Klaus by měl přijmout postrach Bruselu, velmi zlého euroskeptika Farage

30.05.2012 14:52

VÍME PRVNÍ Prezident republiky Václav Klaus by měl podle informací ParlamentníchListů.cz přijmout 18. června spolupředsedu europarlamentní frakce Nezávislost a demokracie Nigela Farage, který je poslancem Evropského parlamentu za Stranu nezávislosti spojeného království (United Kingdom Independence Party - UKIP).

Klaus by měl přijmout postrach Bruselu, velmi zlého euroskeptika Farage
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus na přednášce

"Zatím to není potvrzené a prezident nemá setkání zapsané v kalendáři," řekl ParlamentnímListům.cz zástupce ředitele Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Jiří Brodský.

UKIP je po Konzervativní straně druhou nejsilnější britskou stranou v Evropském parlamentu, porazil totiž i labouristy. UKIP požaduje vystoupení Velké Británie z EU. Spolupracuje i s euroskeptickou Stranou svobodných občanů bývalého Klausova poradce Petra Macha.

Jako předsedu euroskeptické skupiny Farage ještě v minulém volebním období europarlamentu přijal na Pražském hradě český prezident Václav Klaus.

Farage se v rámci své návštěvy České republiky setká i se sympatizanty a signatáři konzervativní Akce D.O.S.T., kterou vede Michal Semín. Tohoto setkání se zúčastní i prezidentův tajemník Ladislav Jakl a vicekancléř Petr Hájek.

Nejlepší řečník europarlamentu

Farage je podle mnoha pozorovatelů obratný řečník řečník a jeho projevy v europarlamentu s oblibou sleduje nejeden pracovník Kanceláře prezidenta republiky. Zvláště vicekancléř Petr Hájek je jeho velkým fanouškem. Farage se mimo jiné proslavil tím, že přirovnal „evropského prezidenta" Hermana van Rompuye k mokrému hadru a členy Evropské komise přirovnal ke komunistickým aparátčíkům, protože řada z nich působila v komunistických či socialistických stranách..

„Myslím si, že Václav Klaus je nejlepším státníkem Evropy dneška,“ řekl ParlamentnímListům.cz Farage. Klause oceňuje za to, že se nebojí jít proti proudu a hájí demokratická práva občanů jednotlivých národních států EU.

Sovětská unie a Evropský svaz

„Díky tomu zaslouží prezident Klaus mimořádný obdiv,“ míní Farage, který považuje Klause za důstojného dědice politického odkazu britské konzervativní euroskeptické premiérky Margaret Thatcherové.

Farage je nesmiřitelným kritikem Evropské unie a podobně jako bývalý politický vězeň sovětského režimu Vladimír Bukovský ji přirovnává k Sovětskému svazu.

„EU se podobá Sovětskému svazu, protože to je soubor provincií se svázanýma rukama i nohama, s bezzubým Nejvyšším sovětem, tedy Evropským psEUdoparlamentem, a s neúprosným politbyrem, čili Evropskou komisí. Až bude Rada EU redukována prostřednictvím hlasování kvalifikovanou většinou na to, aby vyslovila naprostou podřízenost EU, jak Lisabonská smlouva do budoucna zajišťuje, potom bude paralela přesná,“ sdělil redakci Farage.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…