Klasnová zahrozila: V případě vlády Němcové by hrozilo vyštvání Ištvana

07.08.2013 15:06

Po polední pauze začali poslanci opět debatovat k důvěře kabinetu Jiřího Rusnoka. Přestože je do rozpravy prozatím přihlášeno 12 poslanců, tak se o slova přihlásili ti, co mají přednostní práva, tedy šéfové klubů a předsedové politických stran. Předsedkyně klubu VV Kateřina Klasnová pak hrozila třeba tím, že "vláda Miroslavy Němcové" by tlačila na státní zástupce a Iva Ištvana by přímo vyhnala.

Klasnová zahrozila: V případě vlády Němcové by hrozilo vyštvání Ištvana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dnes se ve sněmovně bude hlasovat o důvěře vládě. Zasedání se asi protáhne do večerních hodin

Poslanecká sněmovna se od rána potýkala s technickými problémy. Nešlo totiž hlasovací zařízení a tak museli hlasy poslanců sčítat skrutátoři. Ti odešli ze sálu před polednem a až po polední pauze a po projevu prezidenta Miloše Zemana a premiéra Jiřího Rusnoka se poslanci zakousli do debat.

„Prezident v žádném případě nemůže ponechat vládnout kabinet v demisi, jak dlouho by si on přál. Pokud by se tak náhodou pokoušel konat, tak musíme říct, že toto konání je za hranou české Ústavy a že je potřeba se buď obrátit na Ústavní soud, nebo opravit ústavní systém," řekl například šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Zmínil také, že se prezident republiky pokoušel nad rámec Ústavy již ve svých projevech v prezidentské kampani slibovat, jak zničí Nečasovu vládu.

Benda: Musíme zarazit prezidentský systém

„Není pravda, že jsme přímou volbou prezidenta posunuli český ústavní systém o jeden jediný milimetr. Nežijeme v prezidentském systému, a musíme mu zarazit,“ zdůraznil.

„Pokládám za zcela nemožné, aby jakýkoliv státní zástupce nebo policejní důstojník měl možnost říkat: 'Pozor, my bychom možná tamhle toho začali šetřit, tak vyčkejte, než ho jmenujete.' Jestli toto připustíme, tak opravdu žijeme v republice řízené státními zástupci."

Po něm si vzala slovo předsedkyně klubu VV Kateřina Klasnová. Ta opětovně zopakovala, že VV vysloví důvěru kabinetu Jiřího Rusnoka.

„Ačkoliv máme výhrady k některým ministrům, shodli jsme se na většině programových priorit. Věci veřejné budou hlasovat pro vládu, kterou nikdo nezvolil, ale která bude dělat, co zemi prospěje. I kdyby to byla vláda přechodná, tak je lepší než neligitimní 'stojednička', která se třese kvůli hračkám,“ zdůraznila Klasnová.

Klasnová: Udělali už změny. Ty jsou dobré

Připomněla naslouchajícím poslancům, že Rusnokova vláda už začala podnikat kroky, jež ale koalice Petra Nečase neměla chuť dělat.

„Ať už jde o personální změny v Českých drahách či zveřejnění platů na Úřadu vlády. Ministryně spravedlnosti a ministr vnitra navíc nebudou zasahovat do policejního vyšetřování, zatímco v případě vlády Miroslavy Němcové by to hrozilo, státní zástupci by čelili výrazným politickým tlakům a žalobce Ištvan by byl velmi rychle vyštván,“ zmínila také.

Do debat se jako první z „řadových poslanců“ přihlásili předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek, Michal Babák z Věcí veřejných, komunisté Miroslav Grebeníček s Jiřím Dolejšem a Viktor Paggio (LIDEM).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…