Klaus: Nebýt Schengenu, Evropa neřeší migrující Romy

06.11.2010 13:57

Prezidenti zemí V4 se na své schůzce za zavřenými dveřmi zabývali romskou otázkou. Český prezident vyjádřil přesvědčení, že za masivními odchody Romů může Schengenský systém.

Klaus: Nebýt Schengenu, Evropa neřeší migrující Romy

 

V Karlových Varech se historicky poprvé setkali prezidenti zemí Visedrádské čtyřky. Jednali nejen o společné politice vůči Evropské unii či energetické bezpečnosti, ale zabývali se i romskou problematikou.

Nová strategická koncepce NATO

Český prezident Václav Klaus prozradil, že za zavřenými dveřmi státníci hovořili také o nadcházejícím summitu Severoatlantické aliance, který se má konat za dva týdny v portugalském Lisabonu. Podle slovenského prezidenta se prezidenti zabývali především novou strategickou koncepcí NATO.

Očekávané aktuální téma energetické bezpečnosti bude i hlavním tématem polského předsednictví Evropské unie příští rok. Maďarsko, které Poláky v čele Sedmadvacítky vystřídá se tématem bude v rámci Unie též zabývat. Uvedl to polský prezident Bronislaw Komorowski na tiskové konferenci po skončení schůzky hlav státu. „Rádi bychom z toho udělali společný předmět zájmu jak Polska, tak Maďarska," řekl polský prezident.

Klaus: V4 by měla vytvořit aktivní východní politiku

Prezident České republiky Václav Klaus ocenil existenci a fungování V4. Usnadňuje podle něj vzájemný dialog či napomáhá zrealizovat některé přeshraniční projekty. Klaus se také vyslovil pro vytvoření společné aktivní politiky východních států. „Měli bychom jednat se zeměmi, se kterými sousedíme," řekl na tiskové konferenci.

S českým prezidentem v otázce smyslu dalšího fungování visegrádské skupiny souhlasil i jeho slovenský protějšek Ivan Gasparovič, který vyvrátil názory, že V4 už nebude mít opodstatnění. „Zvyšuje náš koaliční potenciál, ať už jde o spolupráci v Evropské unii nebo na jiné úrovni," vysvětlil slovenský prezident.

Romská otázka jako společný problém 

Gasparovič zmínil jako další zásadní téma společné pro tyto čtyři středoevropské země romskou problematiku. „Romský problém je pro tento region velmi vážný," uvedl na konferenci.

Zmínil také, že právě tyto země jsou kvůli romské otázce často terčem kritiky. Připomněl také, že jednotlivé země si s romskou otázkou nebudou moci samy poradit ani za několik let.

Nebýt Schengenu, odliv Romů do Francie by nenastal, tvrdí Klaus

Kámen úrazu romského problému na celoevropské úrovni vidí prezident Klaus v zavedení Schengenského systému. „Kdyby nebylo Schengenu, tak by nedošlo k takovému masovému odchodu Romů do Francie," řekl Klaus.

Otázkou kolem problematiky romské komunity se podle Schmidta i Komorowského budou vlády obou zemí zabývat v rámci svých předsednictví v Evropské radě. Maďarský prezident se dokonce nechal slyšet, že problémem by se měla zaývat právě Unie. „Chceme, aby byla vytvořena společná evropská strategie pro romskou problematiku," řekl Schmidt.

Související:

Prezidenti zemí V4 jednají za zavřenými dveřmi 

Karlovy Vary hostí Summit prezidentů Visegrádské čtyřky

Václav Klaus přivítá prezidenty zemí Visegradské skupiny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…