Klaus jasně: Lidé chtějí víc, než na kolik si vydělají

14.11.2011 10:45

Evropa prochází krizí společnosti jako takové, jejího chování, jejího způsobu. Ve své úvaze pro časopis Týden poukazuje prezident Václav Klaus na to, že nejde jen o krizi finanční či měnovou, tedy ekonomickou, ale že má větší rozměr. Je to tím, že západní civilizace svým posledním vývojem udělala osudovou chybu, když přestala klást na první místo ekonomickou výkonnost.

Klaus jasně: Lidé chtějí víc, než na kolik si vydělají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Českou republiku bude v následujících letech narůstání evropské krize díky naší ekonomické propojenosti se západní Evropou ekonomicky výrazně poškozovat. „Je třeba vyjít z toho, že Evropa je ve vážné a hluboké krizi a že to není krize finanční či měnová, a tedy ne jen ekonomická. Je to krize evropské společnosti jako takové, jejího chování, jejího způsobu uvažování," píše prezident Václav Klaus v článku pro časopis Týden.

Evropu by měly trápit především dvě skutečnosti: způsob evropského integrování a nevýkonný ekonomicko-sociální systém. „I v éře komunismu jsme evropský integrační proces sledovali s velkou pozorností," přiznává Klaus, že byl před téměř půl stoletím přijat jako aspirant do Ekonomického ústavu ČSAV do oddělení, které zkoumalo evropskou hospodářskou integraci.

Evropa upřednostňuje nároky před výkonností

Není proto divu, že poučeni naprosto evidentním selháním státu, věříme daleko více v trh, a proto jsme tolik deprimováni ekonomicko-sociálním modelem, který v Evropě převládá. „Míra regulace, kontroly, řízení, organizování ekonomického života shora a míra potlačení trhu jsou daleko za hranicí jakéhokoli racionálního uspořádání," upozorňuje český prezident.

Sledujeme téma Euro

Západní civilizace svým posledním vývojem udělala osudovou chybu. „Vytvořila, pod heslem pokroku, ekonomicko-sociální model, který neklade na první místo ekonomickou výkonnost, od které by se mělo všechno další odvíjet, ale který na první místo klade autonomně se vyvíjející nároky jednotlivců, různých zájmových a sociálních skupin, ale i celých států," poukazuje Klaus na radikální obrácení řazení věcí, které je v tomto smyslu podobné komunismu.

Veřejné výdaje rostou, dokud státu někdo půjčuje

Václav Klaus nedávno ve vědecké rozpravě na Národohospodářské fakultě VŠE připomněl, že rozhodující začalo být pro Evropu slovo nároky a jeho odtržení od slova výkon. „Neadekvátní růst veřejných výdajů, ke kterému v mnoha zemích západního světa v poslední době dochází, není způsoben ničím jiným, než možností tyto dvě věci oddělit," citují Fragmenty.cz z prezidentovy přednášky.

Vznik dluhové krize států je dán možností krátkodobě nevyrovnávat státní rozpočet. „Růst veřejných výdajů, rychlejší než růst příjmů institucí tyto výdaje realizujících, je ekonomicky možný do té doby, dokud je někdo dluh státu, vyjádřený ve státních dluhopisech, ochoten kupovat," zmínil Klaus, že to platilo celá staletí, a také proto se celá staletí opakovaly a opakují bankroty států.

Společná měna je pro členské země zátěží

Akcelerátorem dnešního evropského problému ale byl podle hlavy státu zrod Evropské měnové unie, která do sebe posbírala ekonomicky velmi různorodé země, které se odlišují fiskálním chováním, sklonem k inflaci, k úsporám a investicím i k vývoji exportních a importních toků. „Bylo tragicky podceněno, že členské země eurozóny jednotným měnovým kursem ztratily potřebné signály o sobě samých," zdůrazňuje Klaus.

Liberální ekonom Petr Mach, jenž vedl Klausovi blízké Centrum pro ekonomiku a politiku, je přesvědčen, že evropské ekonomice bude možné věřit teprve tehdy, až se zbaví společné měny jako své zátěže. „Musíme nechat Řecko přejít zpět na vlastní měnu, jejíž síla by odrážela ekonomickou realitu. A to by se nemělo týkat jen Řecka, ale všech okrajových zemí eurozóny," uvedl pro ParlamentníListy.cz ekonom Mach.

Rozpadu eurozóny se český průmysl bát nemusí

Pokud by došlo k rozpadu eurozóny, nastal by krátkodobě zmatek, ale časem by česká ekonomika získala výhodu. Samostatná německá měna by totiž výrazně posílila, což by znamenalo zlevnění českého exportu. „Náš průmysl je ten poslední, který by se krachu eura měl bát," poznamenal pro ParlamentníListy.cz lídr Svobodných.

To ekonom Lukáš Kovanda z Národohospodářské fakulty VŠE si myslí, že celá eurozóna se nerozpadne, protože by to bylo nebezpečné. „Ale za současné situace by bylo rozumné a mohlo by to být i reálné, že by z eurozóny vznikly dvě měnové unie. Severní a jižní," nadhodil Kovanda pro ParlamentníListy.cz jedno z možných řešení.

K věci:

Klaus: Pokud se Unie nezmění jako Česko v 90. letech, stane se periferií světa 

Klaus: Euro dobrou myšlenkou nikdy nebylo. Ztroskotání muselo přijít 

Evropu a Česko čeká ztracená dekáda, varuje Klaus 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…