocit marnosti a deziluze možná sdílím s těmi, kdo se ve sněmovně objevili v tomto volebním období poprvé,“ uvedla také Klasnová s tím, že předčasné volby považuje za nejčistší řešení politické krize.

Klasnová: Nastala by tady anarchie

„Kdyby se sněmovna nerozpustila, nastane anarchie, ve které nebudeme moci schválit ani státní rozpočet,“ zdůraznila.

Poslankyně překvapivě také citovala zpěváka Tomáše Kluse. „Snad si i v příštím volebním období nebudeme muset zpívat 'Za co, pane Bože, za co',“ řekla.

Její manžel a zároveň předseda VV Vít Bárta pak zmínil, že pokud dnes Poslaneckou sněmovnu poslanci rozpustí, pak je to to nejlepší, co mohou udělat pro to, aby si občané České republiky začali znovu vážit funkce poslance.

„Jestliže začala volební kampaň prezidenta Zemana po sporu s TOP 09, je tento spor jen oblíbeným bílým psem, který má zaujmout pozornost voličů,“ udeřil Bárta na bývalou koaliční stranu.

Podal či nepodal Skokan ústavní stížnost?

K řečnickému pultu se postavil i šéf KSČM Vojtěch Filip. Ten kupříkladu řekl, že je důležité, aby ti, kteří byli zvoleni do sněmovny, byli schopni také tuto odpovědnost unést. Podle Filipa může česká politická scéna volbami totiž jen získat novou sílu. Podle něj tak není proč prohlubovat krizi, neboť sněmovna novými volbami - a také politická scéna - jen dostane „novou sílu“.

Poslanci se krátce poté pohádali i o to, zda se Petr Skokan z Věcí veřejných chystá podat ústavní stížnost, která může snahy Poslanecké sněmovny o seberozpuštění zmrazit. Na tuto skutečnost upozornil předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Skokan se totiž podle Tejce domáhá opakování hlasování o důvěře Rusnokově vládě. To totiž podle Skokana prý nebylo procesně správně svolané a řízené.

Sám Skokan se k situaci zatím nevyjádřil, i když předseda VV Vít Bárta tuto skutečnost v připomínce odmítnul, ovšem Tejc na to podotkl, že kdo danou ústavní stížnost nechce stáhnout, ten si ve skutečnosti rozpuštění sněmovny nepřeje.

Chtějí hovořit i "modré" poslankyně

Do debaty poté zasáhnul i předseda LEV 21 Jiří Paroubek. Mluvit chce i nezařazený Michal Doktor, Jaroslava Wenigerová a Lenka Kohoutová z ODS a Jeroným Tejc z ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…