Klaus podepsal vládní balíček úspor v sociální oblasti

16.11.2011 11:45

Od příštího roku budou platit úsporná opatření v sociální oblasti jako jsou omezení ve výplatách nemocenské či rodičovského příspěvku. Svým podpisem stvrdil návrh Sněmovny, která hlasy koalice přehlasovala veto levicového Senátu, prezident Václav Klaus. Stát takto ušetří 23,5 milionu korun.

Klaus podepsal vládní balíček úspor v sociální oblasti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus podepsal vládní balíček úsporných opatření v sociální oblasti. Od příštího roku tak budou platit dosavadní omezení například ve výplatách nemocenské či rodičovského příspěvku. Sněmovna návrh schválila počátkem listopadu, když hlasy koalice přehlasovala veto levicového Senátu.

Opatření, která se týkají vyplácení nemocenské, rodičovského a sociálního příspěvku nebo příspěvku na péči, jsou téměř totožná s balíčkem přijatým loni ve stavu legislativní nouze. Jeho platnost ale Ústavní soud kvůli formě schválení na návrh opozice zrušil ke konci letošního roku. Vláda proto balíček předložila znovu, aby úsporná opatření mohla platit nadále. Stát díky nim ročně ušetří asi 23,5 miliardy korun.

Vznikne Generální inspekce bezpečnostních sborů

Jediným zmírněním oproti dosavadním škrtům bude kompenzace za nevyplacené odstupné, odchodné nebo odbytné, a to ve výši 65 procent průměrného měsíčního čistého výdělku. Změnu požadoval ombudsman Pavel Varvařovský, který současnou praxi označil za nemravnou. Propuštění lidé ale budou mít nárok na podporu až poté, co jim přestane být vyplácena kompenzace.

Prezident Klaus rovněž podepsal zákon, podle něhož vznikne Generální inspekce bezpečnostních sborů. Jejím úkolem inspekce bude stíhání trestných činů příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce. Inspekce začne pracovat příští rok. Bude mít postavení policejního orgánu podle trestního řádu a pravomoci celostátního útvaru kriminální policie.

K věci:

Hubu nám nezacpete, hřímal Zaorálek. Šikanujete sněmovnu, vrátil Nečas 

Právníci sněmovny zpochybnili postup koalice. ČSSD má nový argument 

Lidé si chtějí žít nad poměry, naznačil Klaus. A tady je odpověď 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…